Samsung Galaxy Z Fold 4 och Flip 4 – här är nyheterna!

0

Samsung har just presenterat sina nya vikbara telefoner, en ny smartklocka och nya hörlurar. Vi börjar med telefonerna, Samsung Galaxy Z Flip 4 och Galaxy Z Fold 4. Det är uppföljare till Flip 3 och Fold 3 och nyheterna är överlag bra men inte stora. Vi pratar helt klart om en enkel evolution.

Galaxy Z Flip 4 – kamera och batteri!

Vi kan börja med den mer populära Galaxy Flip-serien. Detta är alltså den som viks upp till ett normalt smartphoneformat. Flip 4 har en design som är mycket lik föregångaren. Samsung skryter om att den är 0,3 millimeter mindre på bredden och 0,8 millimeter kortare när den är uppvikt. Det låter ju bra men vi tror helt ärligt inte att det kommer göra någon större skillnad. Skärmen har i alla fall samma storlek som tidigare, så besparingarna på yttermåtten kommer i form av tunnare skärmramar.

En av de största tekniska nyheterna i Flip 4 är en ny kamera som behåller föregångarens 12 megapixlar men som gör det med en betydligt större sensor. Pixelstorleken ska ökas från 1,4 till 1,8 mikrometer, vilket ska öka ljusintaget med 65 procent, enligt Samsung.

Vi ska prata lite mer om prestanda senare men en annan viktig teknisk förändring är batteriet, som har uppgraderats från 3 300 till 3 700 mAh. Det är en stor och väl behövd uppgradering som förhoppningsvis kan göra batteritiden bra nog för en betydligt större målgrupp.

Fold 4 får lite större skärm

Nu till den stora Galaxy Z Fold 4. Detta är alltså telefonen som viks ut från ett smartphoneformat till en liten surfplatta. Även här skryter Samsung om att den är mindre. Skillnaden är dock betydligt större än med Flip 4. Fold 4 är 3,1 millimeter kortare. Den är lika bred som tidigare men skärmen på utsidan har gjorts 2,7 millimeter bredare. Det betyder att Samsung möter upp en vanlig kritik om att den yttre skärmen på Fold 2 och Fold 3 var alldeles för avlång. Med ett bildförhållande på 23,1:9 är den dock fortfarande väldigt avlång.

Den väger för övrigt också 8 gram mindre än föregångaren. Det låter bra men än en gång är den fortfarande tung, då den väger 263 gram.

När skärmen viks upp möts användaren av en lite bredare skärm. Den är tre millimeter bredare, inom samma yttermått. Skärmen ska ha förbättrad bildkvalitet över selfiekameran, för att göra den mindre synlig. Bilden ovanför kameran var tidigare väldigt pixlig.

Kamerorna på baksidan av mobilen har uppgraderats. Nu använder huvudkameran en 50 megapixelsensor, som vi känner igen från Galaxy S22-serien. Samsung säger att den nya sensorn ska ta in 23 procent mer ljus för bättre mörkerfotografering.

En viktig nyhet för Fold 4 är förbättrad mjukvara. Samsung introducerar till exempel en ny taskbar som visar utvalda applikationer längst ner på skärmen, tillsammans med navigationsknapparna.

Snapdragon 8+ Gen1

Nu till några gemensamma detaljer för Flip 4 och Fold 4. För det första kommer båda med Qualcomms nya Snapdragon 8+ Gen 1-processor. Det är en riktigt kraftfull och energieffektiv processor som förhoppningsvis kan ge ordentliga förbättringar i batteritid. Båda kommer med ett nytt Corning Gorilla Glass Victus plus-glas, som skyddar utsidan. Likt föregångarna är de också IP68-certifierade för att klara av grunt vatten.

Galaxy Watch 5 och Galaxy Buds 2 Pro

Nu ska vi gå vidare till nya Galaxy Watch 5. Detta är en serie av klockor som kommer i tre versioner på 40 och 44 millimeter samt en Pro-version på 45 millimeter. Nyheterna inkluderar större batterier och längre batteritid. Pro-modellen har ett batteri som mäter 590 mAh, vilket kan jämföras med 361 mAh i Galaxy Watch 4. Batteriet ska kunna laddas 30 procent snabbare och på utsidan skryter Samsung om safir-glas som ska vara 60 procent mer reptåligt än tidigare.

Dagens sista produkt är nya Galaxy Buds2 Pro som är 15 procent mindre än föregångaren och som ska kunna ta emot 24 bitars ljud för högre kvalitet. Samsung vill dessutom gärna prata om sitt nya ekosystem, där de nämner att Buds Auto Switch nu ska kunna automatiskt byta ljudkälla mellan fler Samsung-produkter. Galaxy Buds har tidigare kunnat automatiskt byta mellan surfplattor och telefoner. Nu ska tekniken fungera med Samsungs TV-apparater, datorer och klockor.

Galaxy Z Flip 4 kostar 12 300 kronor
Galaxy Z Fold 4 kostar 20 000 kronor
Buds 2 Pro kostar 2 500 kronor
Galaxy Watch 5 kostar 3 300 kronor och 3 800 kronor med 4G
Galaxy Watch 5 Pro kostar 5 000 kronor och 5 500 kronor med 4G
Alla lanseras den 26 augusti.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem + 10 =