Apple Watch 4 lanserades som den första eSIM-uppkopplade klockan i Sverige under förra året. Samsung lanserade dock också en egen eSIM-klocka under hösten 2018, Galaxy Watch. Även om klockan har sålts sen dess har dock ingen operatör haft stöd för den än. I dag blir Telenor först, samtidigt som Tele2 sägs vara nära sin lansering.

Telenor är först på bollen

Telenors lansering gör det möjligt att koppla upp Galaxy Watch till 4G-nät för data, SMS och samtal. Klockan kopplas till ett existerande eller nytt mobilabonnemang och kan alltså inte köpas separat. Den delar sedan nummer med mobilabonnemanget och delar alltså också surfpott med det. För det privilegiet kräver Telenor en avgift på 49 kronor per månad. Det är samma månadsavgift som Tre tar ut, medan Telia tar 69 kronor per månad för Apple Watch.

 

Precis som Apple Watch kan Galaxy Watch också användas helt utan en telefon i närheten. Ett mobilabonnemang krävs som sagt i grunden men med en 4G-anslutning kan klockan fortsätta fungera som vanligt, utan en direkt koppling till telefonen.

Alla fyra i år

Även om Telenor är först på bollen när det gäller eSIM-stöd för Galaxy Watch, sägs Tele2 bara ligga en månad bakom. De planerar en lansering i juni. Enligt Samsung kommer både Tre och Telia lansera stöd senare detta året. Budgetoperatörer kommer dock sannolikt dröja ett bra tag eftersom ny teknik generellt når de större operatörerna långt innan de mindre operatörerna får komma till.

Medan Apple Watch bara är kompatibel med iPhones utlovar Samsung brett stöd för både iPhone och Android. Det är dock en sanning med modifikation eftersom Samsungs klockor traditionellt inte erbjudit alla funktioner när de kopplas till alla mobiler. Inte ens till alla Android-mobiler. Med en egen uppkoppling kan det möjligen förändras något men det återstår fortfarande att se exakt vilka funktioner som kommer att vara tillgängliga. Full kompatibilitet utlovas åtminstone med Samsung-mobiler.

Galaxy Watch med eSIM-stöd har sålts i butiker sedan förra året. Dagens nyhet är alltså ingen ny hårdvara. Med stöd från den första teleoperatören kan 4G-funktionen på gamla och nya Galaxy Watch-klockor äntligen aktiveras.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × tre =