Detta är den första artikeln i en serie artiklar som vi hoppas göra, om de uppskattas. I denna första delen ska vi ta en titt på skärmar i smartphones. Hur har de utvecklats och hur mycket bättre är dagens mobilskärmar än gårdagens?

Stor nog?

Den mest uppenbara skillnaden mellan mobiler från till exempel 2010 och 2018 är givetvis skärmarna. Specifikt skärmarnas storlek. Från iPhones lansering år 2007 tog det bara några år innan smartphoneskärmar började växa i storlek. Mellan Galaxy S och Galaxy S4 skiljer det bara tre år men 56 procent i skärmstorlek. Ytterligare fem år senare har skärmstorleken på Samsungs flaggskepp ökat med 140 procent sedan Galaxy S. Galaxy S9+ har en 6,2 tum skärm medan Galaxy S nöjde sig med en 4 tum skärm.

Helt rätt

Det är mycket mer än bara storleken som har förändrats. Smartphonetillverkare har också blivit duktiga på att kalibrera sina bildskärmar. Medan Galaxy S var underligt blå och hade konstiga färger har Galaxy S9+ en perfekt vit färg och nära perfekta färger.

Vitt var inte alltid vitt.

Gjord för uteliv

Medan det bara tog några år för Samsung att börja skapa bildskärmar som visade bra färg, har det tagit betydligt längre tid för dem att göra skärmar som är lätta att använda utomhus. Galaxy S4 var inte så mycket lättare att använda i solljus än Galaxy S. Från och med de senaste generationerna av smartphones har det förändrats helt. Galaxy S9+ är lätt att läsa även i direkt solljus.

Den största anledningen till att moderna smartphones är lätta att använda utomhus är deras höga maximala ljusstyrka. När vi tar Galaxy S, Galaxy S4 och Galaxy S9+ till vårt labb ser vi hur mycket som har hänt med skärmars ljusstyrka på bara några år.

Skärmarnas maximala ljusstyrka, mätt i nits.

Galet många pixlar

Även upplösningen har ökat markant. Antalet pixlar i Samsung Galaxy S9+ är 10 gånger högre än i Galaxy S. Upplösningen i moderna smartphoneskärmar har ökat så mycket att utvecklingen har stagnerat de senaste tre åren. Nu är det svårt att se någon som helst brist i skärmarnas upplösning och detaljrikedom. Det illustreras tydligt av denna bilden av ett träd som visas på de tre mobiler vi har jämfört.

Från vänster: Samsung Galaxy S, Galaxy S4 och Galaxy S9+. Klicka för högre upplösning.

Det kan vara svårt att komma ihåg hur teknik utvecklas och hur mycket bättre den har blivit. Den moderna smartphoneskärmen är ett av många exempel på hur utvecklingen går framåt och hur teknikutveckling gör vår vardag lättare och bättre.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × ett =