Samsung presenterar i dag den nya mobilkrets som väntas driva Samsungs kommande smartphones för 2022. Vi pratar om Galaxy S22 som väntas drivas av företagets Exynos 2200-krets i stora delar av världen. Årets nyhet är bland annat en grafikkrets från AMD.

Samsung Exynos 2200 tillverkas av Samsungs kretsdivision. Samsung har tillverkning hela vägen ner till halvledare, som i detta fallet är baserade på 4 nm-teknik. Den nya kretsen kommer med flera väntade nyheter som inkluderar den nya Armv9-arkitekturen, som nyligen gjorde debut. Arkitekturen ger stora förbättringar för de energieffektiva kärnorna samt en ny Cortex-X2-kärna som driver de tyngsta applikationerna. Det matchar de nyheter som Qualcomm introducerade med Snapdragon 8 Gen 1.

Exynos 2200 tar spelkonsol-arkitektur till mobilen

Samsung skiljer sig kraftigt från konkurrenterna när det gäller grafik. Företaget har inte sagt mycket om vad nyheterna kommer att ge i praktiken men Samsung blir nu först att lansera AMD-grafik i smartphones. Exynos 2200 inkluderar en grafikkrets kallad Xclipse 920, som byggs på AMDs RDNA 2-arkitektur, som bland annat används används av spelkonsolerna Sony PlayStation 5 och Microsoft Xbox Series X. Samsung beskriver grafiken i Exynos 2200 som ett steg mellan smartphones och mobiltelefoner, även om vi misstänker att prestandan är mer i linje med tidigare smartphonekretsar än med de senaste konsolerna.

Den nya grafikkretsen har i alla fall stöd för ray tracing, vilket är en grafikteknik som inkluderas i de senaste generationerna av grafikkretsar för datorer och spelkonsoler. Tekniken gör det möjligt att rendera reflektioner av ljuskällor på ett mer realistiskt sett. Det kan till exempel ge mer trovärdig spelgrafik. Ray tracing har historiskt bara varit tillgängligt i större komponenter eftersom spel generellt kräver stora resurser för att aktivera ray tracing. Hur tekniken ska kunna skalas ner till mobiltelefoner återstår att se.

I övrigt har Exynos 2200 också stöd för ny kamerateknik, inklusive nya 200 MP-kameror samt bildskärmar upp till 144 Hz med QHD+-upplösning eller 120 Hz i 4K-upplösning. Det betyder inte att Galaxy S22 nödvändigtvis kommer med en 200 MP-kamera. Samsung säger i alla fall att Exynos 2200 är i produktion och mycket pekar på att Samsung planerar att lansera sin nya smartphoneserie under februari månad. Då får vi förhoppningsvis möjlighet att se hur den nya kretsen presterar i praktiken och hur Samsung ska lyckas hålla den kall.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Om jag vill köpa en S21 – pga behöver ej det allra senaste. Kommer lanseringen av denna påverka priset på föregångaren? Vill ju helst ha en ny nu o inte vänta alltför länge.

    • Det kommer den definitivt, dock inte så mycket. Tidigare modeller har ofta fallit runt 1 000 kronor under mars månad. Det kan du nog vänta för S21 i år också.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + 19 =