Internet är en grundpelare för moderna smartphones och smartphone-användare. Det är så vi laddar ner intressanta appar, kommunicerar med vänner, navigerar, delar bilder på sociala medier, hittar information, köper produkter och mycket mer. Internet kan också vara distraherande. Därför presenterar Samsung en ny Android-mobil som inte kan ansluta till Internet.

Ska inte distrahera

Samsung Galaxy J2 Pro är en budgetmobil från den sydkoreanska tillverkaren som riktar sig till äldre och till studenter. Tanken med den nya modellen är att konsumenter ska ha tillgång till en mobil med en inbyggd kamera och med stöd för grundläggande funktioner så som kalender, SMS/MMS, samtal. Samtidigt ska den inte distraherar användaren med Internet-tillgång.

Samsung Galaxy J2 Pro

Galaxy J2 Pro är knappast en särskilt imponerande smartphone, ur ett tekniskt perspektiv. Den har en lågupplöst fem tum skärm, 1,5 GB RAM och en fyrkärnig processor klockad till 1,4 GHz. Den skulle med andra ord lika gärna kunna vara en budgetmobil som lanserades för tre år sen. Med ett nypris på motsvarande 1 600 kronor är den inte heller ens särskilt billig med tanke på vad den erbjuder, eller inte erbjuder. Med det sagt har den inte heller mycket konkurrens. Att varken erbjuda Wi-Fi, 3G eller 4G är minst sagt ovanligt i en ny smartphone. Det betyder dock också att det kommer vara svårt att uppdatera den och hålla den säker. Alla mjukvaruuppdateringar hämtas nämligen över Internet.

Även om Galaxy J2 Pro kanske inte kommer imponera när den lanseras senare i sommar väcker den tankar på hur det vore att ha en smartphone som saknar Internet-anslutning. I slutänden är det dock inte särskilt svårt att ta reda på, även utan en J2 Pro i handen. Stäng bara av Wi-Fi och kapa Internet-anslutningen till telenätet så slipper du lida av J2 Pro:s mediokra prestanda. Å andra sidan är kanske en telefon som helt enkelt saknar stöd för Wi-Fi eller 4G ett bra alternativ för till exempel föräldrar som vill ge sitt barn en mobil som aldrig kan distrahera med Internets underhållning, oberoende på inställning.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × ett =