Det är olagligt att använda och ha mobilen i handen medan du sitter bakom ratten. Anledningen är givetvis att det är lätt att bli distraherad. Med inkommande samtal och meddelanden kan en modern smartphone ändå vara distraherande. Apple har ett speciellt Stör ej-läge i iOS 11 som försöker lösa det problemet.

Mer än bara ”Stör ej”

Stör ej är en funktion som har funnits tillgänglig i Apples telefoner i många år. Den låter dig bestämma när eller av vad du vill och inte vill bli störd. Du kan till exempel bestämma att vissa kontakter får ringa och störa dig men att alla andra inte får ta sig igenom. Sedan lanseringen av iOS 11 i höstas finns en ny inställning för Stör ej-läget som gör att det kan aktiveras automatiskt så fort du sätter dig i bilen. 

”Stör ej medan jag kör” är namnet på den ganska nya funktionen. Den erbjuder tre alternativ: manuellt, automatiskt och ”Via Bluetooth-anslutning i bilen”. Med den sistnämnda inställningen aktiveras Stör ej-läget så fort telefonen ansluts till din bils Bluetooth-enhet. Det förstnämnda läget är helt enkelt manuellt. Du kan aktivera det genom Kontrollcenter. Som standard är den knappen dock gömd så du behöver först aktivera den i inställningarna för Kontrollcenter.

Automatiserat för bilen

Om du inte har Bluetooth i din bil kan du använda det automatiska läget. Det använder din telefons rörelsesensor samt data om hur ofta telefonen byter mellan olika telemaster för att automatiskt lista ut om du kör en bil. Den tar därför lite längre tid att aktiveras än Bluetooth-alternativet. När det är aktiverat fungerar det dock på exakt samma sätt.

Autosvar och ”Brådskande”

Det finns en viktig skillnad mellan det vanliga Stör ej-läget och det nya läget – det låter dig ställa in automatiska svar via SMS. Du kan själv bestämma vilka kontakter du vill autosvara till och därefter låta din iPhone hantera inkommande SMS från dem. Som standard meddelar telefonen helt enkelt att du kör bil och att du kommer läsa meddelandet senare. Du kan dock ändra det till vad som helst. En kontakt kan dessutom skicka ett meddelande med innehållet ”Brådskande” för att gå förbi restriktionerna som Stör ej-läget sätter. Precis som med det vanliga läget kan du också låta två samtal som upprepas inom två minuter ta sig förbi spärren.

Det nya läget i iOS fungerar i alla iPhones med iOS 11, med ett undantag. iPhone 5S kan inte använda det automatiska läget. Bluetooth-läget och det manuella läget fungerar dock alldeles utmärkt även med iPhone 5S.

Kör försiktigt!

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + fjorton =