I Surfas Svenska Smartphoneguiden finns fler än 40 testade smartphones. Bara ett fåtal av dessa har en utmärkelse och rekommenderas av oss på Surfa. Vad är det då som gör att vissa telefoner får en utmärkelse hur stor betydelse har specifikationer?

Bra specifikationer gör inte en bra telefon

Vissa smartphones sticker ut ur mängden och erbjuder mer än sina konkurrenter. Det är oftast dessa produkter som får utmärkelser i Svenska Smartphoneguiden. Men vad är det som får vissa telefoner att sticka ut ur mängden? Det uppenbara svaret skulle kunna vara specifikationer. En telefon som har fler häftiga funktioner och högre prestanda än alla andra är givetvis den bästa… eller? I många fall är det påståendet inte alls sant. För konsumenter har det i slutändan inte så stor betydelse vilka specifikationer en telefon kan skryta med.

specifikationer

Huruvida en telefon är bra eller inte beror på hur olika delar av telefonen kan arbeta tillsammans. En modern smartphone kan till exempel inte ha en riktigt dålig kamera och ändå konkurrera på dagens smartphonemarknaden. Det räcker dock inte heller att en telefon har en kamera med alla rätt på pappret. Smartphones är så komplicerade att ingen del är helt isolerad från resten av telefonen. En smartphone som har en kraftfull processor, mycket RAM-minne och många andra imponerande specifikationer är till exempel inte en bra telefon om dess mjukvara gör den långsam eller buggig.

Hur hittar du rätt?

För att hitta rätt telefon krävs mycket mer än bara bra specifikationer. Det krävs grundläggande tester som sätter specifikationerna på prov och som sätter en telefons prestanda i relation med konkurrensen. Råd från nära och kära, användaromdömen men främst professionella tester kan hjälpa dig att hitta rätt. Sluta stirra dig blind på specifikationer och lägg din vikt på hur bra olika smartphones verkligen är – inte på hur bra de verkar vara.

Promo Svenska Smartphoneguiden 3

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 2 =