En ny jämförelse mellan Sverige och både nordiska och baltiska länder, visar att Sverige och svenska Internet-användare sticker ut. Jämförelsen visar på skillnaderna mellan ländernas infrastruktur och finansiella modeller.

Finland mobilsurfar tre gånger så mycket

Post- och telestyrelsen, tillsammans med liknande myndigheter från de sju andra länderna i norden och baltikum, publicerar i dag data om ländernas mobila och fasta kommunikationsnät. Enligt rapporten finns det substantiella skillnader mellan länderna när det gäller mobil användning, där Finland sticker ut mest. Eftersom landet domineras av operatörer som främst säljer mobilabonnemang med obegränsade surfpotter, är datakonsumtionen också högst där. I landet konsumeras 36,3 GB data per invånare och månad via mobilnäten. Sverige ligger på 11,1 GB medan Norge är det enda landet med mindre mobil datakonsumtion, 5,6 GB.

Överförd data i mobila nätverk per capita och månad (Gbyte). Data: PTS

Liknande konsumentkostnader

PTS anser att skillnaden mellan svenskarnas mobilsurfande kan motiveras av Sveriges väl utbyggda fasta nät. Andelen svenska hushåll som har fiber eller är nära existerande fibernät är 91 procent, medan motsvarande siffra i det näst bästa landet i jämförelsen, Norge, är 71 procent. Skillnaderna i hur konsumenter använder Internet påverkar generellt inte hur mycket de betalar. I Danmark, Island, Finland och Sverige betalar konsumenter i snitt cirka 350 Euro per person och år för fasta och mobila uppkopplingar.

Intäkter per capita (EUR/PPP). Data: PTS

Konkurrensen i mobilnäten är liknande på många nordiska marknader. Sverige tar förstaplats med Telia som största operatör, med en marknadsandel på 35 procent, medan de andra grannländerna har ledande operatörer med högre andelar. Mellan länderna skiljer det sig dock mycket i hur pengar investeras i näten. Svenska operatörer investerar betydligt mindre per person än grannländer såsom Danmark, Island och Norge. Både Danmark och Norge har dock sett stora ökningar i investeringar under 2019, som rimligtvis kommer till Sverige under 2020 på grund av en senare 5G-utbyggnad.

Investeringar per capita (EUR). Data: PTS

Sverige leder inte i mobilsurfandet men tar förstaplatsen för röstsamtal. Medan många grannar lägger runt 220 minuter per person och månad på röstsamtal genom telenäten, lägger svenskar över 290 minuter. När det gäller SMS hamnar Sverige i mitten av listan.

Genomsnittligt antal SMS-meddelanden skickade per capita och månad. Data: PTS
Mobila samtalsminuter per capita och månad. Data: PTS

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here