Papper, vi får fortfarande många viktiga dokument i pappersform. Hur mycket det än talas om ett papperslöst samhälle är det bara att inse att vi inte är där ännu. Vi är, och kommer att vara, beroende av att hålla koll på papper ett bra tag till. Det innebär dock inte att vi inte kan försöka göra det på ett bättre sätt. Ett bättre sätt är till exempel att använda din mobiltelefon för att skanna dokument. Ja, skanna, inte bara fota.

Office Lens från Microsoft

Med appen Office Lens kan du skanna in dina dokument med hjälp av din mobilkamera. Fota av det dokument du vill skanna och appen sköter sedan beskärning och redigering av bilden. Resultatet blir en kopia av ditt dokument som du kan spara på din telefon eller på en molntjänst. En molntjänst kan ge dig tillgång till dokumentet på din telefon och din dator.

skanna dokument

Skanna dokument eller ta ett vanligt foto?

Men varför inte bara ta ett vanligt foto av ett dokument och spara det istället? Det finns ett flertal viktiga skillnader mellan att ta foton och skanna dokument. Den viktigaste skillnaden är den automatiska beskärningen av bilden som görs av exempelvis Office Lens. Den vanliga kameraappen är inte anpassad för att ta foton i A4 format vilket gör att du antingen får med mer än du behöver eller inte hela sidan alls. En annan stor fördel är att din bild också blir vänd åt rätt håll helt automatiskt.

Office Lens är inte unik i sitt slag men fungerar väldigt bra. Den ger dig möjlighet att spara dokumenten direkt till Microsofts lagringstjänst Onedrive. Du kan också välja att spara din bild som en PDF-fil eller ett vanligt foto i mobilens galleri.

Office Lens finns att ladda ner för iOS, Android och Windows Phone.

Länkar: Office Lens (Google Play) Office Lens (App Store), Office Lens (Windows Store)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Roger är skribent på Surfa.se. Han har studerat vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet och har ett stort intresse för konsumentelektronik. Vill du kontakta Roger så maila till: roger@surfa.se

2 KOMMENTARER

  1. Tack för en bra artikel! Det här har jag länge behövt, nu slipper man scannern helt och hållet 🙂

  2. Hej, Är det någon som vet om det finns en app där man tar bild och sedan kan scanna text för benämningen på den bild man tog?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − 7 =