Vi har ett nytt år framför oss. Det betyder bland annat att vi har ett nytt år av smartphones framför oss. Samtidigt som vi ofta säger att den bästa tiden att köpa en ny smartphone är när du verkligen behöver köpa en ny smartphone, kan det vara hjälpsamt att veta när nya telefoner introduceras. Särskilt praktiskt kan det vara om du har planer att köpa en smartphone från en tillverkare som sällan sänker priserna på sina modeller. Apple är ett exempel på en tillverkare som bara sänker priserna på sina gamla modeller när nya introduceras. Så när släpps iPhone 7S, Galaxy S8, HTC 11, LG G6 och alla andra nya telefoner?

Det enkla svaret på den frågan är att vi inte vet. Ingen tillverkare berättar i förväg vilket datum de planerar att lansera sina produkter. I många fall får vi inte redan på det exakta datumet förrän någon vecka innan lansering. Många företag håller sig dock till ungefärliga lanseringsscheman som gör det möjligt för oss att säga ungefär när nya modeller brukar introduceras.

När släpps iPhone 7S?

Vi börjar med Sveriges mest efterfrågade smartphone, Apples nya iPhone. När släpps iPhone 7S? Vi vet inte. Vi vet inte ens vad den heter, hur den ser ut eller vilka funktioner den har. Alla som säger något annat spekulerar. Men med tanke på Apples traditionella schema kan vi säga med ganska stor säkerhet att Apples nya iPhone, oberoende på vad den kallas, troligen kommer att lanseras i september eller oktober 2017. Detta har nämligen varit Apples tradition i många år.

När släpps iPhone 7S – bild på iPhone 7
Apple iPhone 7 från 2016.

Galaxy S8 då?

Samsung har successivt tidigarelagt sina lanseringar av Galaxy S-telefoner. Företagets första modell släpptes i juni, uppföljaren släpptes i maj och många efterföljande modeller gjorde debut i april. Årets Galaxy S7 lanserades dock i mars. Vi vet inte när Galaxy S8 kommer att lanseras men med tanke på tidigare lanseringar verkar en lansering i mars 2017 mycket trolig.

Samsung Galaxy S7 från 2016.

De mindre tillverkarna

LG har haft ett lanseringsschema mycket likt Samsungs. Företagets senaste telefon lanserades i april men rykten pekar på att företaget siktar på en tidigare lansering i år, troligen i mars men möjligen i april. LG G6, eller vad företagets nya telefon kan kallas, lanseras hur som haver i samma våg av nya modeller som Samsungs nya telefon.

Även HTC brukar introducera nya modeller under våren tillsammans med de större konkurrenterna. Mars och april är med andra ord också de troligaste månaderna för en HTC-lansering.

HTC 10 från 2016.

De lite mer opålitliga

Sony har ett lite mer opålitligt lanseringsschema. Företaget har tidigare fokuserat på lanseringar under våren, likt konkurrenterna, men har nyligen börjat lansera flera flaggskepp om året. Nya modeller väntas ändå introduceras under våren och lanseras under sena våren eller tidiga sommaren. Xperia X-familjen från 2016 presenterades i mars men lanserades först under början av sommaren 2016. Sony är kort sagt en av de minst förutsägbara tillverkarna när det gäller deras lanseringsschema. Det är ändå troligt att vi får se nya modeller introduceras under våren.

Sony Xperia XZ från 2016.

Även Huawei har ett lite annorlunda schema för lanseringar. Företaget har en tradition av att släppa nya produkter nästan året om. Nästa kommande lansering för företaget väntas bli ”Huawei P10”, eller uppföljaren till P9. Om den nya modellen följer sin föregångares schema kan vi vänta en presentation i april med lansering strax därefter.

Vi hoppas att denna artikeln gav dig lite bättre koll på när världens många tillverkare släpper sina nya smartphonemodeller. Vi kunde inte inkludera alla tillverkare i artikeln men har i alla fall tagit upp många av de största tillverkarna på den svenska marknaden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju + 6 =