I dag introducerar Sharp en ny smartphone kallad Aquos R6. Den japanska tillverkaren har sannolikt inga planer på att lansera mobilen i Sverige men Aquos R6 är ändå intressant tack vare världens största kamerasensor och världens ljusaste bildskärm.

Världens största mobilkamera

Sharp Aquos R6 är en flaggskeppsmobil med ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset, 12 GB RAM och ett 5 000 mAh-batteri. Det sätter den i toppen av marknaden. De verkliga nyheterna finns dock i kameran och skärmen. Kameran är byggd i samarbete med Leica, som tidigare haft Huawei som exklusiv partner. Kameran är världens första, med en diagonal storlek på en tum. Det kan jämföras med Samsung Galaxy S21 Ultra som har en 1/1,33 tum sensor.

Utöver sensorstorleken skiljer sig kameran i Aquos R6 från många liknande sensorer tack vare sitt pixelantal. Många konkurrenter har 50 eller 108 MP-upplösningar. R6 håller sig till 20,2 MP. Det ger betydligt större individuella pixlar. Det är oklart vilken tillverkare som står bakom kamerasensorn men Sony är en sannolik kandidat.

OLED med 2 000 nits

Även skärmen i Aquos R6 är en världsnyhet. Den använder OLED-teknik som är utvecklad av Sharp, den mäter 6,6 tum och har en upplösning på 2 730 x 1 260. Skärmen har en dynamisk uppdateringsfrekvens på mellan 1 och 240 Hz och kan nå 2 000 nits i maximal ljusstyrka. Det överskrider de 1 700 nits som vi kunde mäta på vårt exemplar av Galaxy S20+, den mest ljusstarka smartphone som vi testat hittills.

Aquos R6 har ytterligare en världsnyhet. Den är utrustad med en Qualcomm 3D Sonic Max-sensor som använder ultraljudteknik för att läsa fingeravtryck över en ovanligt stor yta. Qualcomm beskriver den som 17 gånger större än en normala fingeravtrycksläsare och skryter om att den kan användas för att läsa två fingeravtryck samtidigt, för högre säkerhet.

Sharp har inte bekräftat ett pris för Aquos R6 men planerar att lansera den i Japan.

Källa: Sharp via MySmartPrice

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 3 =