Natur- och miljö-organisationen Naturskyddsföreningen presenterar i dag det första mobilabonnemanget som marknadsförs med märket Bra Miljöval. Märket inkluderar krav på elinköp men också på hur operatörer marknadsför smartphones och hur de kan repareras.

ETC Mobil blir den första operatören som säljer abonnemang med Bra Miljöval-märkning. Abonnemangen kostar från 139 till 459 kronor med 0,5 till 15 GB data per månad och drivs genom Telias nät. ETC Mobil ger 20 kronor per månad till investeringar i solceller som sägs generera tillräckligt mycket energi för att täcka konsumtionen av ett mobilabonnemang, ”efter några år”.

Mobilkraven för Bra Miljöval

Bild: Naturskyddsföreningen

Satsningen på solceller är inte ett krav från Naturskyddsföreningen. Bland kraven finns däremot köp av 50 kilowatt-timmar el per abonnemang och år, som i sin tur måste vara märkt som Bra Miljöval. Istället för att köpa in el kan operatörer också äga egen produktion av el, som kan räknas mot potten. Minst en krona per abonnemang och år måste dessutom läggas på ”att utveckla miljösmarta lösningar, exempelvis appar, som syftar till att minska mobiltelefoners och mobilanvändandets miljöpåverkan”.

Bra Miljöval har också krav på den hårdvara som säljs eller används med de märkta abonnemangen. Operatören ska erbjuda ett system för reparation och inbyte av skadade mobiler. Systemet kan erbjudas med en försäkring som sänker kostnaden för reparationer som ska möjliggöra användning av telefoner i minst fem år. Samma krav sätts på operatören oberoende på om konsumenten köper telefonen tillsammans med abonnemanget eller från en annan butik.

Fairphone
Fairphone är en mer reparerbar smartphone än de flesta.

Konsumenter ska dessutom har möjlighet att köpa återbrukade mobiler eller mobiler som ”främjar återbruk, exempelvis Fairphone”. ETC Mobil har valt det senare alternativet. Operatören ska dessutom kunna ta hand om använda mobiler i utbyte mot en rabatt eller premie.

Operatören måste dessutom informera sina kunder om hur de kan använda sin mobil mer miljövänligt, inklusive årliga tips som skickas till konsumenten.

ETC Mobil är alltså den första operatören som erbjuder Bra Miljöval-märkta abonnemang. Abonnemangen kostar också betydligt mer än abonnemang med liknande surfmängder. ETC Mobil tar 339 kronor per månad för 10 GB surf medan till exempel Telia-ägda Fello tar 195 kronor för 12 GB.

Abonnemangsguiden

Källa: Naturskyddsföreningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here