OnePlus 9-serien är här och lanseras i två flaggskeppsmodeller kallade OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro. Vi har tagit en titt på de nya modellerna och en närmare titt på OnePlus samarbete med Hasselblad.

OnePlus 9-serien är till stor del exakt vad vi hade väntat oss. Den introducerar en ny Qualcomm Snapdragon 888-krets som väntas leverera högre prestanda och energieffektivitet. Prestandavinsterna beror på hur bra OnePlus har lyckats med telefonernas kylning. OnePlus menar att de har lånat det ambitiösa kylningssystemet från OnePlus 8T för att hantera den varma Snapdragon 888-kretsen. Det ska ge 25 procent högre CPU- och 35 procent högre grafikprestanda.

OnePlus 9

1 till 120 Hz

Skärmarna i de två modellerna är väldigt lika föregångarna. OnePlus 9 Pro har en 6,7 tum rundad skärm medan OnePlus 9 nöjer sig med en 6,55 tum platt skärm. Pro-modellen har en högre 1 440p-upplösning medan OnePlus 9 har 1 080p-upplösning. Båda har 120 Hz-stöd men 9 Pro har en ny panel som baseras på LTPO-teknik. Tekniken kan sänka skärmens strömförbrukning genom att bland annat justera skärmens uppdateringsfrekvens dynamiskt mellan 1 och 120 Hz. Det är en teknik som förhoppningsvis kan leverera en bra batteritid, trots den högupplösta skärmen. LTPO saknas i OnePlus 9 men den drar istället nytta av en mer lågupplöst skärm och ett stort 4 500 mAh-batteri.

OnePlus 9 och OnePlus 9 Pro

OnePlus 9 och 9 Pro är mer lika varandra än de varit tidigare. En stor anledning till det är att den mindre modellen nu har stöd för trådlös laddning. Stödet ger telefonen möjlighet att ladda trådlöst med upp till 15 watt. OnePlus 9 Pro behåller en fördel i trådlös laddning genom att ladda extra snabbt. En ny snabbladdare ger stöd för 50 watt trådlös laddning som ska kunna ta 9 Pro från 1 till 100 procent på 43 minuter. Det är otroligt snabbt för en snabbladdare men lite långsammare än den nya inkluderade Warp Charge 65T-laddare som OnePlus inkluderar i lådan. Med ny laddningsteknik, som inkluderar dubbla battericeller, ska OnePlus 9 Pro kunna laddas från 1 till 100 procent på 29 minuter. Det ger 9 Pro nästan exakt samma laddningshastighet, per mAh batteri, som vi såg systerbolaget Oppo demonstrera som en prototyp år 2016.

OnePlus 9 Pro

Hasselblad gör entré

Kamerateknik är den största nyheten i de nya OnePlus-modellerna. OnePlus har skrivit avtal med DJI-ägda Hasselblad för att utveckla ny kamerateknik för sina smartphones. Det går att anta att samarbetet inte pågått särskilt länge och att framtida OnePlus-modeller kan dra större nytta av Hasselblads kompetens. Hasselblad har i alla fall sitt varumärke på de nya modellerna och OnePlus har definitivt satsat på mer ambitiös hårdvara i sina nya modeller.

En ny kamera som båda modellerna delar på är en ny vidvinkelkamera. OnePlus menar att vidvinkelkameror används flitigt och att de därför är värda att satsa på. Satsningen går ut på att använda ett bättre objektiv och en ny Sony IMX766-sensor. Sensorn fångar bilder med 50 megapixlar och en sensorstorlek på 1/1,56 tum. Objektivet ska använda en ”freeform”-lins för att minimera distorsion längs kanterna av bilden.

50 MP vidvinkel

Vi har testat den nya vidvinkelkameran och kan redan konstatera att OnePlus har en av branschens bästa. Endast Huawei erbjuder en vidvinkelkamera av liknande kvalitet. OnePlus har samtidigt inte en lika bred vidvinkelkamera som flera konkurrenter. Det påverkar vilka typer av bilder vi kan fånga med kameran. Valet står alltså mot extra breda perspektiv och bildkvalitet. Skillnaden i bildkvalitet handlar för övrigt till stor del om skärpa. OnePlus 9 och 9 Pro erbjuder bättre skärpa över hela bilden. Det ger bättre detaljrikedom. Vi ser även bättre prestanda i mörka miljöer. Med det sagt ligger Huawei Mate 40 Pro fortfarande i en helt annan liga och förbättringarna mot till exempel Samsung Galaxy S21 Ultra är inte så stora som vi hade hoppats.

Huvudkameran på båda modellerna har också uppdaterats. De har nya 48 megapixelsensorer som mäter 1/1,43 tum. OnePlus 9 Pro erbjuder optisk bildstabilisering, medan OnePlus 9 nöjer sig med elektronisk stabilisering. Det är intressant eftersom OnePlus 8T hade optisk stabilisering. En annan skillnad är i övrigt också att 9 Pro har en telefotokamera med tre gånger zoom, som 9 saknar. Slutligen inkluderar båda kamerasystemen en monokrom kamera för ett dedikerat läge i gråskala.

OnePlus 9 och 9 Pro kommer att säljas i modeller med 8 eller 12 GB RAM respektive 128 eller 256 GB lagring med startpris på 7 700 kronor för OnePlus 9 och 9 700 kronor för OnePlus 9 Pro.

Surfa.se har redan testexemplar av telefonerna och kommer att testa dem i Svenska Smartphoneguiden inom kort.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Är nyfiken på en jämförelse på OnePlus 9 Pro mot Oppo Find X3 Pro. Kollar man på dem specs/jämförelse som finns på nätet så har Oppo betydligt bättre resultat på kamera delen än OnePlus. Är sjukt sugen på Oppo men finns inte i sverige ännu tyvärr.
    / O2

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 1 =