Apple har varit i hetluften efter det kommit fram att företaget medvetet gjort iPhones långsammare. Förklaringen har varit att slitna batterier har haft det svårare att tillhandahålla en stabil spänning till telefonen. Det har tvingat Apple att sänka prestandan på iPhones för att undvika att de ska krascha. Snart kommer iOS 11.3 som kan ge användare mer batteri-information men det finns redan andra sätt att få koll på ditt iPhone-batteri.

Batterier kan slitas olika

Apple säger officiellt att deras iPhone-batterier är designade för att klara 500 battericykler och samtidigt behålla en kapacitet på över 80 procent. Det är dock inte alltid fallet i praktiken. Batteriers hälsa påverkas av hur de används, hur och när de laddas och av hur varma de är. Batterier som ofta laddas ur helt, ofta befinner sig i varma miljöer och ofta laddas med snabbladdare kan slitas ut snabbare. Det kan göra att batterier förlorar kapacitet långt innan 500 cykler.

iOS håller koll på iPhone-batteriers hälsa och användning. Du som användare kan ta del av den informationen på främst två sätt: med en app i mobilen eller med en dator. Det första alternativet är det helt klart enklaste men också det mindre exakta. För att komma igång behöver du ladda ner en app som heter Battery Life Doctor från App Store. När du öppnar appen ger den dig först en vy över din nuvarande batterinivå. Genom att klicka Battery Raw Data kan du dock få mer information. Här visas nämligen något som kallas Design Capacity. Denna siffra visar hur mycket energi batteriet kunde lagra när det var nytt och hur mycket det kan lagra nu. Siffran är dock kraftigt avrundad och ger dig bara en ungefärlig indikation på ditt batteris status.

Mer data från datorn

Om du vill ha mer exakt information om din iPhones batteri kan du ansluta telefonen med en kabel till en Mac och använda programmet Coconut Battery. I det programmet kan du dessutom se antalet cykler som din telefons batteri har genomgått. Starta bara programmet och gå över till iOS Device-fliken. Där visas batteriets status under Design capacity.

Vi har tyvärr inte hittat något motsvarande program för Windows som ger information som är mer exakt än den avrundning som mobilappen kan ge.

Apple har inget officiellt stöd åt iOS-appar som ger information om batteriets status. Det är förklaringen till det kraftigt avrundade resultatet i mobilappen. De har dock ett eget test som kan användas för att bestämma telefoners batteristatus. För att använda det måste konsumenter kontakta Apple Support och lämna över telefonens serienummer. Apple kan då aktivera en batteriinställning som gör det möjligt att göra en mer exakt mätning av ditt batteris status.

Inbyggt i iOS

I en kommande uppdatering kallad iOS 11.3 kommer Apple att bygga in uppskattningen av batteriets status i operativsystemet. Det kommer inte ge dig information om antalet cykler men om du är ute efter en fingervisning om ditt batteris hälsa kommer iOS 11.3 erbjuda ett av de bättre alternativen.

iPhone-batteri

Borde du byta?

Om ditt batteri har en kapacitet som ligger under 85 procent av normal kapacitet kan det vara bra att fundera på att ersätta det. Om det till och med ligger under 80 procent är det under Apples förväntade nivå av degradering och en reparation är att rekommendera. Även om ditt batteri har genomgått fler än 500 cykler finns det dock ingen anledning att byta ut det om inte batteriets kapacitet inte också har degraderats avsevärt.

Fram till 31 december 2018 kostar det 295 kronor att byta ut ett batteri i alla modeller inklusive iPhone 6 och senare hos Apple. Om du har en iPhone med ett slitet batteri kan det därför vara bra att passa på och få ett nytt batteri direkt från Apple för ett relativt lågt pris.

Länkar: Battery Life Doctor, Coconut Battery, Apple (batteriservice)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton − 10 =