Motorola presenterar idag en efterlängtad uppföljare till en telefon som var omåttligt populär under mitten av 00-talet. Motorola Razr visas i en helt ny tappning med en vikbar skärm som gör den gamla T9-mobilen till en fullfjädrad smartphone.

Fickvänlig 21:9-skärm

Nya Motorola Razr har samma typ av vikbara design som sin 15 år gamla föregångare. Den viker på mitten så att överdelen lägger sig precis ovanför en lite tjockare del som inkluderar högtalare, antenner och vissa andra komponenter. Medan föregångaren hade ett T9-tangentbord på den nedre halvan av insidan, har nya Razr en skärm som sträcker sig upp över hela insidan. Den har alltså en vikbar AMOLED-skärm med ett horisontellt väck över skärmen. Skärmen mäter 6,2 tum och har ett avlångt 21:9-format. Det avlånga formatet är praktiskt för att bläddra i sociala medier eller för att få en snabb överblick över vertikalt innehåll. Det har vi sett i våra tester av till exempel Sony Xperia 1 och Xperia 5. Motorola Razr har dock fördelen att den inte är lika lång och stor i fickan.

När Razr är ihopvikt är den nästan hälften så stor som när den är uppvikt, av naturliga skäl. Den går dock att använda även när den är ihopvikt. På utsidan finns en mer kvadratisk 2,7 tum skärm som kan visa de senast inkomna notiserna, ge tillgång till snabbinställningar och till och med delvis öppna vissa appar. En app som öppnas på den yttre skärmen är sedan automatiskt öppen på den inre skärmen när telefonen viks upp.

Design skapar kompromisser

Motorola Razr är inte särskilt välutrustad när det gäller specifikationer. Det är troligen den unika designen som har gjort det svårt för Motorola att få plats med de komponenter som vi blivit vana vid att se i dyra smartphones. Batteriet mäter till exempel bara 2 510 mAh. Det är betydligt mindre än många moderna konkurrenter. Batteriet ger sin energi till ett Qualcomm Snapdragon 710-chipset som assisteras av 6 GB RAM och har tillgång till 128 GB lagring. Det ger den prestanda som snarare passar i 3 000 kronors-klassen. Med en upplösning på 876 x 2 142 är skärmen dessutom relativt lågupplöst. Utöver det har den bara en 16 megapixelkamera som inte verkar kunna skryta om någon överväldigande prestanda.

Stryktålighet har visat sig vara en av de viktigaste aspekterna för vikbara mobiler. Likt alla existerande vikbara konkurrenter har också Motorola Razer en plastskärm. Det gör att den riskerar att repas på ett sätt som glasskärmar inte kan göra. Motorola säger dock att de har utvecklat ett gångjärn som ser till att det inte finns något glapp när skärmen är ihopvikt. Det ska åtminstone skydda telefonen från skräp som annars hade kunnat komma in och skada skärmen.

Til Sverige i januari

Lanseringen av Motorola Razr dröjer dock till nästa år. Lanseringen i Sverige är tänkt till 24 januari. Då lanseras den för 18 000 kronor. Det är 5 000 kronor billigare än Samsung Galaxy Fold men ändå knappast billigt. Den är samtidigt inte heller tänkt att vara en billig budgetmobil. Det betyder inte att den är varken praktisk eller bra. Den visar ändå ett intressant nytt koncept som kanske kan vara en alternativ framtid för vikbara smartphones.

Motorola Razer

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here