Motorola bryter i dag sin mångåriga tradition och introducerar en ny Moto G-mobil. Nya Moto G8 Plus kommer ett knappt halvår tidigare än vanligt och sätter nytt fokus på batteritid. Motorola One Macro presenteras samtidigt som en ny budgetmobil med ett ovanligt lågt pris.

Insidan som räknas

Med en 6,3 tum Full HD-upplöst LCD-skärm ser Moto G8 Plus nästan exakt ut som en Moto G7 Plus från framsidan. Den enda större förändringen är Motorola-loggan under skärmen som nu tagits bort. Det är dock inte på framsidan som Motorola har lagt sin tid och energi. Förändringarna finns bland annat på insidan.

Motorola Moto G8 Plus

Moto G8 Plus har Qualcomms ganska nya Snapdragon 665-chipset som assisteras av 4 GB RAM. Snapdragon 665 erbjuder prestanda i klass med Snapdragon 660 men med ny transistorteknik som ger högre effektivitet och förhoppningsvis bättre batteritid. Prestandamässigt har den potential att passa bra i den nya prisklass som Motorola siktar på med Moto G8 Plus. Snapdragon 665 blir en hälsosam uppgradering från Moto G7 Plus som hade ett Snapdragon 636, som nu är ett relativt gammalt chipset. Det nya chipsetet kombineras med ett nytt 4 000 mAh-batteri, som har potential att höja ribban för batteritid i G-serien.

På baksidan finns också flera viktiga nyheter. Motorolas nu klassiskt runda kameradesign har ersatts av en rad kameror längs ena sidan. Även här bryter alltså Moto G8 Plus en tradition för familjen. Nu finns inte bara två utan tre kameror. Utöver en 48 megapixel huvudkamera finns en ny vidvinkelkamera i kombination med en porträttkamera. Det sätter Motorola i en stadig position för att konkurrera om uppmärksamheten på en marknad som domineras av mångsidiga mobilkameror.

Moto G8 Plus med fingeravtrycksläsaren i loggan på baksidan.

Billigare One-mobil med macro

Motorola passar också på att presentera sin nya budgetmobil, Moto E6 Plus, men också en ny Motorola One-modell, den fjärde för året. Motorola One Macro skiljer sig ganska mycket från de tidigare Motorola One-mobilerna tack vare en 720p-upplöst skärm och ett MediaTek-chipset. Det ger den en chans i en ny prisklass, samtidigt som den behåller Android One. Den har dessutom ett uppdaterat kamerasystem med en huvudkamera, porträttkamera och en dedikerad makrokamera. Makrokameran kan inte ta mer än två-megapixelbilder men har autofokus och kan fokusera på runt två centimeters avstånd, dubbelt så nära som många konkurrerande makrokameror.

Längst upp syns den speciella macro-kameran.

Motorola verkar ha lagt en hel del krut på att få ner priserna i sina nya modeller. One Macro börjar på 1 990 kronor för första gången i seriens historia. Motorola Moto G8 Plus tar samtidigt ner Moto G Plus-släktet under 3 000 kronor igen. Det lägger den 300 kronor under vad Moto G7 Plus lanserades för och visar på en lite mer aggressiv prissättning från företaget. Lanseringen av de nya modellerna sker den 5 november. Vi på Surfa ska försöka testa de nya modellerna så snart som möjligt. Så håll utkik.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here