Du har kanske hört talas om 2G, 3G och 4G. Nu rullas 4G+ ut på bred front i Sverige. Den nya tekniken kallas egentligen LTE Advanced och kan beskrivas som en förbättrad version av den existerande LTE-tekniken som i dag står för de svenska 4G-näten. I dag aktiverar Telenor och Tele2 sitt gemensamma LTE Advanced-nätverk.

Stabilitet och kvalitet med 4G+

I teorin kan LTE Advanced ge användare snabbare tillgång till Internet i mobilen men i praktiken kan tekniken också användas för att ge konsumenter tillgång till en mer pålitlig uppkoppling. I det pressmeddelande som Telenor och Tele2 släppte i dag nämner de två företagen inget om vilka uppkopplingshastigheter konsumenter kan förvänta sig med den nya tekniken. Istället är det kvalitet och pålitlighet som är de två företagens fokus. Eftersom tekniken är gjord för att kunna hantera större mängder data hoppas de att 4G+ ska göra användares uppkoppling mer stabil än tidigare.

LTE-Advanced

Telenor och Tele2 började tester av LTE-Advanced redan år 2012 men det är alltså inte förrän nu de rullar ut tekniken till de stora massorna. Enligt företagens pressmeddelande kommer det nya 4G+-nätverket ”inledningsvis” finnas tillgängligt i totalt 108 kommuner. Det betyder inte nödvändigtvis att alla dessa kommuner har tillgång till det nya nätverket i dag men att de bör få det inom kort. Det finns inte heller någon offentlig lista över vilka kommuner som får tillgång till nätverket men Surfa gräver för att försöka få fram en sådan.

Alla telefoner har inte stöd

Även företag så som Telia har officiella planer på att lansera sitt LTE Advanced-nätverk i år. Telenor och Tele2 kommer alltså inte vara ensamma om att erbjuda ny teknik men även konsumenter behöver ha ny teknik för att kunna använda det nya nätverket. Alla dyra smartphones på smartphonemarknaden i dag har stöd för en teknik som brukar kallas LTE Cat.6, som är ett annat namn för LTE-Advanced. Hela Apple iPhone 6S-serien, LG G4 och G5, Google Nexus 6P, Samsung Galaxy S6- och S7-serien och Sony Xperia Z3+, hela Xperia Z5-serien och Xperia X har bland många andra stöd för LTE-Advanced.

Om du vill veta om din telefon har stöd för 4G+ kan vi rekommendera Prisjakt.se. Sök efter din telefon, klicka på Egenskaper och leta efter raden kallad 4G LTE. Om din telefon har Cat.6 eller senare är den kompatibel med 4G+.

Uppdatering (14 juni 2016, 10:38) Vi har nu tagit fram listan över de kommuner som får 4G+, se nedan.

(14 juni 2016 13:10) Vi har nu fått in en ny lista som nu innehåller fler än 200 kommuner.

Surfa Skarmbild 2016-06-14 kl. 13.10.44 Surfa Skarmbild 2016-06-14 kl. 13.10.52 Surfa Skarmbild 2016-06-14 kl. 13.11.02

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

4 KOMMENTARER

    • Bra poäng Mattiaz! 🙂
      Ett bevis på att det inte bara är jättedyra telefoner som har stöd för LTE Advanced.

  1. Även min kinamobil för 1700kr som heter Umi super hoppade in på +nätet när jag hälsade på i malmö

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta + 4 =