Nokias gamla telefoner är kända för mycket. De är bland annat ofta jämförda med tegelstenar för sin imponerande byggkvalitet. Tack vare en ordentlig konstruktion och material som är svåra att spräcka höll de gamla telefonerna för mycket. En annan sak många äldre telefoner är kända för nu för tiden är deras imponerande batteritid. Det är inte ovanligt att vi på redaktionen hör läsare klaga på moderna smartphones dåliga batteritid samtidigt som de hyllar batteritiden för telefoner från tidigt 2000-tal, så som Nokia 3310. Frågan är hur bra de gamla telefonernas batteritid verkligen var?

Det har hänt mycket sen Nokia 3310

Sedan år 2000, året då Nokia 3310 lanserades, har det hänt mycket i teknikvärlden. Vi har bland annat sett processorer, modem och många andra komponenter bli allt mer energieffektiva och batterier har blivit både större och samtidigt mer kompakta. När det gäller att ringa samtal är det därför inget snack om saken. Dagens smartphones erbjuder betydligt längre batteritid än Nokias gamla 3310.

Det är givetvis svårt att jämföra de två telefonerna. De har helt olika syften och iPhone 7 är mer än dator än en telefon. Om vi ska försöka jämföra de funktioner som de har gemensamt är det dock uppenbart att Apples iPhone 7 ligger långt före sin 16 år gamla föregångare.

Anledningen till att så många konsumenter tror att Nokia 3310 hade betydligt längre batteritid än dagens telefoner var att en 3310 inte användes till lika mycket som en iPhone 7. När de två telefonernas standbytid jämförs med varandra är det dock uppenbart att iPhone 7 är minst lika energieffektiv, även när den bara ligger och väntar. När iPhone 7 sätts i sitt energisparläge stoppas dessutom bakgrundsprocesser och batteritiden förlängs ytterligare.

Nokia 3310 vs iPhone 7

Helt olika användningsområden

I praktiken hade troligen Nokia 3310 längre batteritid än iPhone 7, för de flesta konsumenter. Det berodde dock troligen främst på att 3310 inte användes lika flitigt eller på samma sätt. För dig som gillar att ringa är det dock uppenbart att Nokia 3310 hade ganska dålig batteritid i jämförelse med dagens telefoner.

iPhone 7 är en ganska tacksam telefon att jämföra med, från Nokia 3310:s perspektiv. Telefonen är långt ifrån bäst när det gäller batteritid. I Svenska Smartphoneguiden har den bara fått 6,6 av 10 i kategorin Batteritid. Dyk in i Svenska Smartphoneguiden för att se vilken telefon som faktiskt har längst batteritid just nu!

Svenska Smartphoneguiden

 

Källa: GSMArena, Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − 5 =