Smartphonebranschen har haft ett starkt fokus på design under de senaste åren. En konsekvens av det är de många kreativa kameralösningar som vi sett dyka upp för att minimera skärmramar. Vi har sett allt från Apples stora flärp och andra tillverkas små droppformade flärpar, till kameror som matas ut från toppen eller snurrar runt från baksidan. Nu visar både Oppo och Xiaomi mobiler med kameror som gömmer sig under OLED-skärmar.

Oppo först ut

Under gårdagens kväll publicerade den kinesiska smartphonetillverkaren Oppo, som har samma moderbolag som OnePlus, en video på en telefon med en inbyggd selfiekamera under skärmen. Videon går inte in på detalj hur tekniken fungerar och är inte av särskilt hög kvalitet. Den gör dock ett fåtal saker relativt uppenbara. För det första verkar tekniken bara fungera när skärmen är avstängd vid platsen där kameran är placerad. Det är fullt logiskt eftersom kameran sannolikt sitter under en OLED-skärm som erbjuder högst transparens när den är avstängd. Till skillnad från optiska sensorer som används för inbyggda fingeravtrycksläsare, vill en främre kamera helst inte ha en ljuskälla för nära framför kameralinsen.

https://twitter.com/oppo/status/1135393369113280512

Av det lilla vi hinner se av kameran ser den ut att ha en hel del problem med vitbalans. OLED-skärmar är inte helt optiskt klara, på samma sätt som en kameralins. Det påverkar potentiellt vilket ljus som lyckas ta sig in till kamerasensorn, vilket kan behöva kompenseras i mjukvara. Den lite underliga bilden i videon kan givetvis bero på faktumet att detta uppenbarligen är en mycket tidig prototyp.

Xiaomi med en tydligare demo

I morses visade Xiaomi att de inte är sämre än sina kinesiska branschkollegor. De publicerade en egen video som visar en modifierad version av Xiaomi Mi 9, som saknar telefonens vanliga droppformade flärp. I videon visas först skärmen på den modifierade mobilen bredvid en vanlig Mi 9. Därefter öppnas kameraappen och en kvinna tar en bild på sig själv. Det är givetvis svårt att veta hur bra bilden blev men den ser åtminstone inte ut att ha några större problem med färgåtergivning eller vitbalans.

Xiaomi har gjort sig kända för att visa videos på tidiga prototyp som sedan tar lång tid för företaget att få ut till konsumenter. Vi har inte heller någon möjlighet att bekräfta att demonstrationerna faktiskt är verklig. Både Oppo och Xiaomis videos är ändå intressanta som de potentiellt första demonstrationerna av en av de ultimata lösningarna på ett problem som branschen försökt lösa i flera år.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − femton =