Om du har skrivit eller redigerat en längre text på en smartphone vet du att det går lite snett ibland. När du skrivit fel eller vill lägga till något i en text är det bra att snabbt kunna placera markören i den del av texten. Det är dock inte alltid helt enkelt att markera rätt. Det kan vara särskilt krångligt när fingret täcker en del av det du försöker markera. Det är betydligt enklare och snabbare att hitta rätt plats i texten med Gboard för Android.

Inte bara mellanslag

Gboard är ett av de mest populära tangentborden för Android. Det är utvecklat av Google och kommer förinstallerat på vissa Android-telefoner. Utöver flera funktioner relaterade till Google Sök och speciella funktioner så som möjlighet att söka upp och lägga till GIF-bilder genom tangentbordet, har Gboard ett flertal smarta sätt att skriva och redigera. Ett av våra favorittips gör det möjligt att snabbare markera rätt i en text.

Tipset är väldigt enkelt. Börja med att trycka på ett ställe i texten. Då dyker markören upp. Dra sedan fingret över mellanslagstangenten för att flytta den åt höger eller vänster. Du kan tyvärr inte flytta upp eller ner. Funktionen fungerar dock alldeles utmärkt trots att Gboard har stöd för att skriva med svepningar över tangentbordet. När du har hittat rätt kan du fortsätta skriva eller göra dina förändringar.

Installera och byt tangentbord

Om du inte redan har Gboard installerat på din smartphone kan du följa länken nedan för att installera det. Öppna sedan Inställningar och sök efter tangentbord för att visa inställningarna för din telefons tangentbord. Där kan du ändra standardtangentbordet till Gboard. När du har bytt telefonens standardtangentbord är det bara att öppna till exempel en meddelandeapp som använder tangentbordet för att komma igång.

Länk: Google Play (Gboard)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =