Apple iPhone 11 Pro Max
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Den billigaste versionen har bara 64 GB lagring, vilket kan vara för lite för flitig videoinspelning.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt huvudkamera
+ Bra videoinspelning
+ Utmärkt batteritid
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Glasbaksidan är dyr att reparera
- Proprietär port
Kamera8.2
Skärm8.7
Batteri8.1
Kamera8.2
Skärm8.7
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 11 Pro Max är en nära fulländad iPhone tack vare sin utmärkta kamera, ljusstarka skärm, kraftfulla processor och utmärkta batteritid. Den är den tuffaste konkurrenten till Android-mobiler som vill slå Apple med häftiga specifikationer. Apples möjlighet att kombinera den senaste tekniken med en välpolerad användarupplevelse är svår att hitta på Android-sidan och iPhone 11 Pro Max är det tydligaste beviset på det. Utöver priset är den klumpiga designen dock ett seriöst problem som trots våra hyllningar kan göra det mindre syskonet till ett bättre alternativ för vissa.

 

Hårdvarudesign

Test av iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro Max levererar en maximal upplevelse tack vare maximal byggkvalitet i ett maximalt format. Det gör den opraktiskt stor men ger också en imponerande batteritid. Storleken sätter samtidigt fingret på faktumet att 11 Pro Max har en design som börjar se lite gammal ut.

Läs mer om hårdvaran

Detta test av iPhone 11 Pro Max har flera likheter med vårt test av iPhone 11 Pro, på grund av likheterna mellan modellerna.

iPhone 11 Pro Max har en design som nu blivit klassisk. För tredje året i rad håller Apple fast vid nästan samma design som introducerades med iPhone X. Det betyder att iPhone 11 Pro Max i grunden består av en ram av rostfritt stål och två sidor av glas. Det rostfria stålet ger iPhone 11 Pro Max en konstruktion som är stadigare än någon annan mobil. Den praktiska fördelen med det går visserligen att diskutera men det är inget snack om att det polerade rostfria stålet är ett dyrare och kanske därmed ”lyxigare” material än de aluminium-legeringar som de flesta konkurrenter använder.

Test av iPhone 11 Pro Max kamera

Lightning med ny laddare

På de rundade stålsidorna finns en oförändrad uppsättning knappar och portar. På höger sida finns en på/av-knapp som är stor och enkel att använda med ett tydligt klick. Här finns också en SIM-kortsläsare som fortfarande bara har plats för ett kort och inget stöd för microSD-kort. På vänster sida finns en fysisk brytare för att sätta telefonen i tyst ljudläge. Det är en funktion som Apple länge varit nästan ensamma om och som fortsätter vara en praktisk funktion. Under den finns två volymknappar som fungerar bra. Vi önskar dock att Apple kunde göra något åt faktumet att det är lätt att råka trycka in både på/av-knappen och knappen för volym upp samtidigt eftersom de sitter på var sin sida. Det gör att vi har en mapp med ofrivilliga skärmdumpar i mobilen efter nån vecka.

På undersidan av iPhone 11 Pro Max finns en mikrofon, högtalare och Lightning-port. Apple håller alltså ett stadigt grepp om sin nu ganska gamla kabel-standard, trots att resten av smartphonebranschen men också både Apples MacBooks och iPad Pro förlitar sig helt på USB Typ C-portar. Lightning-porten känns lite extra underlig med tanke på att den nya inkluderade laddaren har en USB Typ C-port. Det betyder att den frustration som iPhone-ägare hade kunnat känna över att behöva byta kabeltyp, ändå gör sig känd till viss del på grund av den nya laddningskabeln.

Test av iPhone 11 Pro Max undersida

På baksidan av iPhone 11 Pro Max syns de enda tydliga yttre nyheterna på iPhone 11 Pro Max. Här finns glas, precis som vanligt, men denna gången har glaset en matt yta. Ytan ger ett lite annorlunda utseende men också en annan känsla i handen. Glaset är dock fortfarande minst lika halt för personer med torr hud.

Redo för dyra olyckor

Glaset på baksidan fortsätter upp i kameramodulen, som sägs vara gjord av samma glaskomponent som resten av baksidan. Här är glaset istället blankt, vilket skapar en intressant kontrast mot resten av baksidan. Idén om att ha utstickande glas, som rimligtvis är mer utsatt för stötar och som dessutom tillhör resten av baksidan, låter inte särskilt bra i våra öron. Det låter som en särskilt dålig idé när vi också vet att glasbaksidan inte kan bytas ut och därför kostar över 7 200 kronor att reparera. Vi kan i alla fall uppskatta den ingenjörskonst som står bakom designen och det speciella utseende som den skapar.

I kameramodulen finns tre kameror som omringas av tunna metallramar och skyddas av separata linser. De sticker ut från resten av kameramodulen, vilket gör att iPhone 11 Pro Max gungar ganska mycket när den ligger på ett platt bord. I kameramodulen finns i alla fall också en mikrofon och två LED-lampor.

Klassisk framsida

På framsidan av iPhone 11 Pro Max finns inga yttre nyheter. Skärmen är uppdaterad men har exakt samma design och storlek som förra generationens Max-modell. Det gör att ramarna runt skärmen börjar se lite väl tilltagna ut när de jämförs med de allt mer ramlösa konkurrenterna. Även flärpen börjar se stor ut när fler konkurrenter till och med släpper mobiler utan flärpar. Vi kan delvis uppskatta de lite mer tilltagna ramarna, eftersom de gör det svårt att komma åt skärmen av misstag med handflatan. Samtidigt börjar det som sagt kännas som att Apple halkar efter konkurrenterna.

Skärm Test av iPhone 11 Pro Max

De stora ramarna är särskilt problematiska i iPhone 11 Pro Max, som har en betydligt större skärm än sitt mindre syskon. De stora ramarna gör den stora skärmen till ett praktiskt problem för många. Med en bredd på 77,8 mm är iPhone 11 Pro Max en av de bredaste mobilerna vi har testat. Det gör den svår att hålla och särskilt svår att använda med en hand. Den är kort sagt opraktisk för många och inget annat än en tvåhänt mobil för personer med små händer.

På framsidan sitter i alla fall nästan samma gamla FaceID-system som vi sätt i tidigare iPhones. I år har det blivit lite snabbare och lite bättre vid vida vinklar. Skillnaden är minst sagt minimal men nu är det ännu enklare att låsa upp iPhone 11 Pro Max, med bibehållen säkerhet.

iPhone 11 Pro Max – ännu mer vattentålig

Ett sätt som Apple leder branschen på är genom vattentätning. iPhone 11 Pro-serien är den mest vattentåliga mobilserien på den traditionella smartphonemarknaden. Med vattentålighet ner till och med fyra meters djup, slår den alla andra på marknaden. Det vanligast testade djupet brukar vara 1,5 meter. Det betyder inte att Apple har garantier för telefonens vattentäthet. Tappas den från en höjd kan trycket som skapas av vattnet vara för högt. Om telefonen är skadad kan vatten dessutom ta sig in ändå. Med det sagt är det bra för alla konsumenter att ha en mobil som har större chans att överleva en vattenolycka.

Inom samma tema påstår Apple att iPhone 11 Pro Max har ett nytt skyddsglas som gör den bättre skyddad mot fallskador. Det är ett påstående som vi tyvärr har svårt att testa. Apples nära samarbete med världens största tillverkare av smartphoneglas, Corning, gör det sannolikt att Apple har bra tillgång till ny innovation inom glasteknik. Även om iPhone 11 Pro Max knappast är omöjlig att göra sönder, är den förhoppningsvis bättre än tidigare modeller.

Stäng

 

Skärm

iPhone 11 Pro Max

iPhone 11 Pro Max har en skärm med samma storlek och upplösning som iPhone XS Max. Den mäter alltså 6,5 tum och har en upplösning på 1 242 x 2 688. Det ger den precis tillräckligt hög upplösning för att vi inte ska kunna se effekten av PenTile-strukturen i AMOLED-skärmen. Den nya skärmen skiljer sig lite från förra årets modell på det sättet att den har bättre stöd för att visa HDR-material. Den maximala ljusstyrkan har höjts från runt 600 nits till 800 nits i vårt HDR-test, trots påstådda 1 200 nits. Det lägger iPhone 11 Pro Max i toppen för bra synlighet utomhus men också för att trovärdigt visa HDR-material. Med en uppmätt ljusstyrka i vårt test på över 1 300 nits ligger dock Samsung Galaxy Note 10+ fortfarande steget före.

 

Högtalare

Högtalarna i iPhone 11 Pro Max har inte förändrats särskilt mycket från förra årets modeller. Apple har dock justerat mjukvaran en gnutta. Det gör den redan imponerande stereoseparationen bättre. I ett litet och tyst rum funkar de inbyggda högtalarna bra för att till exempel titta på video, när inget bättre alternativ är tillgängligt. Samtidigt som iPhones högtalare fortsätter att vara i världsklass har konkurrensen hårdnat. Fler billigare mobiler kan nu erbjuda en liknande ljudupplevelse. Det gör inte att högtalarna är mindre imponerande men det gör dem definitivt till en mindre unik egenskap.

 

Batteri

Test av iPhone 11 Pro Max batteri

Apple iPhone 11 Pro Max bjuder på otrolig batteritid som är sällsynt från både Apple- och från Android-mobiler. En full laddning kan ta den genom nästan tre dagars lätt användning och två dagars normal användning. Krävande användare kan avsluta en dag med 50 procents marginal. Apples utmärkta standby-tid gör mycket för att erbjuda särskilt bra batteritid vid lätt användning, medan den ljusstarka skärmen kan dränera batteriet i vissa intensiva scenarier. Den inkluderade PD-laddaren är i alla fall kvick och vi ger Apple ett plus i kanten för att använda en branschstandard för snabbladdning. Stöd för trådlös laddning är dessutom trevligt, även om flera konkurrenter erbjuder betydligt snabbare trådlös laddning.

 

Kamera

Recension av iPhone 11 Pro Max

Ett nytt kamerasystem kombineras med ny mjukvara för att göra iPhone 11 Pro Max till en kamerajätte med ett nytt mörkerseende, ett utmärkt HDR-läge för stillbilder och ny videoinspelning med ett utvidgat dynamiskt omfång. Den är inte bäst på allt men trots konkurrenters hårdvaruförsprång lyckas Apple erbjuda en kameraupplevelse i absolut toppklass.

Läs mer om kameran

Apple iPhone 11 Pro Max har ett nytt kamerasystem med tre kameror. Huvudkameran har en ny 12 megapixelsensor som lyckas utmana de bästa på marknaden. Den imponerar särskilt i ljusa miljöer. Tillsammans med ny mjukvara har Apple nu ett betydligt bättre HDR-system som ger ett mycket brett dynamiskt omfång, samtidigt som detaljrikedom hålls på en högre nivå än vad Samsung kan erbjuda. Vi noterar dock att Xiaomi Mi Note 10 ligger steget före med sin 108 megapixelsensor. Mycket bra färgåtergivning kan hantera färgrika motiv utan att förlora viktiga nyanser. En snabb och pålitlig kamera gör det dessutom enkelt att alltid få ett bra resultat.

Nytt mörkerläge

I mörka miljöer har huvudkameran ett nytt mörkerläge som aktiveras automatiskt. Det kräver att telefonen hålls ganska stadigt men det kan hantera fotografering utan stativ. Det nya läget lägger fokus på att få en bra exponering och bryr sig inte så mycket om brus. Det behåller ett ganska brett dynamiskt omfång men tenderar att resultera i lite övermättade färger. Xiaomis mörkerläge är riktigt bra och erbjuder mer naturliga exponeringar och bättre färgåtergivning i mörka miljöer. I allt förutom nära kolsvarta situationer erbjuder dock Apple ett kameraläge som kan konkurrera med de absolut bästa.

Andra perspektiv

iPhone 11 Pro Max har en dedikerad telefotokamera som har två gånger zoom i relation till huvudkameran. Den presterar i klass med tidigare telefotokameror från Apple. Det betyder att den erbjuder ett användbart perspektiv som ger bättre bilder, när det finns gott om ljus. Även när det finns ljus är det dock uppenbart att Apple har en del problem med brus från sin telefotokamera som vi inte ser i Galaxy Note 10+. Sedan förra årets modeller har också konkurrenter som Xiaomi sprungit om Apple med fem gånger zoom. Vi hade gärna sett åtminstone tre gånger zoom i nästa iPhone, eftersom det gör större nytta.

En nyhet för i år är en vidvinkelkamera. Den nya kameran har ett spännande perspektiv som passar bra för många tillfällen. Precis som i konkurrenterna är dock vidvinkelkameran betydligt sämre än huvudkameran. Objektivet är inte tillräckligt bra för att behålla skärpa längs kanterna. Även i ganska ljusa miljöer har den också stora problem med brus, som gör detaljrikedomen kraftigt begränsad. Även om vi hade hoppats på att Apple skulle kunna höja ribban för vidvinkelkameror, är den fortfarande ganska medioker.

Mer dynamik utan HDR

Apples iPhones har länge varit ledande inom video. iPhone 11 Pro Max är inget undantag. Den tar en delvis teknisk ledning tack vare nytt stöd för ett expanderat dynamiskt omfång. Kameran fångar nu dubbelt så många bilder per sekund, än vad som sparas, upp till 120 per sekund i 4K UHD-upplösning. Varannan bild används för att fånga ljusa delar för att bredda det dynamiska omfånget. Med den nya funktionen erbjuder iPhone 11 Pro Max nära identisk detaljrikedom med Samsung Galaxy Note 10+, samtidigt som den utökar det dynamiska omfånget. Så är det åtminstone i SDR-inspelning. Växlar vi däremot till Galaxy Note 10+:s HDR10+-läge, kan Samsung erbjuda betydligt bättre bild med ett bredare omfång av både färg och ljus. Tack vare det mer avancerade videoformatet kan videon dessutom visas i sin fulla potential. Bristen på riktigt HDR-stöd i iPhone sätter ett litet minus i en annars nästan felfri mobil ”Pro”-videokamera.¨

Den främre kameran har nu ett vidvinkelläge som sätter den i paritet med flera konkurrenter. Bildkvaliteten i ljusa miljöer är betydligt bättre tack vare ny bildbehandling. I mörka miljöer har den problem med brus men vi föredrar den ändå framför Samsungs ganska tunga brusreducering.

Stäng

 

Mjukvara

Med iOS 13 tar Apple ett steg till för att göra sitt operativsystem till en utmärkt plats för både nya och krävande användare. Små förändringar gör det enklare och snabbare att få saker gjort, även om vi fortfarande ser betydande förbättringsområden. För iPhone 11 Pro Max finns en kameraapp som gör ett utmärkt jobb att dra nytta av den nya hårdvaran.

Läs mer om mjukvaran
Håll in kameraikonen för att öppna snabba genvägar. Nu utan 3D Touch.

iPhone 11 Pro Max baseras på iOS 13, som också finns tillgängligt för ett stort antal äldre iPhones. Mjukvaran skiljer sig inte på särskilt många betydande sätt i jämförelse med iOS 13 på en iPhone XS. Det enda egentliga undantaget är den nya modellens avsaknad av en funktion som många iPhone-användare blivit vana vid. 3D Touch har försvunnit. Funktionen som gör det möjligt att trycka hårdare på delar av mjukvaran för att utföra olika saker, har ersatts av ett långtryck. Det betyder att det inte längre går att lika snabbt tända ficklampan med ett hårt tryck på låsskärmen eller att lika snabbt gå direkt till kamerans porträttläge från genvägen på hemskärmen. Vi skriver ”lika snabbt” eftersom Apples nya system med att hålla ner knappar en sekund längre för samma funktionalitet, är ganska kvickt.

Snabba inställningar

Som vanligt innehåller den nya versionen av iOS hundratals små och stora nyheter. Det finns ett nytt mörkt läge som passar bra till iPhone 11 Pro Maxs AMOLED-skärm. Det fungerar bra över hela operativsystemet och vi uppskattar särskilt det automatiska läget som förändrar operativsystemets utseende under dagen. Utöver det finns flera små men kraftfulla nyheter, så som snabbgenvägar till inställningar i Kontrollcenter. Ett långt tryck på Bluetooth-ikonen öppnar nu en snabbmeny för att byta uppkopplad Bluetooth-enhet, utan att appen som körs i bakgrunden stängs ner. Den är en efterlängtad funktion som lustigt nog försvann från Googles version av Android under förra året.

Kameraapp möter ny hårdvara

En nyhet som är exklusiv för de nya iPhone-modellerna är en ny kamera-app. Appen har fortfarande en rad ganska stora brister. Det finns till exempel fortfarande inga inställningar för videoupplösning eller bildfrekvens i appen. Det tvingar användare att besöka inställningsappen för att göra sådana justeringar. Kamera-appen har dock en lång rad andra nyheter som vi tycker visar Apples mjukvaruexpertis.

Det bästa exemplet är troligen Apples implementering av hur de tre kamerorna fungerar tillsammans. När appen öppnas kan användaren som vanligt ta ett snabbt foto med den vita knappen. Om användaren istället vill zooma in kan den göra det genom att trycka på ”2”-kappen. Det går också att nypa med fingrarna. Nu går det dessutom att zooma ut, tack vare en ny vidvinkelkamera. För att kommmunicera den nya funktionaliteten och hjälpa fotografen att se potentialen i att byta till vidvinkelkameran, visas en del av den vidvinkliga vyn utanför den normala kameravyn. Tack vare väl kalibrerade kameror är effekten nästan helt sömlös. Appen vet dessutom att den inte kan visa effekten när motivet är för nära kameran, eftersom de två objektiven då hamnar utom synk. Det gör att den effekten då stängs av automatiskt. Dessa typer av visuella ledtrådar gör Apples mjukvara både vacker och praktisk.

Avancerad fotografering – gjord enkel

En annan nyhet är Apples stöd för mörkerfotografering. En ny funktion visar en gul markör med en tidangivelse när kameran upptäcker ett behov av en längre slutartid. Kameran föreslår automatiskt en tid för hur länge fotot ska tas. Med ett klick kan användaren öppna en vy för att manuellt bestämma tiden som fotot ska fångas, upp till 28 sekunder. Effekten av förändringen i slutartid simuleras direkt på skärmen. Det gör de enkelt tillgängliga inställningarna lätta att förstå.

En annan ny funktion gör det möjligt att snabbt filma genom att hålla in slutarknappen. Även här använder mjukvaran sig av hårdvarans nya möjligheter. Mjukvaran kan nämligen automatiskt inkludera video från vidvinkelkameran som ett komplement till huvudkameran för att till exempel hålla en person som är på väg ut ur bild i bild när fotografen har svårt att hänga med. Att kameran gör den justeringen kommuniceras inte till fotografen utan sker automatiskt och bidrar till en enkel men unik användarupplevelse. Funktionen går givetvis att inaktivera men visar hur en ny kamera inte bara kan erbjuda ett nytt perspektiv utan också förbättra existerande funktioner genom bra mjukvara.

Riktigt bra, inte perfekt

Vi saknar fortfarande vissa funktioner i iOS 13. Det är till exempel synd att det inte finns något system för att använda mer än en app samtidigt, det är synd att hemskärmen fortfarande är ett mestadels statiskt fält av appar, där alla appar måste organiseras på hemskärmen så att de blir svåra att hitta och det är synd att det fortfarande inte finns ett enkelt sätt att se om någon notis väntar när skärmen är släkt eller Notiscenter inte är öppet. Med det sagt har iOS 13 aldrig varit så funktionellt och bra för både krävande användare och mer ovana användare som det är i dag. Det är det som gör iOS 13 till en värdig utmanare till Android.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Det går inte att säga annat än att Apple är marknadsledande när det gäller mobil processorkraft. Företagets egenutvecklade processorchipsets har visat sig erbjuda prestanda som ingen Android-mobil kan. Det ger iPhone 11 Pro Max tillgång till funktioner som inte varit tillgängliga förut. Den har dessutom en marginal för framtidens appar och operativsystem som är större än någonsin. Det ger oss förhoppningar om att iPhone 11 Pro Max kan vara snabb längre och ha en längre total livstid. Med det sagt är 64 GB intern lagring och inget stöd för microSD-kort lite pinsamt för en så dyr telefon som iPhone 11 Pro Max är.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 125 x 2 436
Storlek 158 × 77,8 × 8,1 mm
Vikt 226 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A13 Bionic, 2,65 GHz
Lagring 64/256/512 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 969 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, nanoSIM + eSIM
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × tre =