Dagens moderna smartphones har generellt skärmar som är väldigt tåliga. De är inte omöjliga att repa men det krävs en hel del kraft och hårda material för att lyckas repa en modern smartphones skärm. Andra delar av vissa telefoner kan dock repas lite enklare. Apples nya ”gagatsvarta” version av iPhone 7 har till exempel en glansig finish som sägs vara lätt att repa. Samsung har också vissa telefoner som är lite lättare att repa än andra. Samsungs hemknappar har bland annat stora problem med repor.

iphone-7-gatagsvart
Foto: cnet.com

Full av små repor

Samsungs senaste telefoner har en hemknapp som sticker ut lite på framsidan. Det gör knappen lättare att känna sig fram till men det betyder också att den riskerar att vara lättare att repa. När Samsung Galaxy S7 Edge ligger på ett bord med skärmen neråt är det hemknappen som får ta stora delar av telefonens vikt. Hemknappen är kort sagt lite extra utsatt för repor. Vårt testexemplar av Galaxy S7 Edge visar tydligt hur hemknappen kan slitas. Vi har använt exemplaret flitigt sedan Galaxy S7 Edge släpptes och det är uppenbart att knappen inte kan stå emot repor. Skärmen på samma exemplar är helt fri från, även små repor, men hemknappen är full av repor. Det är särskilt tråkigt på en telefon som bara är runt ett halvår gammal och som fortfarande kostar mer än 7 500 kronor i många svenska butiker.

Repor på Galaxy S7 Edge

Det finns lösningar

De små reporna på hemknappen påverkar inte knappens fingeravtrycksigenkänning men det är tråkigt att se en dyr telefons hemknapp slitas på det sätt som Galaxy S7 Edge:s hemknapp gör. Förklaringen är troligen att Samsung inte valt att använda ett tillräckligt stryktåligt glas, i kombination med hemknappens utsatta position.

För att lösa problemet har Samsung ett flertal alternativ. Apple har exempelvis valt att låta sin hemknapp sitta strax under resten av telefonen. Det gör att hemknappen är enkel att känna sig fram till men att den inte är lika utsatt för repor. Ett annat alternativ är att använda mer stryktåliga material, exempelvis safirglas för att skydda hemknappen. För användare av Galaxy S7 Edge gör det dock inte situationen bättre. De får antingen ta det väldigt försiktigt eller acceptera att deras telefon blir lite sliten.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + åtta =