Det är ett tråkigt faktum men många smartphones har dålig batteritid och långa resor kan göra kort batteritid särskilt problematisk. På många flygplatser och andra publika platser finns det många laddningsplatser där du kan koppla in din telefon i en USB-port för att ladda din telefon. Det finns dock ett problem med publika USB-laddningsstationer. De organisationer som sätter upp USB-laddarna har inte alltid full kontroll över dem. Det finns därför flera exempel på publika laddningsstationer som har använts för att infektera smartphones med skadlig mjukvara.

USB-laddning med mer än el

Problemet med osäkra laddningsstationer ligger i att USB-portarna som erbjuds inte alltid bara ger elektricitet utan att de också kan skicka data över kabeln som du laddar telefonen med. Alla enheter som kopplas in med en vanlig USB-kabel kan därför utsättas för risk att infekteras av virus eller annan skadlig mjukvara som skickas från stationen, över USB-kabeln och in i din smartphone. Även om risken för att du skulle bli infekterad inte är så stor kan konsekvenserna bli stora om det skulle inträffa, särskilt om du har känslig information på din telefon. Som tur är finns det en ganska billig lösning på problemet.

usbcableVanliga USB-kablar består av fyra ledare. Två av fyra leder elektricitet och de andra två leder data. Det betyder att om du vill skydda dig från data som skickas över en USB-kabel kan du använda kablar som bara har ledare för elektricitet, kablar där ledarna för data har tagits bort. Kablar som inte har ledare för att skicka data är till 100 procent skyddade från attack. Du kan med glädje sätta in din telefon för laddning var du vill och vara säker på att din telefon inte utsätts för risk.

En liten dosa

Om du inte har en kabel som saknar ledare för data och du inte vill köpa en ny kan du också köpa en liten USB-adapter som sitter mellan din laddningskabel och laddaren. Den lilla dosan ger dig skydd mot potentiella USB-attacker men ger dig samtidigt en liten extrabonus. Om du exempelvis laddar din telefon via din dator kan den lilla lådan prata med datorn och övertala den att skicka mer ström än den brukar så att din telefon laddas snabbare. När du exempelvis laddar din telefon från din dator kan du i många fall få upp till dubbelt så snabb laddning med den lilla dosan än du skulle fått i vanliga fall. En liknande effekt kan du i vissa fall få med USB-kablar som saknar ledare för data också.

I Sverige är utbudet av kablar som saknar ledare för data ganska begränsat. PortaPow är ett brittiskt företag som säljer sina både kablar och adaptrar till Sverige med en fraktkostnad på runt tio kronor. Du kan exempelvis köpa en universell adapter från PortaPow som fungerar med flera olika telefoner för runt 70 kronor, inklusive frakt. SyncStop är ett annat företag som säljer liknande små adaptrar som är lite snyggare men som inte är lika billiga.

Värt att notera är att den speciella kabeln och den lilla adaptern inte hjälper dig när du laddar din telefon med din riktiga USB-laddare som du fick med din telefon. De kan dock hjälpa dig att ladda säkert och snabbt från publika laddningsstationer eller från USB-porten på din dator.

Källa: Wirecutter

Länkar: SyncStop, PortaPow (adapter), PortaPow (kabel)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × tre =