Smartphones kan knappast beskrivas som något annat än en mogen produktkategori. För två år sen syntes de första tecknen på en marknad som sett slutet på tillväxt. Nu rör sig marknaden uppåt lite igen och det verkar vara Samsung och Huawei som driver tillväxten.

Huawei fortsatt starka

Försäljningen av smartphones ökade med två procent under årets tredje kvartal, i jämförelse med samma kvartal förra året. Det är en relativt liten men ändå betydande tillväxt. Det är en räddning för en marknad som har haft stora problem de senaste åren. Under samma kvartal förra året sjönk den globala försäljningen med runt 8 procent. Det finns alltså mycket att ta ikapp om tillverkarna vill komma upp till toppen igen.

Den nyfunna tillväxten sägs främst drivas av Samsung och Huawei. Huawei fortsätter med imponerande tillväxt på 29 procent. Det ligger i linje med en tillväxt på 26 procent som Huawei själva rapporterat om försäljningen under årets tre första kvartal. Samsung såg en tillväxt på 8 procent från samma kvartal förra året. De resterande topptillverkarna, så som Apple och Xiaomi tappade tre respektive två procent. Strategy Analytics tror samtidigt att Apple kan rädda sina siffror med starkare försäljning i USA och Asien och tack vare iPhone 11, som lanseras för ett lägre pris än iPhone XR.

Billiga mobiler växer mest

Billigare mobiler verkar vara en trend i allmänhet. Samsung har tidigare i år pratat om framgångar med satsningar på bredare produkter, specifikt A-serien. De har samtidigt skyllt tidigare svaga resultat på ”sämre försäljning av flaggskeppsmodeller”.

Samsung Galaxy A40 är en av Samsungs senaste budgetmobiler.

De globala siffrorna säger inte så mycket om vad som händer i Sverige. Här kommer Huawei sannolikt få problem på grund av bristen på svenska appar i mobiler som saknar Google Play. Xiaomi verkar dessutom satsa stort på Sverige med bland annat uttalade planer på att öppna fysiska butiker i Sverige inom kort. Det kan möjligen ge dem chans att plocka upp efter Huawei. Branschens försäljningsfall verkar i alla fall vara stoppat, även om stora tillväxter definitivt verkar osannolika.

Källor: Strategy Analytics, Android Authority

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here