När är det bäst att köpa ny smartphone?

2

När är det smart att köpa en ny telefon? Den frågan ställer många. Vissa påstår att det är bäst att köpa smartphone under vissa tider på året, på grund av vissa tillverkares scheman. Men det är bara en sanning med modifikation.

Många tillverkare släpper nya smartphones enligt ett relativt enkelt schema. Samsung släpper nya Galaxy A-mobiler i januari, nya Galaxy S-mobiler i april/maj och traditionellt sett nya Galaxy Note-mobiler i september. Apple släpper nya iPhones i september/oktober, LG släpper nya flaggskepp i mars/april och så vidare. Om du vill ha en sprillans ny flaggskeppsmobil från Samsung finns det därför en poäng i att köpa den under slutet av våren, när den lanseras.

Priser sjunker snabbt

Det betyder dock inte att du alltid måste vänta på en ny telefon för att göra ett bra köp. I många fall är det raka motsatsen. För det första är det en dålig idé att köpa nya smartphones innan de testats ordentligt av professionella testare som oss på Surfa. Bara för att förra årets modell var bra är det inte säkert att den nya är något att ha. För det andra kan du spara mycket på att inte köpa nya mobiler exakt när de lanseras. Många smartphones sjunker kraftigt i pris bara ett par månader efter sin lansering.

Om du vill köpa en telefon i en lägre prisklass har det ännu mindre betydelse när du köper den. I många fall kan du hitta riktigt bra gamla flaggskeppstelefoner som sjunkit i pris och nu är billiga och bra köp.

Bäst i test – aldrig ett dåligt val

Om du vill ha det bästa på marknaden just nu gör du inte heller ett dåligt val oberoende på när du köper din nya smartphone. Just nu har till exempel Samsung Galaxy S7 Edge utmärkelsen ”Bäst i test” i Svenska Smartphoneguiden. Den är den bästa telefonen i Sverige just nu, men den är 10 månader gammal. Om du köper den nu och Galaxy S8 släpps om två månader har du dock inte gjort ett dåligt köp. Medan du kan köpa Galaxy S7 Edge för 6 500 kronor just nu kommer du troligen behöva betala runt 2 000 kronor mer för den nästkommande modellen. Så att säga att du gjort ett dåligt val är bara skitsnack.

För att sammanfatta: den bästa tiden att köpa smartphone är när du behöver eller vill köpa en. Det enda undantaget är om du vill imponera på någon annan eller helt enkelt vill köpa den bästa och hetaste mobilen från ett visst företag. Då kan det finnas en poäng i att vänta.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Tycker inte telefoner sjunker i pris då mycket längre. Tar lång tid halvår eller längre innan sjunker lite. Vissa modeller sjunker fortare än andra. T ex lg g5. Sony xz. Så välja ha topp telefon eller mellanklass. Oneplus 3t väldigt prisvärd.

  2. Vill du ha en ny telefon i topp klass för ett bättre pris, köp från kina. Tex LeEco serierna är väldigt bra telefoner, känns väldigt robusta och är oftast väldigt kraftfulla, både prestanda, ram, skärm och batteri

    Jag har köpt mig en LeEco (LeTV) Le Max från kina och har haft den snart ett år och är extremt nöjd med den. Kolla specs på honorbuy.com, det var där jag beställde den 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju + 2 =