Jag heter Joel och är chefredaktör här på Surfa. Jag har inte haft ett skärmskydd på någon smartphone jag använt under de senaste fem åren. Jag tycker helt enkelt inte att fördelarna med skärmskydd överväger nackdelarna. Du får gärna fortsätta använda ditt skärmskydd på din telefon men nu tänkte jag tänkte berätta varför jag väljer att avstå.

Från plastskärmens era

Poängen med skärmskydd är främst att hålla dyra smartphoneskärmar fria från repor. Eftersom moderna telefoner har bildskärmar och skyddsglas som är fastlimmade i varandra är det så gott som omöjligt att byta ut ett skyddsglas utan att också byta ut hela bildskärmen. En stor repa på skärmen kan därför bli en dyr historia. Sedan ungefär fem år tillbaka har det dock varit relativt svårt att repa en smartphoneskärm. När skärmskydd började bli populära använde sig smartphones av plastskärmar som var relativt lätta att repa men i dag används helt andra typer av skydd framför din smartphones skärm.

Appleskärm

Det moderna skyddsglaset

Många moderna smartphones använder sig av skyddsglas från företag så som Corning. Corning gör en serie av skyddsglas som kallas Gorilla Glass. Gorilla Glass är ett varumärke som använder sig av en speciell typ av härdat glas som kan liknas vid glaset som används i bilars vindrutor. Glaset är väldigt starkt och svårt att repa och göra sönder men när det utsätts för tillräckligt mycket kraft går det oftast sönder spektakulärt och måste bytas ut helt. Fördelen med Gorilla Glass är att det har en hög hårdhet. Hårdhet är en term som används inom hållfasthetslära som beskriver hur mycket kraft som behövs för att skada ett material. Material med hög hårdhet kan generellt inte skadas av ett material med lägre hårdhet. Gorilla Glass har hög hårdhet, i klass med det härdade stål som används av en stålfil. Nycklar, mynt och till och med vissa knivar har därför svårt att skada en modern smartphoneskärm.

Skärmskydd kan också vara problematiska. De är inte alltid så lätta att montera helt korrekt och om bubblor skapas kan saker komma in under platsen och bli en stor risk för din skärm. Om du exempelvis har ett skärmskydd som har lossnat lite i ena hörnet finns det risk att små stenar eller sand kommer in mellan skärmskyddet och skärmens glas. Om du sedan skulle råka trycka på skärmskyddet där stenen ligger, riskerar du att sätta för mycket kraft på en liten del av skärmen som sedan kan gå sönder.

skärm

Skärmskyddens fördelar och nackdelar

Skärmskydd är inte helt meningslösa. Om du vet att din telefon ofta gnuggas mot riktigt hårda material kan skärmskydd vara bra försvar mot omvärlden men för de allra flesta användare är dagens smartphoneglas redan tillräckligt hårda för att klara det mesta. Om du inte använder ett skärmskydd slipper du också problem med missfärgning och försämrad bildkvalitet som vissa användare kan lida av på grund av dåliga skärmskydd.

Du får givetvis själv bestämma om du vill använda ett skärmskydd på din smartphone men denna artikeln har förhoppningsvis gjort det lättare för dig att ta ett informerat beslut. Oberoende på om du har ett skärmskydd eller inte finns det dock ett råd som gäller för alla: ta hand om och var försiktig med din smartphone!

Källa: Corning

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

6 KOMMENTARER

  1. Tycker verkligen att skärmskydd behövs!
    Hade en samsung s6 edge. Det tog ca 3 dagar innan jag hade en djup repa i skärmen och jag har ingen aning hur den kom dit.

  2. Nästan det enda som repar skärmen är sand som nästan alla har lite i fickorna. Glaset är såpass hårt att nycklar tex repar inte displayen, däremot kan det vara som ett xtra splitterskydd om du tex tappar telefonen. Men då pratar jag om riktiga skyddsglas och inte plastfilmen som sitter på vissa telefoner ur kartongen. Vet ej hur bra detta skyddar men det är en finheravtrycksmagnet iaf, personligen så tar jag bort plastskyddet och sätter på ett riktigt skyddsglas, helst ett som ger garanti på att det inte släpper tex Copter men det finns många fler och jag tror att dessa skyddar bättre vid fall av telefonen, men tro inte att dom inte kan spricka tillsammans med skärmen, det beror helt och hållet på hur telefonen landar och vad den landar på.
    Har spräckt otaliga skärmar pga slarv och ibland klumpighet och stress. Men 200kr tycker jag att det är värt för ett xtra skydd helst i kombination med ett fodral efter eget tycke. Plånboksfodral skyddar nog överlägset bäst men telefonen blir också mycket större. Själv kör jag med siliconskydd pga detta. God Fortsättning. Mvh Pierre

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 13 =