OnePlus lanserades som ett varumärke som gjorde det omöjliga: lanserade ett flaggskepp som kostade hälften så mycket som de liknande konkurrenterna. I längden visade det sig vara lite för bra för att vara sant och företagets priser steg år för år. Nu lanseras OnePlus Nord som en mobil som tar tillbaka OnePlus till en lägre prisnivå.

Tillbaka till mellanklassen

OnePlus Nord är inte den första uppstickaren i lägre prisklasser som OnePlus har lanserat genom åren. OnePlus X lanserades år 2015 som ett ännu billigare alternativ till företagets redan billiga flaggskepp. Idén med en mellanklassmobil skrotades dock ganska omgående efter lanseringen av OnePlus X. Nu menar OnePlus att prestandan från de billigare komponenterna har nått en nivå som gör att en mellanklass är möjlig igen. Det är främst Qualcomms Snapdragon 765G som har förändrat situationen. Den är ett betydligt billigare alternativ till Snapdragon 865, som används av OnePlus 8-serien. Det 5G-kapabla Snapdragon 765G-chipsetet används inte av någon mobil som vi har testat än men det liknar det Snapdragon 765-chipset som sitter i Motorola Edge och erbjuder främst lägre grafikprestanda i jämförelse med Snapdragon 865. Grafikprestandan är dock också en av relativt få stora kompromisser som OnePlus Nord har tvingats till.

OnePlus Nord skärm

OnePlus är väldigt lik OnePlus 8, på många sätt. Den har inte exakt samma skärm men en den har väldigt liknande Full HD-upplöst AMOLED-skärm som mäter 6,44 tum och som alltså är en gnutta mindre än skärmen i OnePlus 8. Skärmen har stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens, i likhet med OnePlus 8.

Mer kamera än OnePlus 8

På baksidan finns en kameramodul med OnePlus 8-liknande komponenter. Huvudkameran är en OnePlus 8-identisk Sony IMX586, som fotar med 48 megapixlar och ett bländarvärde på f/1,75. Till det finns en vidvinkelkamera, en makrokamera och en djupsensor för porträttbilder. Det betyder att Nord faktiskt har en kamera mer än OnePlus 8. Som om inte det var nog bjuder dessutom framsidan på två kameror, varav en är en vidvinkelkamera. Trots den identiska huvudkameran på baksidan är dock OnePlus Nord begränsad till 4K 30p-inspelning, medan OnePlus 8 kan nå 4K 60p.

OnePlus Nord kamera

OnePlus Nord är en nästan exakt lika stor mobil som OnePlus 8, bara lite kortare och lite bredare. Nord har sparat pengar genom att byta ut metall mot plast längs sidorna men behåller glas på baksidan. Bakom glaset fortsätter dock likheterna. Vi vet sedan tidigare att OnePlus Nord har en annan processor än OnePlus 8. Med 8 eller 12 GB RAM och 128 eller 256 GB lagring matchar de ändå varandra. Batteriet i OnePlus Nord är en gnutta mindre, på 4 115 mAh, men det förväntar vi oss kommer att vägas upp av den lite mindre ambitiösa processorn.

OnePlus Nord

Under 5 000 kronor

Det finns gott om ganska små detaljer som skiljer Nord från den dyrare 8-serien från OnePlus. Det inkluderar allt vi redan nämnt men även detaljer så som brist på stöd för USB 3 samt långsammare UFS 2.1-lagring. På det stora hela är det dock Nords chipset som gör den största skillnaden mellan OnePlus Nord och OnePlus 8. Eller ja, och priset. Medan OnePlus 8 säljs för 7 500 kronor, har OnePlus Nord ett svenskt pris på 4 600 kronor respektive 5 600 kronor för de två modellerna. Utöver den blåa färgen på vårt exemplar kommer också en grå variant att säljas. Priserna lägger OnePlus sannerligen i en helt annan prisklass än tidigare. Hur bra Nord är i relation till konkurrenterna får vi reda på snart. Lanseringen sker den 4 augusti och vårt test publiceras dagen innan. Så håll utkik efter det!

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here