Apple iPhone 14 och iPhone 14 Pro har avtäckts och vi täckte hela lanseringen live på YouTube. Nu ska vi dock berätta om detaljerna som du kanske INTE redan känner till och som Apple inte nämnde.

Bättre batteritid

Apple pratade inte mycket om de nya modellernas batteritid och den enkla anledningen är att den nästan är oförändrad. Helt identisk är den dock inte med föregångarna. Apple har lyckats klämma ut lite mer batteritid ur sina nya modeller. Skillnaden är runt en timma bättre vid videouppspelning, enligt Apple. Det betyder att batterihjälten iPhone 13 Pro Max har utökat sin batteritid från 28 till 29 timmar i nya iPhone 14 Pro Max. Det är en minst sagt liten skillnad men skillnaden på 19 mot 20 timmar batteritid mellan iPhone 13 mot iPhone 14 kan vara mer betydelsefull för dig som tyckt att iPhones batteritid inte riktigt varit tillräcklig förut. Fem procent extra kan vara en viktig skillnad.

Svenska iPhone HAR nanoSIM

På scen pratade Apple om att nya iPhone saknar fysisk nanoSIM-kortläsare. Det stämmer för den amerikanska modellen men den europeiska modellen behåller sin gamla kortläsare. Det betyder att den svenska modellen kan användas med eller utan fysiska kort och kan ha dubbla eSIM eller dubbla SIM med ett nanoSIM och ett eSIM.

Ser du nanoSIM-läsaren på sidan av iPhone 14 Pro?

Cinematiskt läge i 4K

Apples cinematiska läge för iPhone debuterade förra året men erbjuds bara i Full HD-upplösning. Nu blir det ändring på det. Både iPhone 14 och iPhone 14 Pro har stöd för 4K och HDR i cinematiskt läge. Apple nämnde visserligen att 4K kommer men sa aldrig att det faktiskt också inkluderar HDR-stöd.

Tjockare, igen

Efter tio år av allt tunnare iPhones, har Apple ändrat inställning till iPhones tjocklek under de senaste åren. iPhone 14 och 14 Pro fortsätter den trenden och är lite tjockare än föregångarna. iPhone 13 Pro mätte till exempel 7,65 millimeter, medan iPhone 14 Pro mäter 7,85 millimeter. Det är en liten skillnad men ändå ett tecken på att tjocklek inte är det viktigaste för iPhone längre.

Större kamera

Utöver att en tjockare design betyder att iPhone 13-skal inte kommer att passa med iPhone 14, kommer även iPhone 14 Pro med en större kameramodul. Modulen inkluderar en ny och större kamerasensor, så skillnaden i storlek är knappast överraskande. Men skillnaden är faktiskt betydande när vi sätter modellerna bredvid varandra.

Bluetooth 5.3

Alla nya iPhones har stöd för Bluetooth 5.3. Den nya standarden ger förbättringar i protokollet som gör det mer effektivt och kan spara energi i både din iPhone och anslutna Bluetooth-enheter. Standarden ska också inkludera stöd för ett nytt ljudkodek kallat LC3. Det erbjuder mer energieffektivt ljud tack vare mer effektiv komprimering. Bättre komprimering betyder också att telefonen kan skicka högre ljud med högre kvalitet till anslutna enheter.

Svenska priset

Under den amerikanska presentationen var det lätt att få intryck av oförändrade priser. I Sverige är priserna betydligt högre. iPhone 14 kostar 12 000 kronor, istället för iPhone 13:s 10 500 kronor. iPhone 14 Pro kostar 15 000 kronor och iPhone 14 Pro Max kostar 16 500 kronor, föregångarna kostade 12 300 respektive 13 500 kronor. De höga priserna beror sannolikt främst på en svag krona mot den amerikanska dollarn.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =