Apple iPhone X
6.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:iPhone X har en avlång skärm som gör den mindre än iPhone 8 Plus, trots större skärmmått.
Fördelar
+ Skärmen
+ Kamerasystemen
+ Byggkvalitet
+ Trådlös laddning
Nackdelar
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar hörlursport
- Ingen inkluderad snabbladdare
Kamera7
Skärm8.5
Batteri6
Kamera7
Skärm8.5
Batteri6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Apple iPhone X är inte vilket flaggskepp som helst. Den sätter en ny ribba för vad ett riktigt flaggskepp är, på flera sätt. Den har ett galet högt pris men är dessutom riktigt bra. Den har den bästa skärmen och den bästa kameran vi någonsin testat, en imponerande design och byggkvalitet och flera unika funktioner. Det nya FaceID-systemet som låser upp telefonen med ansiktet är inte perfekt men det har flera fördelar framför TouchID och det fungerar förvånansvärt bra. Med tanke på priset hade det kanske varit konstigt om vi skrivit något annat men iPhone X är ändå kort sagt: en otroligt bra smartphone.

 

Video

 

Hårdvarudesign

”En helt ny design”. Så beskrev Apple årets senaste iPhone – iPhone 8. Det var lite onödigt överdrivet uttryckt med tanke på vad som presenterades samtidigt. iPhone X tar iPhone in i en ny era av smartphonedesign. Efter 10 år av evolution har iPhone X en helt ny design, på riktigt. Den har också en av Apples, till och med en av branschens, mest polerade design någonsin.

Läs mer om hårdvaran

Vi brukar börja våra tester på baksidan av telefoner och sedan ta oss framåt. Med iPhone X måste vi dock bryta den trenden. Det går nämligen inte att säga annat än att den stora nyheten för iPhone X sitter på framsidan. Medan tidigare iPhone har haft en symmetrisk design med en skärm i mitten, en hemknapp under det och en hörlur över det, bryter iPhone X trenden. Den nya modellen av har en avlång skärm som saknar hemknapp och som har en underligt placerad hörlur.

Den svarta läppen

Medan den runda hemknappen har varit Apples signatur för iPhone i tio år är det möjligt att den underliga hörluren och skärmen är den nya generationens signatur. Istället för att göra som till exempel Samsung och placera telefonens hörlur och selfiekamera ovanför skärmen har Apple brutit lite mot reglerna. Företaget har valt att omringa de viktiga komponenterna med skärm. Det ger skärmen två ”öron” som sticker upp vid sidorna av hörluren och det främre kamerasystemet. Den övre delen av skärmen har alltså en svart läpp som täcker en del av vad som skulle kunna varit skärmen.

Den svarta läppen är en av de viktigaste nya delarna av iPhone X. Den ger inte bara plats för hörluren utan också för telefonens nya FaceID-system. Vi kommer att återkomma till FaceID men det är kort sagt ett system för ansiktsigenkänning som används av telefonen för att känna igen användare. Här finns två kameror, en IR-lampa en IR-projektor som arbetar tillsammans för att identifiera användare.

Ramlös?

Under det senaste året har frasen ”ramlös skärm” slängts runt av flera smartphonetillverkare. Samsung har varit ledande med sin Galaxy S8-serie som har en skärm med otroligt tunna ramar. Förklaringen till de tunna ramarna är delvis den rundning som Samsung har på sina telefonskärmar. De rundade skärmarna gör att Samsung kan minska ramarna längs både höger och vänster sida av telefonen. Det ger dem ett unikt utseende men gör också Samsungs mobiler mer kompakta. iPhone X har inte samma typ av design.

Medan Samsung har en rundad skärm med otroligt tunna ramar har iPhone X en skärm som faktiskt har relativt stora ramar. Ramarna till höger och vänster om skärmen är egentligen inte mycket mindre än på iPhone 8. Det gör att iPhone X är knappt tre millimeter bredare än Samsung Galaxy S8 och 3,5 millimeter bredare än iPhone 8. Det tjänar den dock ihop på längden. Genom att sträcka sin skärm vid sidan av hörluren och hela vägen ner på framsidan har Apple lyckats göra iPhone X en halv centimeter kortare än Galaxy S8.

Utöver skärm och den underliga läppen med hörluren och FaceID har framsidan av iPhone X inte mycket att bjuda på. iPhone X är en oerhört elegant designad produkt. Eftersom framsidan av telefonen är helt svart, även på den vita versionen, ser den nästan bara ut som en svart glasskiva när den är avstängd. Den helsvarta designen har ett problem. Medan det var enkelt att se vilken sida som var ner och vilken som var upp på tidigare iPhones, gör bristen på designdetaljer på framsidan det svårt att hitta rätt med iPhone X. Det är inte ovanligt att vi plockar upp telefonen och inser att vi håller den upp och ner.

Rostfritt stål

Glaset på framsidan av iPhone X möts av rostfritt stål på sidorna. Apple säger att den stål som används av iPhone X är betydligt hårdare än aluminium och att iPhone X därför kan stå emot många olyckor utan att stöta på problem. Metallen känns också riktigt bra i handen. Apple har länge varit ledande när det gäller lyxkänsla och byggkvalitet i smartphones men iPhone X kan beskrivas som ännu ett steg i rätt riktning.

På telefonens vänstra sida finns två volymknappar och ett reglage för ljudläge. Som vanligt när det gäller iPhone ger knapparna bra feedback och är enkla att använda. Samma gäller den stora knappen på telefonens högra sida. Knappen som vi kallar för en ”på/av-knapp” används för att aktivera skärmen och släcka den samt för att aktivera Siri. Eftersom Siri aktiveras när den hålls in krävs dock en knappkombination för att stänga av telefonen helt: på/av-knapp + volymknapp. Under på/av-knappen sitter i alla fall också en nanoSIM-kortshållare. Här finns ingen plats för microSD-kort eller sekundära SIM-kort.

På undersidan av iPhone X finns en högtalare, mikrofon och en Lightning-port. Här finns alltså ingen hörlursport och Apple fortsätter använda sin egen port för laddning och synkronisering. Det är en liten besvikelse eftersom USB Typ-C är ett minst lika bra alternativ som Apple ändå använder på sina MacBook-datorer och som har bredare stöd i branschen.

Glas är bräckligt

Metallramen övergår till glas på baksidan av iPhone X. Här finns en skiva glas som påminner mycket om glaset på baksidan av iPhone 8. Apple har inte hittat på något speciellt för sin extra dyra modell. Det betyder att iPhone X fortfarande använder glas som Apple påstår ska vara ett av branschens mest tåliga men som kan gå sönder om det tappas och som i skrivande stund kostar 5 900 kronor att reparera om det går sönder.

I det övre vänstra hörnet av baksidan sitter en ny kameramodul. Den påminner en del om kameramodulen som används av iPhone 8 Plus. Denna gången är de två kamerorna dock orienterade vertikalt. Det har ingen större praktisk betydelse men det ger oss ännu ett sätt att skilja iPhone X från tidigare iPhones. Trots den nya designen har Apple ändå inte lyckats baka in kameramodulen i telefonen. Den sticker fortfarande ut cirka en millimeter från baksidan. Det utsätter kameran för större risk att repas och det gör hela telefonen obalanserad när den ligger på ett platt bord.

Likt många tidigare iPhones har iPhone X en rund och snäll design som gör den enkel att hålla i. Den är dock fortfarande hal och det är svårt att vara helt säker på att den inte kan glida ur handen. Det gör att många konsumenter troligen kommer täcka telefonens otroligt vackra design med ett plast- eller läderfodral. Telefonens höga reperationskostnader gör att ett skal till iPhone X är ett särskilt bra alternativ. Det är synd. iPhone X är nämligen en av de bäst designade produkterna vi någonsin testat.

Stäng

 

Skärm

Skärmen är ganska uppenbart en av höjdpunkterna med iPhone X. Den mäter 5,8 tum och har en upplösning på 1 125 x 2 436 och använder sig av Super AMOLED-teknik, vilket den är först med i iPhone-familjen. På pappret är den alltså ungefär lika stor som skärmen som används av Galaxy S8 men den har lite lägre upplösning och ett lite annorlunda format. Med det sagt är den bättre på flera andra sätt. Vi kommer gå in mer på djupet här nedanför men för att sammanfatta kan vi säga att Apple sätter en ny ribba för hur en smartphoneskärm bör se ut och den gör det bättre än någon annan.

Läs mer om skärmen

Samsung har länge varit ledare på smartphonemarknaden när det gäller bra bildskärmar. Det är då kanske ingen överraskning att det är Samsung som tillverkar bildskärmarna för iPhone X. Det är dock intressant att Apple har lyckats erbjuda en bättre bildskärm än vad Samsung själva kan leverera. Förklaringen till Apples imponerande bildskärm ligger i hur den kommer konfigurerad från fabriken. Apple påstår att de kalibrerar varje iPhone X innan de skickas till konsumenter. Det ger telefonen en exakthet som vi aldrig tidigare sett. Våra tester visar att de små fel i färgåtergivning som skärmen har knappt är synliga med ett mänskligt öga.

Även Samsung har väl kalibrerade bildskärmar men våra mätningar visar att Samsungs smartphones har i genomsnitt dubbelt så höga färgavvikelser. Dessa mätningar har också gjorts i ett skärmläge som inte kommer som standard med Galaxy-serien. Användare måste manuellt aktivera det mer exakta färgläget för att få exakt färg med Galaxy S8. iPhone X kommer istället med en helt korrekt kalibrering som standard.

TrueTone

Likt iPhone 8 har iPhone X en skärm som har stöd för en teknik som Apple kallar TrueTone. Tekniken mäter temperaturen på ljuset i den miljö där telefonen befinner sig och anpassar sin skärm utifrån på det. Det skapar en skärm som har en mer naturlig vit ton. Våra tester visar att skärmen i bland går till ner en temperatur på 5 500 Kelvin. Det motsvarar temperaturen på soligt dagsljus. I andra miljöer går den upp till 6 500 Kelvin, vilket motsvarar temperaturen på ljuset en molnig dag och är den korrekta vitbalansen för TV och film. När vi inaktiverar TrueTone får skärmen än kallare/blåare ton och stiger upp till 7 500 Kelvin. Det är lite underligt eftersom den borde stanna på 6 500 Kelvin, som är den korrekta temperaturen. Den kalla tonen som standard gör det dock mer uppenbart när TrueTone-läget är aktiverat. Det är också ändå mycket bättre än många konkurrenter som har en temperatur på 8 500 Kelvin.

Den exakthet som iPhone X levererar när den plockas upp ur sin lådan är verkligen imponerande. Samsung har högre upplösning och kan nå lite högre maximal ljusstyrka enligt våra tester men den bild som iPhone X kan erbjuda är svår att slå just nu.

Stäng

 

Högtalare

När vi testade iPhone 8 var vi glada över att se att den nya modellen hade märkbart förbättrade högtalare. iPhone X har rimligtvis samma högtalare som iPhone 8 men våra tester visar ändå en tydlig skillnad. Den är inte stor men iPhone X har tagit ännu ett steg framåt. Den erbjuder högre ljudvolym än någon annan iPhone. Likt iPhone 8 har den också en sekundär högtalare inbyggd i sin hörlur som skapar en begränsad stereobild och riktar en del av ljudet direkt mot åhöraren. Med det sagt kan telefoner så som Sony Xperia XZ1 fortfarande erbjuda en ännu bättre ljudupplevelse tack vare sina dubbla frontmonterade högtalare.

 

Batteri

iPhone X har ett batteri som mäter 2 716 mAh. Det är större än batteriet i jätten iPhone 8 Plus som har en otroligt bra batteritid. Eftersom iPhone X har en annan och mer högupplöst skärm motsvarar dock batteritiden inte batteriets kapacitet. iPhone X har klart bättre batteritid än iPhone 8 men skillnaden är inte mycket mer än 5–10 procent. Det betyder att de flesta användare kommer klara sig utan några som helst problem genom en lång dags användning. Den kan dock få problem när den används flitigt under ovanligt långa dagar. För dig som har riktigt höga krav på batteritid är inte iPhone X ditt bästa val.

Läs mer om batteriet

Likt iPhone 8 har även iPhone X stöd för snabbladdning men inte heller den har en inkluderad snabbladdare. Det betyder att telefonen fortfarande tar tre timmar att ladda från 0 till 100 batteriprocent. Det är nästan dubbelt så lång tid som det tar att ladda Samsung Galaxy S8. Apple har inte heller någon bra lösning för snabbladdning. Företagets officiella snabbladdare är en Mac-laddare och USB Typ-C till Lightning-kabel som tillsammans kostar 900 kronor. Det är ett oerhört högt pris för en funktion som är inkluderad med många konkurrenters telefoner.

iPhone X har också stöd för trådlös laddning. Den är kompatibel med Qi-standarden och kan komma upp till fem watt som maximal effekt. Apple säger att de kommer att skicka ut en uppdatering som ökar effekten till 7,5 watt men Samsung har en speciallösning som klarar 15 watt så konkurrensen är hård. Med det sagt är det positivt att se stöd för trådlös laddning i iPhone X, eftersom det har varit en relativt ovanlig funktion i branschen.

Stäng

 

FaceID

FaceID är ett system av sensorer, lampor och projektorer som används för att identifiera användares ansikte. Det ersätter den väl beprövade fingeravtryckstekniken TouchID och det gör den med blandade resultat. Apple säger att FaceID är säkrare men den är också långsammare än TouchID vid vissa situationer. I andra situationer är den ändå betydligt snabbare och det är inte svårt att se en framtid med helt transparent verifiering av användares identitet.

Läs mer om FaceID

När iPhone X sätts igång för första gången ber den användaren av telefonen att skanna in sitt ansikte. Det tar cirka 30 sekunder. Ungefär hälften så lång tid som TouchID. Under inskanningen aktiverar telefonen sin så kallade punktprojektor. Den projicerar 30 000 slumpmässigt placerade prickar mot användarens ansikte. FaceID-systemets två kameror aktiveras sen för att identifiera var punkterna placeras på användarens ansikte. Prickarna används för att se ansiktets konturer och för att kamerorna ska kunna skapa en 3D-modell av ansiktet som sparas på telefonen.

3D-skanningen från kameran sparas i ett minne som Apple kallar Secure Enclave. Detta är ett minne som sparar skanningen men som inte kan exportera den. Det gör att användares personliga information sparas på ett så att ingen kan få tag på den, inte ens Apple. När FaceID-systemet aktiveras jämförs ansiktet framför mobilen med 3D-skanningen som sparas i telefonens Secure Enclave och den låses upp om ansiktet stämmer.

Ingen fickupplåsning

FaceID:s huvudsyfte är att låsa upp telefonen på ett säkert sätt. Det gör den genom att aktivera sitt system så fort telefonen sätts på eller när den lyfts upp. Upplåsningen tar mellan en halv och en hel sekund att genomföra. Det gör den lite långsammare än TouchID, som kan låsa upp på mindre än en halv sekund. FaceID har också nackdelen att den inte kan användas när telefonen är i användarens ficka. Användare av iPhone 8 kan till exempel sätta sitt finger på läsaren när telefonen plockas upp ur fickan så att den redan är upplåst när den har plockats fram. Det går givetvis inte med TouchID.

FaceID är en relativt pålitlig teknik. Under våra första testdagar fungerade den bra i cirka 9 av 10 fall. Det är betydligt sämre än TouchID. Likt TouchID har dock Apple byggt in en självlärningsfunktion i FaceID. Det gör att FaceID kan spara mer information om användarens ansikte när den misslyckas och telefonen sedan låses upp med rätt kod. Det betyder rent praktiskt att FaceID blir mer pålitlig för varje dag som går och det är märkbart.

Ett exempel är en tandborste. Under våra första testdagar vägrade iPhone X låsa upp sig när en tandborste stack ut ur munnen. Tre dagar senare var det inget problem längre. Apple säger att FaceID fungerar på ett liknande sätt över längre tid. Den kan till exempel notera användare som skaffar ett skägg eller byter frisyr.

Foto: Apple

FaceID fungerar inte på hur långa avstånd som helst. Vid mer än en meters avstånd får den problem. Det gör att översynta som har glömt glasögonen kan få problem. På tal om glasögon fungerar FaceID bra med eller utan glasögon. Den funkar till och med bra med solglasögon. Eftersom tekniken baseras på IR-ljus kan den oftast se genom mörka solglasögon. Vissa polariserade glasögon kan dock blocka för mycket IR-ljus för att fungera.

Vidvinklig kamera

FaceID fungerar bra även om telefonen inte hålls i handen. Kamerorna är tillräckligt vidvinkliga för att kunna identifiera användare även om telefonen ligger flera decimeter bort på ett bord. För att den ska låsas upp måste den rätta personen dock titta på telefonen så det räcker inte att bara gå förbi för att den ska låsas upp. Andra personer kan inte heller trycka upp iPhone X i ansiktet och låsa upp den om ägaren inte aktivt tittar på telefonen eller har ögonen stängda.

Samsung har en FaceID-liknande teknik i sina senaste smartphones. Den skiljer sig dock markant från Apples implementering. Apples ansiktsigenkänning är så avancerad att den är så gott som omöjlig att lura. Apple reserverar sig dock med att säga att tvillingar kan vara tillräckligt lika varandra för att det ska finnas ett säkerhetsproblem. Vi har inget som säger emot det påståendet. Vi vet dock att Samsungs teknik kan luras av en profilbild från Facebook.

FaceID kan inte bara användas för att låsa upp iPhone X. Tekniken är också användbar för andra saker. Den är nämligen öppen för applikationer. Vid köp i App Store räcker det till exempel att dubbelklicka på på/av-knappen och titta på telefonen för att bekräfta ett köp. Även tredjepartsutvecklare har tillgång till FaceID. Det betyder att appar så som lösenordsappen Lastpass kan användas för att låsa upp det säkra valvet till användarens lösenord, bara med en blick. I dessa applikationer visar FaceID vilken potential tekniken har för att göra verifiering av användares identitet transparent i framtiden. Eftersom användare redan tittar på telefonen när FaceID aktiveras i appar kan verifieringen genomföras nästan utan att användaren hinner reagera. I dessa applikationer är alltså FaceID snabbare än TouchID. Vi skulle inte bli förvånade om framtida versioner av FaceID är så snabba att användaren inte ens behöver vara medveten om vad som händer i bakgrunden. Riktigt så bra är det inte än men det går verkligen undan.

Privata notiser

Ett annat sätt som FaceID kan användas är på telefonens låsskärm. När iPhone X plockas upp aktiveras skärmen direkt. Här visas klockan och de senaste notiserna. Notiser som kan innehålla känslig information är dock censurerade. Så fort FaceID-kameran har identifierat användaren kan den ta bort censureringen och visa notisernas innehåll. Det är ett oerhört smart sätt att transparent använda FaceID-systemet för att visa så mycket information som möjligt men bara för rätt person. Utöver det kan delar av FaceID-systemet användas på andra sätt i appar. Det återkommer vi dock till i mjukvarudelen av detta testet, eftersom det egentligen inte handlar om FaceID.

Stäng

 

Kamera

iPhone X har två kamerasystem på framsidan och baksidan av telefonen. De har mycket gemensamt med kamerorna i Apple iPhone 8 Plus men erbjuder nya funktioner och små men märkbara förbättringar. Det gör iPhone X till den bästa kameramobilen vi testat hittills.

Läs mer om kameran

Apple iPhone X använder exakt samma kamerasensorer som iPhone 8 Plus. Det betyder att den fångar 12 megapixelbilder och har två kameror på sin baksida. Den ena fångar med ett traditionellt vidvinkligt objektiv och den andra har två gånger optisk zoom. Här finns dock en viktig skillnad. Medan iPhone 8 Plus har ett bländarvärde på f/2,8 på sitt inzoomade optik, kan iPhone X erbjuda ett bländarvärde på f/2,4. Det ger iPhone X möjlighet att fånga mer ljus, även när kameran är inzoomad. iPhone X har dessutom ett mer avancerat bildstabiliseringssystem som stabiliserar över sex axlar istället för tre och som stabiliserar båda kamerorna, medan iPhone 8 Plus bara har stabilisering på den vidvinkliga kameran.

I praktiken betyder skillnaderna mellan iPhone X och iPhone 8 Plus nästan ingenting i många situationer. Så länge kameran används i sitt normala kameraläge är de två kamerorna så gott som identiska. De erbjuder bra, men inte bäst, dynamiskt omfång, hög skärpa, bra färgåtergivning och riktigt bra och väl avvägda autoinställningar som ger kontinuerligt bra bilder.

Mycket lik iPhone 8 Plus

När ljuset tryter är iPhone X identisk med iPhone 8 Plus i våra tester. Vi har inte kunnat se några betydande skillnader alls. Det betyder att den är riktigt bra men att Samsung fortfarande är duktigare på att eliminera brus och återge detaljrikedom även i mycket mörka miljöer. När vi byter till zoomobjektivet tar dock iPhone X ledningen. iPhone 8 Plus och Samsung Galaxy Note 8 är mycket lika varandra när det gäller prestanda i mörka miljöer med zoomobjektivet. iPhone X lyckas dock erbjuda högre detaljrikedom eftersom den har mindre problem med brus. Eftersom Apple använder den inzoomade kameran för sitt porträttläge gynnas även det i mörka miljöer med iPhone X. Porträttläget i iPhone fortsätter dessutom vara marknadsledande med hög exakthet och unika effekter som inte är tillgängliga med konkurrenternas kamerasystem.

Även den främre kameran har fått en uppgradering med iPhone X. Den fångar bilder med exakt samma kvalitet som iPhone 8 och 8 Plus men nu finns porträttläget även på framsidan. Det betyder att kameran kan identifiera för- och bakgrund och sudda ut bakgrunden för att skapa en systemkamera-liknande effekt av ett kort skärpedjup. Det är uppenbart att porträttläget på framsidan av iPhone X inte kan erbjuda samma detaljrikedom som med de bakre kamerorna. Mjukvaran har svårare att se detaljer så som hår och sudda ut rätt del av bilden. För mindre seriösa applikationer fungerar det dock bra och i litet format är det inte alltid så lätt att se problemen i bilden. Det enda undantaget är bilder som kräver ett stort dynamiskt omfång. Om delar av förgrunden blir överexponerade kan kameran bli förvirrad och applicera fel effekt på fel del av bilden.

Grym video

Apple fortsätter briljera när det gäller video. Likt iPhone 8 och 8 Plus har iPhone X stöd för inspelning i 4K med 30 eller 60 bilder per sekund. Det sistnämnda kameraläget är unikt i branschen. Samma gäller med kamerans slow motion-kamera. Sony har visserligen smartphones som kan spela in med 960 bilder per sekund. Det kan de dock bara göra i en bråkdels sekund. iPhone X kan spela in kontinuerligt med 240 bilder per sekund i Full HD-upplösning. Många konkurrenter är begränsade till halva den bildfrekvensen. Det gör det möjligt att spela in riktigt häftig video. Tänk bara på att det är bäst att spela in utomhus med solljus. Det går att spela in inomhus med tillräckligt mycket ljus men det kan skapa oönskade effekter på grund av frekvensen på lampor i Europa.

Stäng

 

Mjukvara

iPhone X drivs av iOS 11. Under vår testperiod har vi testat telefonen med iOS 11.1 och iOS 11.1.1. Även om operativsystemet har exakt samma namn som operativsystemet som används av iPhone 8 är det kraftigt förändrat i iPhone X. Apple har ändrat hela sin filosofi kring navigering. Det gör iPhone X lite förvirrande till en början. Förvirringen håller dock inte i sig så länge och i slutänden har den ett navigeringssystem som är snabbare än sin föregångares.

Läs mer om mjukvaran

Eftersom iPhone X är den första telefonen från Apple som saknar en hemknapp är det inte så konstigt att Apple har tvingats bygga om iOS för att göra det kompatibelt med telefonen. Navigeringen utgår nu istället från ett litet streck som visas längst ner på skärmen. De grundläggande principerna för strecket är ganska enkla. Dra upp för att komma Hem och dra åt sidan för att gå till den senast öppna appen. Det blir lite klurigare att öppna alla senaste apparna. Här gäller det att dra upp och stanna på skärmen för att visa de senast öppna apparna. Det är lite långsammare än att klicka tå gånger på hemknappen. Det finns dock ett bättre sätt. Genom att svepa i en båge från den nedre delen av skärmen till den högra delen kan appvyn öppnas på ett snabbt och enkelt sätt.

Eftersom vi nu går hem med ett svep från botten av skärmen kan vi inte öppna kontrollpanelen på det sättet. Nu behöver vi dra ner från den övre delen av skärmen för att göra det. Det är lite förvirrande eftersom det tidigare sättet att öppna kontrollpanelen fortfarande finns kvar på iPhone 8. För att se notiser drar vi istället ner från mitten eller vänstra sidan av toppen av skärmen. Detta är ännu en del av navigeringen som inte är helt intuitiv till en början men som snabbt går att lära sig.

Mycket dött utrymme

iPhone X har en avlång skärm med två underliga ”öron”. I de två öronen visas vanligen statussymboler för batteri, Wi-Fi, 4G, tid och GPS-aktivitet. De två öronen används alltså generellt inte av appar eller av operativsystemet för annat än just systemikoner. Eftersom den nedre delen av skärmen oftast är upptagen för navigeringsstrecket finns det alltså ”oanvänd” yta både under och över den yta som appar kan använda. Trots det är traditionella iOS-appar för korta för att fylla ut skärmen. Apputvecklare måste alltså anpassa sina appar för att fungera bra med iPhone X. I nuläget visas därför många appar i det traditionella 16:9-formatet. Det skapar svarta kanter både under och över skärmen som är helt oanvända. Det är ingen större överraskning eftersom iPhone 6 hade ett liknande problem när den lanserades med en ny skärmstorlek. Det är ändå värt att notera.

Det annorlunda skärmformatet ställer också till det för videos. Eftersom många videos är inspelade i det klassiska TV-formatet 16:9 visas dessa med stora svarta kanter bredvid bilden. I appar så som YouTube har Samsung löst detta problemet i sina telefoner genom att erbjuda en knapp som zoomar in videon och fyller skärmen genom att skära bort delar av videon. Apple har ingen motsvarande funktion. Det gör att Apple har samma problem som till exempel LG har i sina telefoner. När en bred 21:9-video visas i till exempel YouTube-appen dyker ramar upp runt alla sidor av bilden. Det är fullkomligt idiotiskt och gör att bilden på iPhone X inte är mycket större än på iPhone 8, som har en skärm som är mer än en tum mindre. Apple måste hitta en lösning tillsammans med tredjepartsutvecklare så som Google för att se till att videos visas i sin fulla storlek och inte med ramar på alla fyra sidor av bilden.

Litet gränssnitt

iPhone X har en skärm som har nästan exakt lika stor skärmarea som skärmen som används av iPhone 8 Plus. Trots det har iPhone X inte samma typ av utrymme i telefonens mjukvara. Medan iPhone 8 Plus har ett användargränssnitt som är anpassat efter storleken på skärmen har iPhone X samma gränssnitt som iPhone 8. Det betyder till exempel att mail-appen inte har två kolumner i landskapsläge som iPhone 8 Plus. Det är lite synd att användare åtminstone inte har möjlighet att välja det större gränssnittet som ett alternativ för att kunna få plats med mer på den stora skärmen.

Apple iPhone X är unik på marknaden bara tack vare sin FaceID-kamera. Kamerasystemet kan dock används till mer än att låsa upp telefonen. Den kan också användas för lite roligare saker. För dessa speciella applikationer kallar Apple sin kamera för en True Depth-kamera. Företaget är noga med att påpeka att applikationer som använder True Depth-kameran inte har tillgång till samma exakthet vid avläsning som FaceID. Applikationer kan alltså i teorin inte samla in exakt ansiktsdata om användare. De kan dock göra flera roliga saker.

För det första har Apple byggt in stöd för något man kallar Animojis. Det är animerade karaktärer som animeras av användaren. Kameran kan känna igen ansikten, följa användares ansiktsrörelser och animera en fiktiv karaktär på skärmen. Användare kan välja till exempel en apa, bajsemoji, enhörning eller alien och prata eller göra miner för att animera den. Den kan sedan till exempel skickas via Messenger.

Roliga klipp

En annan applikation som har stöd för tekniken är Clips. Appen som är utvecklad av Apple lanserades tidigare i år men har nu stöd för det nya kamerasystemet. Med appen kan användare spela in sig själva när de placeras i olika miljöer. Användare kan till exempel placeras på Star Wars Millenium Falcon eller i en åtta bitarsmiljö. Kamerasystemet kan identifiera för- och bakgrund och både lägga effekter på användaren men också helt byta ut bakgrunden. Appen fungerar riktigt bra, är enkel att använda och ger tillräckligt bra resultat för att åtminstone fungera som korta videos på sociala medier.

iOS fortsätter att vara ett oerhört bra mobilt operativsystem. Det är dock inte fritt från problem och även med iPhone X och dess branschledande prestanda har vi sett återkommande problem med att skärmen förlorar bilder när den ska rendera vissa animationer i gränssnittet. Som ett litet plåster på såret har Apple inte lika stora problem med underliga prestandaproblem som Samsung har i sina mobiler.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Medan många andra aspekter av iPhone X skiljer sig från iPhone 8-serien så är iPhone X så gott som identisk med iPhone 8 Plus när det gäller prestanda och lagring. Den kommer utrustad med Apples nya A11 Bionic-chipset som erbjuder cirka 25 procent högre prestanda än förra årets chipset och cirka 75 procent högre prestanda när vi mäter prestanda över en CPU-tråd. Det betyder inte att den är 75 procent snabbare än Android-konkurrenter utan snarare att Apple har möjlighet att implementera mer avancerade funktioner som utnyttjar prestandan. Utöver det finns tillgång till 64 eller 256 GB lagringsutrymme men ingen möjlighet att expandera med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 125 x 2 436
Storlek 143,6 × 70,9 × 7,7 mm
Vikt 174 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja, endast Apple Pay
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Apple A11 Bionic
Lagring 64/256 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 2 716 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + elva =