I dag presenterar OnePlus inte bara en utan två nya smartphones. OnePlus 7 är en naturlig uppföljare till OnePlus 6T medan OnePlus 7 Pro tar OnePlus upp till den riktiga flaggskeppsklassen med en ny skärm, kamera och ett högre pris.

Uppfräshad OnePlus 6T

OnePlus 7 är den nya smartphone som passar bäst in i vad vi blivit vana vid att se från OnePlus. Den har en nära identisk design som OnePlus 6T. De stora nyheterna finns på insidan. Här har OnePlus satsat på ett nytt Qualcomm Snapdragon 855-chipset och ny UFS 3.0-lagring som håller uppe läs- och skrivprestandan för en allmänt kvick användarupplevelse. På baksidan finns också en ny 48 megapixelkamera från Sony, samma som vi sett i bland annat Xiaomi Mi 9. Skärmen har samma storlek och upplösning som tidigare men den inbyggda fingeravtrycksläsaren i skärmen sägs vara förbättrad tack vare nya linser och en större sensor.

Ett riktigt flaggskepp

OnePlus 7 Pro är det nya riktiga flaggskeppet från OnePlus. Den ligger ett ordentligt steg före vad OnePlus gjort tidigare, både när det gäller pris och prestanda. Den är också den största OnePlus-mobilen hittills tack vare en skärm på 6,67 tum. Skärmen använder Super AMOLED-teknik och har en upplösning på 3 120 x 1 440. Det ger den samma typ av upplösning som Samsung Galaxy S10+. OnePlus säger sig ändå ligga steget före Samsung tack vare ett helt branschunikt stöd för en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Det kan jämföras med Samsungs 60 Hz och bör betyda att OnePlus kan visa mjukare animationer.

OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro har samma 48 megapixelsensor som OnePlus 7 men har dessutom ett lite bättre bländarvärde på f/1,6 samt en ny vidvinkelkamera och en telefotokamera med tre gånger optisk zoom. Utöver nya kameror på baksidan har den också en annorlunda lösning för sin främre kamera. Den stora skärmen på telefonens framsida saknar flärpar eller skärmhål. Kameran är istället monterad i en modul i toppen av mobilen, som kan matas ut med en inbyggd motor. Hela konstruktionen sägs vara gjord för upp till 300 000 användningar under sin livstid.

50 procent på 20 minuter

Tack vare ett allmänt större format får Pro-modellen också plats med ett större batteri. Med en kapacitet på 4 000 mAh, i jämförelse med OnePlus 7:s 3 700 mAh, kan OnePlus 7 Pro troligen kompensera för sin högupplösta skärm. Utöver det ingår också en ny laddare kallad Warp. Laddaren har en effekt på upp till 30 watt och sägs kunna ladda mobilen från 0 till 50 procent på 20 minuter.

OnePlus 7 Pro verkar minsann vara ett mer äkta flaggskepp än vad OnePlus kunnat leverera tidigare. Med det sagt är den inte fri från svagheter. OnePlus fortsätter till exempel att undvika IP-certifiering för vattentålighet. OnePlus fortsätter dessutom att ignorera trådlös laddning, som har blivit en standardfunktion för allt fler flaggskepps-konkurrenter.

OnePlus 9 blå

OnePlus 7 tar OnePlus billigaste mobil över 6 000 kronors-gränsen och landar på 6 200 kronor för 6 GB RAM och 128 GB lagring medan 8/256 GB kostar 6 800 kronor. OnePlus 7 Pro tar verkligen OnePlus till en ny nivå med ett startpris på 7 900 kronor för 6/128 GB. 8/256 GB-modellen kostar 8 400 kronor medan 12/256 GB kostar 9 200 kronor. OnePlus 7 kommer att nå butiker den 4 juni medan OnePlus 7 Pro lanseras om en vecka, den 21 maj.

I dag passade också OnePlus på att presentera en 5G-version av OnePlus 7 Pro. Den kommer att lanseras i Storbritannien och Finland till en början. Det finns alltså ingen info om en lansering i Sverige, eftersom det inte heller finns något 5G-nät i Sverige. Både OnePlus 7 och OnePlus 7 Pro kommer i alla fall att nå Sverige och vårt test av Pro-modellen släpps på lanseringsdagen den 21 maj.

Specifikationer – OnePlus 7

Specifikationer – OnePlus 7 Pro

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

    • Ah, tack!
      Det verkar vara fel i pressmeddelandet från OnePlus. Har rättat i artikeln.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − fjorton =