Apple iPhone SE (andra)
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:Den finns med 64, 128 eller 256 GB lagring. Det finns även olika färger, alla har svart framsida.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra videoinspelning
+ Vattentä, IP67
+ Trådlös laddning
Nackdelar
- Kort batteritid
- Lågupplöst skärm
- Saknar hörlursport
- Långsam laddare
Kamera6.8
Skärm6.7
Batteri5.8
Kamera6.8
Skärm6.7
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apples andra iPhone SE gör flera grundläggande saker helt rätt. Det inkluderar en marknadsledande processor som driver väl polerad mjukvara i ett smidigt format. Om du alltid har tyckt att Apples små iPhones är bra, så kommer du nog också vara nöjd med nya iPhone SE. Då måste du dock förstå tre saker: iPhone SE ser inte modern och häftig ut; skärmen är liten, lågupplöst och inte särskilt ljusstark; och batteritiden är ganska dålig (som den alltid har varit i detta formatet). Om storleken inte har så stor betydelse för dig så finns det flera mycket bättre mobiler för ett minst lika lågt pris. Om storleken ändå har stor betydelse för dig, kan till exempel Xperia 5 vara ett alternativ. Men om du ändå vill ha just en liten och prisvärd iPhone, kan iPhone SE definitivt erbjuda en bra användarupplevelse i många år framöver.

 

Hårdvarudesign

Apple iPhone SE (andra generationen) är en smartphone med en kompakt och lite gammal design. Den ser inte modern ut men har inte heller nån ambition om att göra det. Den är gjord för att vara smidig. För sitt pris inkluderar designen flera funktioner som är ovanliga bland konkurrenterna, såsom trådlös laddning och vattentätning. Det gör den kanske inte cool, men bitvis praktisk.

Läs mer om hårdvaran

Apple iPhone SE siktar på att erbjuda modern funktionalitet och prestanda i en telefon som är så kompakt och så billig som många konsumenter önskar att smartphones vore. Designen är alltså en stor del av vad som gör iPhone SE unik. Och unik är den minsann. Ingen telefon på marknaden är så kompakt och samtidigt så modern som iPhone SE. Ett fåtal konkurrenter är ungefär lika breda, såsom Xperia 5, men den är istället väldigt avlång. iPhone SE är telefonen som inte får byxfickor att spricka när du böjer dig fram för att knyta skorna och den är tillräckligt kompakt för att användas med en hand.

Trots sitt ovanligt kompakta format så är det inte svårt att förstå att iPhone SE antingen hade kunnat vara mindre eller erbjuda en större skärm. Telefonen har nämligen en design som med yttermåtten mätt är nära identisk den design som introducerades med iPhone 6 år 2014. Det inkluderar skärmen, som mäter 4,7 tum. Det är otroligt litet för dagens smartphonemarknad. Skärmen omringas dessutom av gigantiska skärmramar som är särskilt tilltagna över och under skärmen. Även om Apples klassiska design verkligen kan beskrivas som klassisk, så ser den knappast modern ut.

Klassisk hemknapp

Framsidan av iPhone SE är svart, oberoende på vilken färg baksidan har. Under skärmen sitter en klassiskt rund hemknapp som använder den inbyggda vibratorn för att ge återkoppling när den statiska knappen trycks in. Ovanför skärmen finns en hörlur, en selfiekamera och ett par sensorer. Här finns ingen notislampa och skärmen har inte heller någon alltid-på-funktion, likt många Android-konkurrenter. Likt alla andra iPhones är det alltså omöjligt att se om en notis väntar, utan att först aktivera skärmen.

Sidorna av iPhone SE är gjorda av rundad aluminium med en matt finish. Längs höger sida finns en på/av-knapp och en nanoSIM-kortläsare. iPhone SE erbjuder för övrigt stöd för dubbla SIM, om det ena är ett eSIM. Det skiljer den från till exempel iPhone 8. Längs vänster sida finns två volymknappar och ett ljudreglage för att sätta telefonen i ljudlöst. Detta fysiska reglage är en fortsatt ovanlig funktion i branschen. Undersidan bjuder slutligen på en Lightning-port, en mikrofon och en högtalare. I vanlig ordning finns ingen hörlursport. Apple inkluderar inte heller någon adapter i lådan.

Baksidan av iPhone SE täcks av glas. Glas är glas och det kan alltid spricka. Ett skal är därför alltid bra för att för att skydda mot fallskador. På mitten av glaset sitter Apple-loggan, en liten skillnad mot iPhone 8s lite högre placerade logga. I det övre vänstra hörnet sitter en kamera som sticker ut en knapp millimeter, en bråkdel av hur mycket många moderna kameror sticker ut. Bredvid kameran sitter en LED-lampa och en extra mikrofon.

Fördelar med gammal design

Det finns gott om fördelar med den lite gamla designen. En stor fördel är det enorma utbudet av tillbehör för denna klassiska design. Det är omöjligt att hitta en konkurrent i samma prisklass, eller i någon annan prisklass för den delen, som har ett så stort brett utbud av tillbehör av alla slag. Designen inkluderar dessutom funktioner som är ovanliga i billiga mobiler, så som vattentätning enligt IP67-standarden. Den har dessutom stöd för trådlös laddning, vilket är minst lika ovanligt.

Stäng

 

Skärm

Apple iPhone SE har en 4,7 tum skärm med en upplösning på 750 x 1 334. Det ger den ingen imponerande detaljrikedom. Utan ordentligt stöd för HDR och en maximal ljusstyrka på knappt 600 nits, imponerar den inte heller där. Vi är däremot mycket imponerade av skärmens färgexakthet som faktiskt är en gnutta bättre än det exemplar som vi testade av iPhone 8 när den lanserades. iPhone SE kan visa färger som är så gott som omöjliga att skilja från perfekt och TruTone-tekniken ger en trovärdig vitbalans. Även för sitt pris har iPhone SE ändå en skärm som är baserad på ganska gammal och numera dålig teknik.

 

Högtalare

Apple iPhone SE har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Tillsammans låter de nära identiskt med högtalarna i iPhone 8. Det är ingen större överraskning. Det betyder att de presterar riktigt bra för både prisklassen och storleksklassen. Högtalare har blivit betydligt bättre i de dyraste mobilerna de senaste åren. iPhone SE kan därför inte jämföra sig med dem. Den någorlunda balanserade ljudbild och den fina klarhet som högtalarna ger är ändå imponerande i den klass som iPhone SE faktiskt försöker konkurrera i.

 

Batteri

Batteritid är iPhone SEs kanske största problem. Den kompakta designen ger inte utrymme för ett så stort batteri som hade behövts för att driva den kraftfulla processorn och krävande modern användning. Apple har visserligen lyckats effektivisera sina komponenter för att inte försämra batteritiden i jämförelse med iPhone 8. Det är dock inte bra nog. Både konkurrenterna och iPhone 11-serien har bevisat att det går att erbjuda bättre batteritid och att det är en eftertraktad egenskap bland konsumenter. iPhone SE ger inte mer än 20 procents marginal vid slutet av en vanlig dag för normala användare. Det betyder att särskilt långa eller krävande dagar behöver laddning. För laddning inkluderar Apple fortfarande en sorgligt långsam fem-wattsladdare. Stöd för trådlös laddning är ett plåster på såret.

 

Kamera

Apple iPhone SE har ett ganska gammalt kamerasystem som får hjälp av en väldigt ny och avancerad processor. Moderna kameror är till stor del bra på grund av sin bildbehandling och det märks. Trots en ganska gammal sensor presterar iPhone SE bra med prestanda som liknar iPhone XR.

Läs mer om kameran

Apple iPhone SE har en 12 megapixelkamera. Inget mer. Här finns ingen vidvinkelkamera, ingen telefotokamera och ingen makrokamera. Apple har lagt allt krut på en kamera och det är ingen dålig idé i prisklassen. Vi klagar ofta på billiga mobiler som lägger resurser och utrymme på extrakameror som ofta är oanvändbart dåliga. iPhone SE betyder dock inte att iPhone SE har en huvudkamera som automatiskt är bättre än konkurrenterna. Kameran erbjuder normal detaljrikedom och ett normalt dynamiskt omfång. Xiaomi Mi 10 Lite 5G ligger steget före när det gäller dynamiskt omfång men iPhone SE imponerar med mycket begränsat brus i ljusa miljöer. Brushanteringen är ett bevis på att den avancerade processorn gör skillnad.

Svårare i mörker

Sony Xperias 5 erbjuder ofta bättre skärpa och har dessutom extrakameror av helt okej kvalitet. I mörka miljöer visar dessutom Sony att nyare sensorer gör skillnad. Sony tar visserligen lite längre tid att fota men fångar kontinuerligt bättre bilder med ljusa exponeringar, bra färger, skärpa och brushantering. Det är samtidigt helt väntat med tanke på att Xperia 5 kostar betydligt mer. I jämförelse med Xiaomi Mi 10 Lite 5G så visar vi ändå iPhone SE att lyckas hänga med. Den har definitiva problem med brus men presterar helt klart acceptabelt för sin klass. Det ska samtidigt sägas att det är i just ljusa miljöer som Apples dyrare iPhones har betydligt mer att erbjuda.

Det är med video som iPhone SE imponerar som mest. Med fullt stöd för 4K 60p-inspelning och bra slow motion i 240p, så erbjuder den kvalitet som få konkurrenter kan komma i närheten av i klassen. I jämförelse med andra iPhones är det värt att nämna att iPhone SE saknar Porträtt-läge på framsidan. Porträttläget på baksidan fungerar ganska bra för människor men fungerar inte på till exempel husdjur.

Stäng

 

Mjukvara

Apple erbjuder en helt unik mjukvara som är en bra anledning att välja en mellanklassmobil från Apple, inte från någon annan tillverkare. Apple erbjuder nämligen långsiktigt stöd och snabba uppdateringar, likt ingen annan. Utöver det inkluderar iOS givetvis de många Apple-exklusiva tjänster som så många konsumenter ser som ett måste.

Läs mer om mjukvaran

En stor anledning att välja iPhone framför alla andra är mjukvaran. Apples eget operativsystem är väl utvecklat, erbjuder snabba och pålitliga säkerhetsuppdateringar och med tanke på Apples historia kan konsumenter vänta sig ett pålitligt stöd i fem år framöver, något som ingen annan tillverkare kan göra.

Mjukvara, anpassad för hårdvara

iPhone SE är en ny iPhone med en gammal design. Det gör att den har mjukvara som också har en lite gammal design. Medan konkurrenter och Apples mer moderna iPhones har dedikerat sig åt virtuella knappar eller gestbaserad navigering, så står iPhone SE kvar i en tid där hemknappen regerade. Det betyder att iPhone SE till exempel har ett annat sätt att öppna Kontrollcenter än Apples nya iPhones. Sådana skillnader är dock inte nödvändigtvis dåliga. Avsaknaden av en flärp för FaceID gör till exempel att systemfältet längs toppen av skärmen kan visa mer information. För enhandsanvändning kan dessutom Apples gamla gränssnitt vara enklare att använda.

iPhone SE skiljer sig från iPhone 8 genom att inte erbjuda 3D Touch. Tekniken som Apple introducerade med iPhone 6S gjorde det möjligt att snabbt gå till genvägar i användargränssnittet genom att trycka hårt på skärmen. Tekniken är som sagt borta och har ersatts av ett långt tryck. Det är inte riktigt lika snabbt men fungerar ändå bra.

iOS är annars sig likt. Operativsystemet är i dag ett fullpackat system av funktionalitet och väl genomtänkt design. Det skiljer sig från Android tack vare Apples tjänster, såsom iMessage, och genom App Store som erbjuder ett sort utbud av bra appar. Det är dessa många exklusiva funktioner och egenskaper som gör iPhones till något annat än typ ”Android-mobiler från Apple”.

Stäng

 

Prestanda och lagring

iPhone SE får hela Android-branschen att blekna. Med Apple A13 Bionic erbjuder Apple högre prestanda än de dyraste och mest kraftfulla mobilerna på marknaden. I prisklassen finns ingen som ens kommer i närheten. Qualcomm Snapdragon 865 kan erbjuda lite högre grafikprestanda men tar ikapp det med sin lågupplösta skärm. Med utmärkt hårdvaruacceleration kan iPhone SE prestera nära dubbelt så bra som många flaggskepp när det gäller till exempel videokodning. iPhone SE erbjuder kort sagt prestanda som är redo för framtiden på ett sätt som ingen konkurrent är. I vanlig ordning finns ingen microSD-kortläsare för datalagring. Konsumenter kan istället välja mellan 64, 128 eller 256 GB intern lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 4,7 tum LCD
Skärmupplösning 750 x 1 334
Storlek 138,4 × 67,3 × 7,3 mm
Vikt 148 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Nej
Vattentålig Ja, IP67
Processor Apple A13 Bionic
Lagring 64/128/256 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 1 821 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, nanoSIM + eSIM
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + elva =