Ett av de bästa verktygen du kan i din telefon när du har problem med ditt bredband, när du är ute på resa eller när du bara är nyfiken är en app för att göra ett bra bredbandstest. En av våra favoritappar är Bredbandskollen – en av Sveriges mest populära tjänst för att testa bredbandshastighet. Bredbandskollen och många andra tjänster har dock ett stort problem. Eftersom de används så flitigt finns det en risk för att internetoperatörer gör allt de kan för att deras resultat ska se så bra ut som möjligt. Det betyder att hastigheten till din favoritvideotjänst inte nödvändigtvis är lika snabb som den är till Bredbandskollen.

Den ”riktiga” hastigheten

Tidigare denna veckan lanserades en ny app kallad FAST som låter dig göra bredbandstest som kan sägas vara mer pålitligt än Bredbandskollens tester. FAST är utvecklad av Netflix och istället för att mäta mot en tjänst så som Bredbandskollen använder FAST samma servrar som Netflix gör för att streama video till dig. Appen visar därför exakt hur snabb uppkoppling du har för att titta på Netflix. Med resultatet från FAST kan du också få en uppfattning om hur hög kvalitet du kan tänkas få från Netflix.


Så hög hastighet behöver du för Netflix:

Minst 0,5 Mb/s – den absolut lägsta hastigheten möjlig för Netflix

Minst 1,5 Mb/s – rekommenderade lägsta för Netflix

Minst 3,0 Mb/s – rekommenderas för ”SD-kvalitet”

Minst 5,0 Mb/s – rekommenderas för ”HD-kvalitet”


Stora skillnader mellan olika appar

Det kan skilja mycket mellan olika ett bredbandstest och ett annat. Din internetleverantören, tiden på dygnet och många andra faktorer kan spela in. Vi har exempelvis sett att den hastighet som Bredbandskollen anger kan vara mer än dubbelt så hög som den hastighet som FAST anger. Det betyder att det kan vara missvisande att exempelvis använda Bredbandskollen för att mäta din bredbandshastighet, om det är din hastighet till Netflix som du är intresserad av.

FAST-appen är enkel att använda men är inte särskilt avancerad. Det finns inga inställningar och det enda du ser är din nedladdningshastighet. Bredbandskollen mäter din hastighet både upp och ned. Vill du testa någon annan app än Bredbandskollen rekommenderar vi Speedtest.net och om du vill nörda ner dig i dina tester har Europeiska Kommissionen en app kallad NetBravo som ger dig ännu mer information om din uppkoppling. Du hittar länkar till alla appar nämnda i artikeln nedan.

bredbandstest
Appen Speedtest.net till vänster och NetBravo i mitten och till höger.

Länkar: FAST (Google Play)FAST Speed Test (App Store)NetBravo (App Store)NetBravo (Google Play)Speedtest (Google Play)Speedtest (App Store)Bredbandskollen (Google Play) Bredbandskollen (App Store)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 4 =