Apple iPhone 14 Plus
8.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Även om yttermåtten är liknande är fodral designade för 14 Pro Max inte kompatibla med 14 Plus.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Pålitlig kamera
+ Låg vikt för sin storlek
+ Pålitlig kamera
Nackdelar
- Saknar alltid på-funktion för skärmen
- Lightning-porten
- Långsam 60 Hz-skärm
Kamera8.5
Skärm8.7
Batteri8.6
Kamera8.5
Skärm8.7
Batteri8.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone 14 Plus är en stor iPhone som kan vara ett bättre val än iPhone 14 Pro Max för många. En viktig och ofta förbisedd anledning till det är telefonens låga vikt. Med en vikt på 203 istället för 240 gram, är iPhone 14 Plus enklare att använda än det påkostade syskonet. Priset är såklart ännu en anledning och en ny design gör dessutom 14 Plus mycket billigare att reparera än både 14 Pro-modellerna och tidigare årsmodeller. I övrigt är 14 Plus också en enkel telefon att gilla med riktigt bra batteritid, en bra kamera och en utmärkt skärm. Visst saknar vi 120 Hz-skärmen från Pro Max och ibland även telefotokameran men för många iPhone-användare som vill ha en stor skärm, är iPhone 14 Plus ett väldigt bra alternativ.

 

Hårdvarudesign

Apple iPhone 14 Plus är en helt ny modell för Apple. Inte nog med att den har en helt ny intern design. Även den yttre designen är ny. Den kommer nämligen i Apples stora format, utan att ha den design som vi sett i Pro Max-serien de senaste åren. Istället för rostfritt stål har Apple valt aluminium och i övrigt har 14 Plus samma funktioner som iPhone 14, inte 14 Pro Max. En konsekvens av den nya designen är ett stort format som inte väger så mycket. Med en vikt på 240 gram är iPhone 14 Pro Max en av marknadens tyngsta smartphone. iPhone 14 Plus väger istället 203 gram. Det är en helt normal vikt för storleksklassen och även om 37 gram kanske inte låter särskilt mycket, gör det stor skillnad i handen. iPhone 14 Pro Max kan vara jobbig att använda medan iPhone 14 Plus är relativt enkel att hålla även under längre sessioner. Även om iPhone 14 Pro Max inger en känsla av kvalitet som saknas i iPhone 14 Plus, har många användare en anledning att föredra 14 Plus tack vare sin lägre vikt.

Baksidan av iPhone 14 Plus har samma design som iPhone 14. Kameramodulen består av två kameror och på mitten av den blanka baksidan sitter en silverfärgade Apple-logga. Årets största nyhet är att baksidan går att byta ut. Apple har designat om hela insidan av telefonen för att göra det möjligt att öppna den från både framsidan och baksidan. Det gör det möjligt att reparera en trasig glasbaksida, medan iPhone 14 Pro och 14 Pro Max inte går att reparera utan måste bytas ut helt. Det halverar kostnaden. Det är ett stort framsteg för en framtid av hållbar elektronik som kan få ett längre liv när reparationer är billigare och mer tillgängliga.

Lightning-porten är ett problem

I övrigt är designen sig lik. Baksidan har stöd för MagSafe, en av Apples bästa funktioner som gör det enklare att ladda trådlöst. Sidorna har en platt design som ger oss bra grepp om telefonen, även om det inte nödvändigtvis är särskilt ergonomiskt. De fysiska knapparna är enkla att använda och ljudreglaget längs vänster sida är praktiskt. Längs undersidan finns en högtalare och mikrofon samt Lightning-port. Lightning-porten är ett stort problem eftersom den sannolikt kommer att bytas ut mot USB C med iPhone 15-modeller som lanseras under 2023. Enligt lag måste Lightning fasas ut och det betyder att iPhone 14 Plus kommer att leva i en värld där dess gamla laddningsport blir allt mer irrelevant. MagSafe är ett mycket bra alternativ men vi behöver en fysisk port och det är helt klart synd att Apple inte bytt till USB C sedan tidigare.

Framsidan av iPhone 14 Plus bjuder på en 6,7 tum skärm. Den är alltså lika stor som skärmen i iPhone 14 Pro Max. 14 Plus saknar dock Pro-modellernas nya Dynamic Island och behåller alltså den gamla flärpen med det smalare format som introducerades med iPhone 13. I övrigt har skärmen en design som vi känner igen. Resten av telefonen har samma funktioner som iPhone 14. Det inkluderar skydd mot vatten till ett djup på sex meter.

 

Skärm

Skärmen i iPhone 14 Plus verkar vara nära identisk med skärmen i iPhone 12 Pro Max. Den erbjuder samma utmärkta färgprestanda, detaljrikedom och vitbalans. Med en maximal ljusstyrka på 1 100 nits, enligt vårt labbtest, är den tillräckligt ljusstark för att användas utomhus men den har en tråkig brist. 60 Hz uppdateringsfrekvens gör att den känns hackig även i jämförelse med billiga Android-telefoner. En snabb processor och kort svarstid för pekskärmen betyder att den inte känns långsam men det är ändå tråkigt att iPhone 14 Plus har en tydligt föråldrad skärmegenskap.

 

Batteri

14 Plus har ett batteri som mäter 4 323 mAh. Det är alltså lika stort som i iPhone 14 Pro Max. Det är ändå uppenbart för oss att iPhone 14 Plus har sämre batteritid än 14 Pro Max. Förklaringen ligger sannolikt i en mer energisnål processor och mer effektiv bildskärm i 14 Pro Max. För de flesta användare har den jämförelsen dock ingen betydelse. 14 Plus har nämligen en otroligt bra batteritid. Normala användare kan vänta sig två till tre dagars batteritid. Inte ens de mest krävande användarna har anledning att vara oroliga för batteriet. Det ger en otrolig frihet och gör att batteriet slits mindre och håller längre innan det behöver bytas ut. MagSafe-laddning är dessutom ett praktiskt sätt att hålla den laddad. USB PD-laddningen är inte särskilt snabb, då den laddar till 50 procent på 30 minuter, men snabbladdning krävs sällan med en så bra batteritid.

 

Kamera

iPhone 14 Plus kommer med en ny kamera som ska ha en större sensor än iPhone 13 och ett lite bättre bländarvärde på f/1,5 istället för f/1,6. Det är en skillnad som kan ha betydelse i marginalerna men det är inte tillräckligt för att göra tydliga skillnader. Om vi zoomar in kan vi se att iPhone 14 Plus erbjuder en gnutta bättre brusreducering i ljusa miljöer, det är dock en skillnad som vi skulle bli ytterst imponerade av om någon kunde se i normala sammanhang. Vi har kort sagt svårt att se någon skillnad alls. Det samma gäller för övrigt mörka miljöer, där brusreduceringen har förbättrats lite men skillnaderna är minst sagt små.

Vidvinkelkameran är oförändrad och erbjuder helt okej kvalitet med bra skärpa i mitten men med brister mot kanterna. Bortom det erbjuder kamerasystemet ett förbättrat cinematiskt läge som går från Full HD- till 4K-upplösning.

Selfiekameran

Den största nyheten för kamerasystemet är den främre kameran. Den har nu fått autofokus och det gör skillnad! Kameran håller bra koll på vårt ansikte och ser till att det alltid är i fokus. Det ger bra skärpa i alla situationer och det är utan tvekan en mycket större nyhet än vad som erbjuds på baksidan av telefonen.

 

Mjukvara

iPhone 14 Plus får ingen ny Dynamic Island, som introduceras med Pro-modellerna, och iPhone 14 Plus saknar Alltid på-skärm. iOS i iPhone 14 Plus är alltså nästan identiskt med iOS i iPhone 13. Eftersom det inte finns iPhone 14 Plus-unika funktioner att nämna, kommer vi inte gå in i detalj i operativsystemet men vi kan nämna några generella observationer.

Den första är att en ny låsskärm gör att vi enklare och snabbare kan komma åt grundläggande information såsom väder, batteristatus, kalenderhändelser och mycket mer. Widgets kan läggas till och anpassas av användaren och det gör telefonen mer användbar, utan att den behöver låsas upp. Med det sagt är vi fortfarande frustrerade över att det inte går att utröna någon som helst information från telefonen när den är släckt. Det finns ingen notislampa och i iPhone 14 Plus saknas en Alltid på-skärm, en funktion som funnits i Android-smartphones i tio år och varit självklar i fem.

Avancerat men inte anpassat

iOS har blivit allt mer avancerat genom åren och fler funktioner har ofta gjort det enklare att vara produktiv med Apples senaste smartphones. Snabbgenvägarna i gränssnittets övre högra hörn är ett exempel. De gör det enkelt att ha kontroll över viktiga inställningar, utan att stänga ner appar eller bläddra i inställningsmenyer. Med det sagt är inte gränssnittet särskilt väl anpassat för det stora formatet. Det kan vara svårt att nå den övre hörnen och iOS gör inte mycket för att dra nytta av den utökade skärmytan. Vi hade gärna sett bättre multitasking-funktioner och större kontroll över hur operativsystemet skalas på skärmen.

Apples långsiktiga stöd för sina produkter är en enorm vinst för konsumenter och för miljön. iPhones håller generellt längre än Android-telefoner, eftersom iPhones uppdateras i många år för att behålla säkerhet och funktionalitet. Apple utlovar inget specifikt mjukvarustöd men nya kunder kan vänta sig minst sex år av stöd, troligen längre. Det betyder att en dyr iPhone kan betala sig genom åren.

 

Prestanda och lagring

iPhone 14 Plus kommer med en ny A15 Bionic-processor som erbjuder lite högre prestanda än iPhone 13. Skillnaden är minimal, mellan 5 och 10 procent i våra tester. Det är en till stor del meningslös förbättring men det viktigaste att notera här är att Apple inte behöver stora förbättringar i prestanda just nu. A15 Bionic är fortfarande bättre än de bästa Android-processorerna. Prestandan är kort sagt extremt hög och allt från avancerade spel till vardagsuppgifter rullar på utan problem. Den nya processorn har också uppgraderats med 6 GB RAM, istället för 4 GB, vilket kan hjälpa den med framtida operativsystem.

När det gäller lagring erbjuder Apple inga externa alternativ. Du behöver alltså konfigurera den rätt från början. Apple erbjuder 128, 256 eller 512 GB lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 284 x 2 778
Storlek 160,0 x 78,1 x 7,8
Vikt 203 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.3
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A15 Bionic, 3,23 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 323 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, ett nano och ett eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 6,9
Demonteringsbetyg, av 20 11,9

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × fem =