För tio år sen hade så gott som alla mobiltelefoner på marknaden batterier som användare enkelt kunde byta ut genom att ta av skalet på telefonens baksida. I dag är det inte alls lika lätt att hitta en bra telefon som också har ett utbytbart batteri. Detta ställer till med stora problem för vissa konsumenter.

Eftersom batterier är en färskvara som kan slitas ut kan de beskrivas som den komponent i en modern smartphone som är i störst behov av att kunna bytas ut. Efter runt 1 000 så kallade laddningscykler brukar moderna litiumbatterier tappa sin kapacitet, vilket betyder att telefonens batteritid kan sjunka till oanvändbara nivåer. Då kan ett utbytbart batteri vara en ekonomisk och miljömässig räddning. Ett nytt batteri kostar inte mer än ett par hundra kronor och löser problemet utan några dyra reparationskostnader eller ett helt nyköp.

Två företag kvar

Trenden är tydlig. Allt färre tillverkare säljer telefoner som har utbytbara batterier. Apple lanserade sin iPhone utan utbytbart batteri år 2007 och sedan dess har företag så som Samsung, Sony, HTC och Motorola gått från att sälja många olika modeller med utbytbara batterier till att inte erbjuda en enda attraktiv produkt som också har ett utbytbart batteri. I Sverige finns det i princip bara två företag som säljer telefoner med utbytbara batterier: LG och Microsoft.

Microsoft Lumia 950 Recension batteriBra för både konsumenter och miljön

Utbytbara batterier är bra för både användare och miljön. De ger konsumenter möjlighet att använda sina telefoner under längre tid, utan att behöva betala för en dyr reparation, och det ger vissa användare möjlighet att ta sig igenom även de hårdaste av dagar med ett extrabatteri i fickan. Det finns vissa designfördelar med att bygga in batterier i telefoner men enligt mig väger inte fördelarna över nackdelarna. Fler telefoner borde ha utbytbara batterier.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + 11 =