Motorola tar i dag steget upp till en ny prisklass med ett nytt flaggskepp – det första från företaget på flera år. Motorola Edge och Edge+ presenteras som flaggskepp med rundade skärmar, kraftfulla processorer och högupplösta kameror.

Riktig flaggskeppsprestanda

Motorola Edge och Edge+ skiljer sig väldigt mycket från vad vi är vana vid att se från Motorola. De bjuder på ny design och mycket ny teknik. Edge+ är det riktiga flaggskeppet. Den har en 6,7 tum Full HD-upplöst OLED-skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens, 21:9-format och ett hål för en selfiekamera. Skärmen böjer sig över kanterna av telefonen, i stil med Huawei Mate 30 Pro. På insidan finns ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset, 12 GB RAM, 256 GB lagring, ett 5 000 mAh-batteri, 5G-stöd och stöd för trådlös laddning. Den verkar kort sagt erbjuda allt som de moderna konkurrenterna har.

Flaggskepp med hörlursport

Motorola Edge+ marknadsförs i USA med stöd för mmWave-teknik. Även Motorolas svenska pressmeddelande nämner tekniken. Modellen har dock inte stöd för det n258-band som är aktuellt för svenska nät. Den tekniken kommer alltså inte vara tillgänglig i den europeiska modellen av Edge+, i likhet med till exempel Samsungs smartphones. Vad som definitivt är aktuellt för Europa är en hörlursport. Motorola har fått plats med en traditionell analog port på ovansidan av sin telefon. Det gör den unik på dagens smartphonemarknad. Till skillnad från många konkurrenter kan Motorola dock inte skryta med IP-klassning för vattentålighet. Den har dessutom bara plats för en nanoSIM-kort, när konkurrenterna antingen har dubbla SIM-kortsplatser eller stöd för eSIM.

På baksidan finns ett kamerasystem med en 108 MP-upplöst huvudkamera med ett  bländarvärde på f/1,8. Det finns dessutom en 16 MP vidvinkelkamera och en 8 MP telefotokamera. Huvudkameran kan filma i 6K-upplösning. Det gör den mer kraftfull än till exempel OnePlus 8 Pro men klår inte Samsungs senaste flaggskepp, som klarar 8K-inspelning.

Lite mindre extrem

Motorola Edge har också en hörlursport, på undersidan.

Motorola Edge är en betydligt billigare version som har en nära identisk skärm. Den enda skillnaden är att den saknar HDR10+-stöd. I relation till storebrodern sparar den vanliga Edge-modellen in på ett Qualcomm Snapdragon 765-chipset. Mängden RAM är dessutom hälften så stor än vad som erbjuds i storebrodern, alltså 6 GB. Även lagringen är halverad, ner till 128 GB, batteriet mäter 4 500 mAh och den saknar trådlös laddning. Även kamerasystemet är nedgraderat. Huvudkameran har istället en 64 megapixelsensor.

En lite oväntad nyhet från Motorola är ny mjukvara. My UX är namnet på en ny funktion som låter användare lägga teman över Android. Motorolas omtalat rena mjukvara finns kvar men nu kan användare anpassa ikoner på hemskärmen, utseendet för snabbgenvägar och liknande. Det är funktionalitet som redan finns i många konkurrenter. Det är också funktionalitet som är ovanlig att se i just Motorolas traditionellt enkla mjukvara.

Motorola Edge+ kan beskrivas som Motorolas första riktiga flaggskepp på flera år. På pappret ser den ut att konkurrera med marknadens absolut bästa. För det privilegiet kräver Motorola 12 000 kronor för Edge+, som lanseras 15 maj. Motorola Edge hittar en bättre kompromiss mellan funktionalitet och pris, då den landar på 6 500 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here