Om du har köpt en flaggskeppstelefon från Samsung det senaste året har du troligen fått med ett litet USB OTG-tillbehör som Samsung kallar USB Connect. Det lilla tillbehöret verkar kanske inte vara så mycket för världen men det kan användas till mycket mer än vad det är tänkt för.

En vanlig USB-port i din telefon

USB Connect är en liten adapter som kan användas med nästan alla Android-telefoner. Samsung Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge inkluderade en adapter som har en microUSB-kontakt på ena änden och en vanlig USB-kontakt på andra medan nya Galaxy Note 7 har en USB Connect med en USB Typ-C-kontakt i ena änden och en vanlig USB-kontakt i andra.

samsung tillbehor usb otg

Tanken med den lilla adaptern är egentligen att koppla samman en gammal Samsung-telefon med en ny för att föra över appar, kontakter, meddelande och liknande. Eftersom tillbehöret ger användare tillgång till en vanlig USB-kontakt kan den dock användas till mycket mer än det.

Även om Samsung inkluderar en adapter till sina telefoner kostar en så kallad USB OTG-adapter inte särskilt mycket för dig som inte fick en från din tillverkare. Flera svenska återförsäljare säljer de små adaptrarna för mindre än 100 kronor och det finns versioner för både USB Typ-C och för microUSB. Det enda riktigt viktiga du behöver tänka på är om din telefon har stöd för USB OTG. Så gott som alla nya telefoner har stöd för tekniken men det kan vara värt att kolla innan du köper.

Här är några av de många saker du kan använda en USB OTG-adapter till.

 

USB-minnen och SD-kort

samsung usb tillbehor usb

Har du en bild eller en film på din dator som du vill föra över till din telefon. Lägg bara filen på ett USB-minne och koppla in det telefonen. Öppna en filhanteringsapp i mobilen och kopiera över bilden eller filmen till mobilen eller visa den direkt från USB-minnet. Du kan göra samma sak med ett SD-kort från din kamera om du bara har en vanlig SD-kortläsare som kopplas in med USB.

 

Hårddiskar

flakt samsung tillbehor usb harddisk

Precis som med USB-minnen kan du föra över filer till och från din telefon med en liten och energisnål extern hårddisk. Du kan exempelvis använda en hårddisk för att säkerhetskopiera bilder som du tar med mobilen under semestern.

 

Ladda andras telefoner med din telefon

samsung usb tillbehor 2

Har du gott om batteritid kvar i din telefon men din vän är i batterinöd? Så länge ni har den lilla USB Typ-C-adaptern och en vanlig laddningskabel kan ni enkelt lösa krisen. Sätt in adaptern i telefonen som har mycket batteritid. Koppla in den andra telefonen i adaptern med en vanlig laddningskabel och den börjar ladda. Du kan ladda allt som laddas med en vanlig USB-sladd. Även iPhones, Bluetooth-hörlurar och mycket mer fungerar utan problem.

 

Lampor, fläktar och mycket mer

flakt samsung tillbehor

Allt du kan koppla in i en USB-port och som bara behöver lite ström går bra att koppla rakt in i telefonen. Det betyder att små fläktar, små lampor eller andra små USB-prylar kan drivas från din telefon.

 

Tangentbord och mus

samsung usb tillbehor mus

Koppla in en trådlös mottagare för en trådlös mus och/eller ett tangentbord eller koppla in en mus med kabel. Sen är det bara att sätta igång med riktigt arbete i mobilen. I Android dyker en liten muspekare upp på skärmen när du kopplar in en mus.

 

CD/DVD-spelare

flakt samsung tillbehor usb hp

Det kanske inte finns så många användningsområden för dem men du kan koppla in externa CD- eller DVD-spelare i din telefon. Android har inget inbyggt stöd för dem men det finns appar så som MLUSB Mounter från Google Play. Den låter dig se filer och spela musik och video från CD- och DVD-skivor, så länge de inte är kopieringsskyddade.

 

Spela spel med Playstation-kontroll

ps4 controller

Om du gillar att spela spel på din Android-telefon kan du få bättre kontroll med en riktig handkontroll. Vissa handkontroller, så som Sonys PlayStation 4-kontroll, kan skicka signaler ut via en USB-kabel. Den fungerar därför bra med vissa Android-spel. Alla spel är inte kompatibla men om du har tur fungerar ditt favoritspel med en inkopplad handkontroll.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

    • Det lättaste är att kolla på specifikationer för din telefon. Sök till exempel efter den på Prisjakt och kolla bland specifikationerna. Där finns information om OTG.
      /Joel

  1. Kan man ansluta en Internet Dongel för att få bättre Internetmottagning än med telefonens antenn på platser med dålig täckning?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem − 1 =