Samsung är en av få tillverkare av smarta klockor som har mätare för både EKG-mätning och för mätning av blodtryck. För svenska användare har dock stödet varit meningslöst, eftersom funktionerna har saknats i mjukvaran i Sverige. I februari blir det ändring på det.

Får Europa-godkännande

Samsung bekräftar nu att företaget planerar att rulla ut en uppdatering till Samsung Galaxy Watch 3 och Galaxy Watch Active 2, som ger stöd för både EKG och blodtrycksmätning i Europa. Lanseringen sker i 31 länder, inklusive i Sverige, och följer ett CE-godkännande som gick igenom i december 2020.

Träning och Hälsa Galaxy Watch 3

Sedan tidigare är Apple Watch-serien marknadens enda traditionella smartklocka som har sålts med stöd för EKG i Sverige. Funktionen beskrivs som en enkel typ av mätare som kan vara rådgivande men som inte kan ersätta kontroller som kan göras av till exempel vårdcentraler. Det beror till stor del på mätarnas få kontaktytor. En avancerad EKG använder tio elektroder, medan en smartklocka generellt bara har två. Trots sina fysiska begränsningar har EKG-mätare kunnat visa på symptom av förmaksflimmer. På grund av risken för överdiagnostisering rekommenderar Apple att ingen som är 22 år eller yngre bör använda funktionen. Blodtrycksmätningen är unik för Samsung och gör därmed debut på den svenska marknaden med start nästa månad.

De nya funktionerna ska börja rulla ut till konsumenter den 4 februari. Lanseringen av de nya funktionerna för Samsung klockor sker långt efter deras initiella lansering. Galaxy Watch Active 2 presenterades i augusti 2019.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + 13 =