Apple iPhone XS
6.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Vita iPhone XS har metall som saknar beläggning och kan poleras utan att tappa färg.
Fördelar
+ Bra skärm
+ FaceID
+ Rostfritt stål
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Saknar hörlursport
- Glasbaksida är dyr att reparera
Kamera7.2
Skärm8.5
Batteri6
Kamera7.2
Skärm8.5
Batteri6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

iPhone XS är inte Apples bästa iPhone. iPhone XS Max har bland annat betydligt bättre batteritid. Den lilla XS-modellen har dock en stor fördel: sin storlek. Den är relativt enkel att hålla och mjukvaran är uppenbart utvecklad för den mindre skärmen. Med nyheterna i iPhone XS har Apple tagit iPhone X ett steg längre. Skillnaderna är inte stora men en bättre kamera, bättre vattentålighet och små förbättringar av högtalare och prestanda gör iPhone XS till en trevlig S-evolution av en av förra årets bästa smartphone.

 

Hårdvarudesign

iPhone XS är den andra versionen av en helt ny design från Apple. Ett år senare är det uppenbart hur duktiga Apple är på design. Den nya modellen kräver inte många nyheter men det behövs inte heller. iPhone XS är en av de mest stadiga och väl designade mobilerna på marknaden. Vi saknar fortfarande vissa funktioner som iPhone-användare är vana vid att sakna. Bortom det har vi dock svårt att klaga.

Läs mer om hårdvaran

S. Bokstaven som signalerar någon typ av evolutionär utveckling. Åtminstone i Apples värld. Det är därför ingen större överraskning att iPhone XS inte ser ut att vara mycket mer än en liten justering av förra årets flaggskepp. Skillnaderna är minst sagt små och få. De skillnader som ändå finns på utsidan är inte heller nödvändigtvis särskilt bra. iPhone XS bryter till exempels Apples tradition av kompromisslös symmetri. Nu finns det ett fult antennstreck på undersidan som gör att hålen för mikrofonen och högtalarna är underligt obalanserade. Det är en ganska liten designskillnad men det är också den mest synliga skillnaden mellan iPhone X och iPhone XS. Med ett stort undantag.

Apple har, som vanligt, lanserat en ny färg för iPhone XS. Den nya guldversionen fanns inte för iPhone X och är ett säkert kort för konsumenter att signalera att de har råd att köpa den senaste iPhone-modellen. Med det sagt har den nya färgen också samma nackdel som den svarta versionen av iPhone X och XS. Det rostfria stålet som sträcker sig som ett band runt telefonen har en beläggning som kan repas och som inte går att putsa tillbaka. Den vita modellen saknar denna beläggning och kan därför putsas tillbaka till sin forna glans.

Extremt dyr olycka

Faktumet att iPhone XS inte bjuder på några större designnyheter är inte något större problem. Förändring för förändrings skull är sällan bra och iPhone XS fortsätter att vara en av branschens bäst designade smartphone. Kombinationen av glas och rostfritt stål gör iPhone XS till ett ingenjörskonstverk, snarare än en praktisk smartphone. Apple säger att de har förbättrat receptet för de glas som sitter på både fram- och baksidan av iPhone XS. Det förändrar dock inte faktumet att glas kan spricka om telefonen tappas och att andra material så som aluminium och plast generellt är mer tåligt mot sådana typer av skador. Problemet blir särskilt påtagligt när Apple tar ut avgift på över 6 400 kronor för reparation av en trasig glasbaksida på iPhone XS.

iPhone XS lanseras sida vid sida med iPhone XS Max, ett större syskon. Skillnaderna mellan de två modellerna är betydande. Den största skillnaden är givetvis storleken. För många användare är det också troligen den mest betydande skillnad. Medan iPhone XS är en ganska smidig smartphone, är iPhone XS Max ett gigantiskt monster. Vi gillade formatet på iPhone X när den lanserades för ett år sen och iPhone XS är inget undantag. iPhone XS är lustigt nog den minsta av alla nya iPhone-modeller. Trots det har den ändå ett avtryck som är 9 procent större och den väger nästan 20 procent mer än iPhone 8. För många iPhone-användare är alltså iPhone XS fortfarande en relativt stor mobil. Storleken är ändå ett av de starkaste argumenten till att iPhone XS kan vara en bättre mobil än iPhone XS Max för vissa användare, oberoende på pris.

Snabbare men inte perfekt

På framsidan av iPhone XS finns samma typ av bildskärm som introducerades med iPhone X. Det betyder att vi erbjuds en stor skärmflärp som ger mer skärmutrymme längre upp på framsidan av telefonen. Den ger samtidigt utrymme för ett ganska unikt ansiktsigenkänningssystem. Face ID har förbättrats från iPhone X för att vara en gnutta snabbare. Användarupplevelsen är dock fortfarande så gott som oförändrad. Telefonen känner ganska snabbt igen användarens ansikte och låser upp telefonen. Det fungerar extra smidigt i appar som kan känna igen användaren och låsa upp till exempel lösenordsappar utan att användaren behöver lyfta ett finger. Med det sagt kan systemet inte känna igen användaren innan telefonen hålls upp framför ansiktet. Till skillnad från en traditionell fingeravtrycksläsare kan användarens finger inte heller kännas igen när telefonen ligger i fickan eller plockas upp från en väska.

iPhone XS erbjuder Apples mest vattentäta design hittills. Föregångaren hade visserligen också vattentätning till en meters djup. iPhone XS dubblerar dock det till två meter. Det är en imponerande förbättring som gör iPhone XS säker för även de mest olycksamma vattenolyckorna. 

Varför inte en liten notis-lampa?

Det är värt att nämna de funktioner som saknas i iPhone XS. De kommer troligen inte som någon större överraskning men iPhone XS saknar en traditionell hörlursport, den har ingen plats för ett microSD-kort och det finns fortfarande ingen notis-LED som skulle göra det enklare att se när det finns meddelanden som väntar på uppmärksamhet. DetAvsaknaden av dessa funktioner är troligen inget som vana iPhone-användare överraskas av men de finns ändå där.

Slutligen är det värt att återigen poängtera att iPhone XS är en av marknadens bäst designade smartphone. Kombinationen av material gör den till en smyckesliknande produkt med en stark känsla av kvalitet som är svår att få från andra mobiler. Det är en viktig del av vad som gjorde iPhone X så unik och vad som fortsätter att särskilja Apples iPhones från många konkurrenter. Den lyxen kostar en hel del pengar men den är svår att hitta någon annanstans.

Stäng

 

Skärm

iPhone XS har samma typ av bildskärm som iPhone X. Den har en 5,8 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 125 x 2 436. Skärmen erbjuder en av branschens bästa färgexakthet, en bra och naturlig vitbalans med Apples TrueTone-teknik, oändlig svärta och hög ljusstyrka. Apple påstår att den nya modellen har ett förbättrat dynamiskt omfång av något slag. Vi har dock svårt att se någon betydande skillnad. iPhone XS ser så gott som identisk ut som iPhone X och det betyder att den är riktigt bra.

 

Högtalare

Apple har förbättrat högtalarna i iPhone XS. En kombination av ny hård- och mjukvara gör att telefonen främst kan erbjuda bättre stereoseparering. Det ger en bredare ljudbild när vi till exempel tittar på film eller andra videos. Bortom det är dock nyheterna relativt små. Det betyder ändå att Apple fortsätter att erbjuda en av branschens bästa ljudupplevelse som har hög detaljrikedom i mellanregistret, helt okej täckning bland lägre frekvenser och hög volym utan att låta skärande.

 

Batteri

Apple iPhone XS har ett batteri som bara mäter 2 658 mAh. Det kan jämföras med många telefoner i samma storleksklass som vanligen erbjuder minst 3 000 mAh. Trots särskilt bra hantering av bakgrundsprocesser erbjuder iPhone XS en mycket bra standbytid. När den ljusstarka skärmen tänds dras dock mycket energi. Det betyder visserligen fortfarande att normala användare kan klara sig genom långa dagar utan problem men att mer krävande användare antingen borde ta en titt på Apples större mobiler eller vara redo med en laddare lagom till kvällen.

 

Kamera

iPhone XS har två nya kameror som fortsätter leverera bildkvalitet i världsklass. Denna gången har Apple jobbat med att förbättra kamerasystemets dynamiska omfång och det ger resultat. Skillnaderna är visserligen inte stora i jämförelse med förra årets kamerasystem men de är definitivt märkbara.

Läs mer om kameran

Delar av detta testet har starka likheter med vårt test av iPhone XS Max. Det beror på att de har många likheter. De har till exempel samma kamerasystem.

Apple har gjort små justeringar och förbättringar med sitt nya kamerasystem i iPhone XS. Huvudsensorn är nu lite större för att kunna fånga mer ljus och ny mjukvara och bildbehandling sägs bidra till ett utökat dynamiskt omfång. I praktiken är faktiskt både ett förbättrat ljusinsläpp och bredare dynamiskt omfång märkbart i iPhone XS. I jämförelse med iPhone X lyckas iPhone XS oftare hitta en bra exponering som inte gör att vi inte bränner ut ljusa delar av bilden. Samsung Galaxy Note 9 har fortfarande ett lite bredare dynamiskt omfång i vissa miljöer men ett bristande dynamiskt omfång var definitivt ett återkommande problem med iPhone X, så Apple har definitivt lagt sin energi på rätt aspekt av kamerasystemet.

I mörka miljöer har den nya huvudsensorn betydligt bredare dynamiskt omfång men också lite förbättrad hantering av brus. Huawei Mate 20 Pro är fortfarande den definitiva vinnaren när ljuset verkligen tryter men med ett bredare dynamiskt omfång har Apple gått från att vara bra till att vara riktigt bra i mörka miljöer.

Bättre koll på förgrunden

Den sekundära kameran bidrar med optisk zoom. Den är knappt förändrad sedan förra året och ligger fortfarande en bit efter Huawei Mate 20 Pro som kan komma betydligt närmare och erbjuda betydligt högre detaljrikedom. Den andra kameran bidrar också i porträttläget. Här har Apple främst förbättrat kamerans hantering av komplexa förgrunder. Den är bättre på att hitta mellanrum eller hål i förgrunden som ska ha den suddiga bokeh-effekten. Faktum är dock att den fortfarande har problem och att porträttläget fungerar absolut bäst med en person i förgrunden. Då erbjuder Apple en av branschens bästa porträttläge.

När det gäller video har Apple också förbättrat kamerans dynamiska omfång. Det finns dock ingen annan nyhet utöver det. Även om Apple fortsätter att vara relativt ensamma om att kunna filma i 4K UHD-upplösning med 60 bilder per sekund, finns det inget super slow motion-läge eller HDR-läge som till exempel Sony kan erbjuda.

Stäng

 

Mjukvara

Med iOS 12 är iPhone XS en otroligt funktionell och ändå enkel smartphone att använda. Apples relativt nya system för navigering känns fortfarande intuitivt. Med en relativt stor skärm och otrolig prestanda under huven önskar vi bara att vi kunde göra ännu mer med iPhone XS.

Läs mer om mjukvaran

Skillnaderna mellan iPhone X och iPhone XS är minimala när det gäller mjukvara. De kör båda iOS 12.1. Operativsystemet erbjuder flera nyheter men få nyheter som är exklusiva för den nya generationen av iPhone. iPhone XS har inte heller de anpassningar för större skärmar som både iPhone XR och iPhone XS Max har. Det är definitivt synd. Det hade till exempel varit användbart att ha de större modellernas delade gränssnitt som till exempel låter användaren se en konversation till höger och en lista av meddelanden till vänster i Meddelanden-appen.

Bild från iPhone XR. Detta läget finns inte i iPhone XS.

Vi har klagat en hel del på Apples bristande anpassningar för de stora skärmarna i iOS 12. Dessa problem är inte alls lika stora med iPhone XS. Faktumet att kontrollcenter öppnas med ett svep från det övre högra hörnet är till exempel inte riktigt lika irriterande på den lite mer kompakta iPhone XS. Det märks att Apples nya navigationssystem gjordes för den lite mindre iPhone X från början. Det är en bonus för iPhone XS.

I jämförelse med Android kan vi inte undvika att känna att Apple skulle kunna göra mer med sina smartphones. Android har till exempel ett bra system för att låta användare visa mer än en app samtidigt. Apple har ett liknande system för iPad men det är inte tillgängligt på iPhone. Med så mycket kraft under huven vore det inte tekniskt omöjligt.

Miljontals karaktärer

Vi ska inte gå igenom alla nyheter som finns i iOS 12 i detta testet men det finns ett par nyheter i operativsystemet som är unika för iPhone X-familjen av produkter. Den största nyheten är stöd för så kallade Memojis. Medan iPhone X lanserades med stöd för Animojis, karaktärer som användaren själv kan animera med sitt eget ansikte, introducerar iOS 12 stöd för Memojis som är animerade mänskliga karaktärer som användaren själv kan designa. Memojis kan designas i troligen miljoner olika varianter med olika hudfärg, hår, näsa, ögon, ögonbryn, ansiktsform med mera och mera. När en karaktär har skapats kan den animeras med användarens eget ansikte och till exempel skickas som en animerad video med Meddelanden-appen.

Utöver det har iOS 12 äntligen stöd för lösenordsappar som nu automatiskt kan fylla i användarnamn och lösenord i Safari och i appar med FaceID som säkerhet. Det finns en ny skärmtidsfunktion som låter användare ha större kontroll över sitt användande, Stör ej-funktionen har förbättrats markant med nya funktioner för att stänga av den automatiskt. Apple säger dessutom att de har snabbat upp operativsystemet i allmänhet. Det går inte att säga annat än att det är otroligt snabbt. Som vanligt med lanseringar av nya operativsystem har vi dock sett en hel del buggar och problem. Kameraappen har hängt sig mitt under inspelningar, underliga vibrationer har förekommit och appar har kraschat eller slutar fungera som de ska. Det är dock inget ovanligt och de flesta problem brukar lösas inom några veckor.

I slutänden vill vi nämna hur långt Apple har kommit med sitt operativsystem. Inget är någonsin hel perfekt. iOS 12 är dock ett operativsystem som har utvecklats av Apple i så många år att det börjar närma sig en funktionellt komplett design. Operativsystemets breda stöd för otroligt väl utvecklade appar gör iOS till en plattform som är en fröjd att använda. På iPhone XS flyger det fram och även om vi ser små utrymmen för förbättring är vi otroligt glada av att få använda ett så bra operativsystem.

Stäng

 

Prestanda

Sedan många år tillbaka har Apple lagt mycket pengar på att utveckla egna chipset för sina egna produkter. A-serien av chipset för iPhone har visat sig vara ett starkt kort för Apple eftersom den erbjuder otrolig prestanda som ingen konkurrent riktigt lyckas komma i närheten av. Apple A12 Bionic utökar Apples försprång genom att flytta till en mer energieffektiv sju nanometer-process. Skillnaden i CPU-prestanda sen förra året är visserligen inte jättestor men Apple har istället lagt energi på en mer kraftfull neuralprocessor som sägs vara åtta gånger snabbare. Den råa kraft som finns under huven är dock svår att se i praktiken. iPhone XS har helt enkelt så mycket kraft att den är till viss del oanvänd i nuläget, men i alla fall bra att ha inför framtiden. När det gäller lagring erbjuder Apple flera varianter med lagring från 64 till 512 GB. Det finns dock fortfarande ingen microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 125 x 2 436
Storlek 143,6 × 70,9 × 7,7 mm
Vikt 177 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 7 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A12 Bionic
Lagring 64/256/512 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 2 658 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 4 =