En fråga som vi får ganska ofta handlar om när det är bäst att köpa ny telefon. Svaret är oftast ganska enkelt: köp ny telefon när du vill och behöver. I vissa fall kan det dock vara bra att vänta och försöka pricka in rätt tidpunkt. Tid kan vara särskilt viktigt om du är ute efter en telefon som använder den absolut senaste tekniken. Många telefontillverkare gör det som tur är ganska enkelt för oss att förutspå kommande lanseringar, vilket gör att vi också kan ge dig som läsare vissa generella rekommendationer.

Lanseringsschema

Samsung, HTC och LG lanserar oftast sina nya flaggskepp under våren. Samsung och LG kommer exempelvis att introducera sina nya flaggskepp under MWC-mässan i Barcelona den 21 februari. De båda företagen lanserar vanligen sina nya modeller runt en månad efter presentation av dem, vilket betyder att både Samsung och LG:s nya telefoner troligen kommer till butiker under mars månad i år. Om du funderar på att köpa ny telefon just nu och vill ha det absolut senaste från Samsung och LG kan det med andra ord vara bra att vänta till mars innan du lägger ut dina pengar.

Samsung_Galaxy_S6_EdgePlus_Recension_framsidaÄven Apple har ett tydligt lanseringsschema. Företagets flaggskepp lanseras under hösten, oftast under oktober månad varje år. Vill du köpa en ny iPhone är det alltså ingen dålig idé att köpa den nu men när augusti och september månad närmar sig är det inte så lång tid kvar till lansering och det kan vara bra att vänta. Även Google lanserar oftast sina nya Nexus-telefoner under årets andra halva, oftast i november.

Sjunkande priser

När det gäller budgetmobiler är det inte lika lätt att hitta ett tydligt lanseringsschema eller specifika tidpunkter för nya modellers introduktion men för dig som vill ha en bra telefon men som inte vill betala så mycket kan lite äldre flaggskepp vara ett bra alternativ. LG:s telefoner sjunker exempelvis oftast ganska mycket efter sin lansering. Priserna för Apples telefoner sjunker dock relativt långsamt, vilket betyder att det sällan lönar sig att vänta på lägre priser från Apple.

Smartphone_prisutveckling
Prisutvecklingen för flaggskeppstelefoner som lanserades 2013 och 2014.

Köp när du vill och behöver

Även om du kan spara några hundralappar genom att vänta kommer priserna alltid att sjunka och nya modeller alltid att lanseras. Det betyder att det i slutändan är dina behov som bestämmer när du bör köpa ny telefon. Om din nuvarande telefon har slutat fungera kanske du exempelvis inte har så stora valmöjligheter men glöm inte att det alltid finns många bra modeller att välja mellan i olika prisklasser och att Svenska Smartphoneguiden alltid är uppdaterad för att ge dig de bästa rekommendationerna, oberoende på budget.

Svenska Smartphoneguiden

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + fjorton =