NFC är tekniken bakom bland annat snabba anslutningar mellan enheter och mobila betalningssystem. Tekniken kan skicka data över korta avstånd och läsa data från enheter som helt saknar strömkällor. Nu finns en ny version av tekniken som gör det möjligt att ladda prylar trådlöst.

Långsamt men billigt

NFC ForumNFC har funnits i iPhones och i Android telefoner i många år. Tekniken har blivit en självklarhet i moderna smartphones. Den nya versionen av tekniken som presenterades av standardorganisationen NFC Forum denna veckan, introducerar trådlös laddning till NFC. Tekniken är inte särskilt avancerad och kommer definitivt inte kunna konkurrera med Qi, som används för trådlös laddning i smartphones i dag. Det beror  på att Qi-laddning kan ladda med minst 5 watts effekt och ofta i 10 watt medan den nya NFC-standarden är begränsad till 1 watt.

Begränsningen beror på NFC-teknikens enkla och billiga hårdvara. Den har dock flera fördelar. För det första kan samma komponent användas för både kommunikation och laddning. För det andra kan den göras betydligt mindre än Qi-kompatibla komponenter. NFC-teknik finns till exempel redan i många små hörlurar, aktivitetsmätare och andra små produkter, som inte har utrymme för traditionell trådlös laddning. Det är oklart exakt vilka användningsområden som tekniken kan hitta men flera smartphonetillbehör står högt på listan. Andra produkter skulle till exempel kunna vara enkla och billiga IoT-produkter som kan laddas utan att behöva en fysisk port samt vars energikrav är så låga att den långsamma laddningen inte är ett problem.

Den nya funktionaliteten för NFC inkluderar nya specifikationer för både mjukvara och hårdvara. Det kommer alltså inte att vara möjligt att uppdatera existerande smartphones eller smarta klockor för att ge stöd åt tekniken. Ny hårdvara krävs. Den nya tekniken kan i alla fall börja utvecklas för framtidens prylar, som kanske kan hitta smartare och billigare sätt att erbjuda trådlös laddning i små prylar.

Källa: NFC Forum

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here