Asus ZenFone 3 Max
3.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Asus ZenFone 3 Max säljs i färgerna grå, silver och guld. Vi har testat den silverfärgade versionen.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Relativt kompakt
+ Gedigen konstruktion
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Irriterande mjukvara
- Långsam kamera
- Dålig högtalare
- Saknar NFC-stöd
Kamera3.4
Skärm5.1
Batteri8.2
Kamera3.4
Skärm5.1
Batteri8.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone 3 Max är en gigant när det gäller batteritid. Få telefoner på marknaden kan komma i närheten och ännu färre har någon chans i samma prisklass, särskilt med den gedigna metallkonstruktion som ZenFone 3 Max kan erbjuda. Mjukvaran kan vara irriterande, kameran är långsam och högtalaren är inte så bra. Med tanke på priset får konsumenter ändå oerhört mycket för pengarna och batteritiden är svårslagen.

 

Hårdvarudesign

Asus ZenFone 3 Max är en stor smartphone som ändå är relativt liten. Med tanke på telefonens pris och det gigantiska batteriet som gömmer sig på insidan är vi imponerade av hur kompakt den är. Asus har skapat en telefon som erbjuder hög byggkvalitet och en effektiv design.

Läs mer om hårdvaran

Asus ZenFone 3 är allt annat än en dyr smartphone. Den har ändå mycket att erbjuda när det gäller hårdvarudesign. Smaken är som baken och vi kan inte påstå att vi gillar de designval Asus har gjort med ZenFone 3 Max men vi kan uppskatta den byggkvalitet som telefonen erbjuder. I jämförelse med Lenovo Moto G4 Plus, som är en av ZenFone 3 Max:s största konkurrent, ligger Asus en bra bit före när det gäller byggkvalitet. Ett stycke aluminium täcker baksidan och ger telefonen en stadig konstruktion. Längst upp och längst ner har Asus visserligen installerat plastfönster för telefonens antenner. De har dock samma gråa färg som resten av bakstycket. Det är svårt att se att Asus har fuskat lite med metallen och använt sig av plast på vissa ställen.

På baksidan av telefonen sitter en kamera som inte sticker ut från telefonen – en relativt unik egenskap på marknaden i dag. Bredvid kameran finns dubbla LED-lampor och ett laserassisterat autofokussystem. Under kameran sitter en fingeravtrycksläsare som ger användare snabb och pålitlig avläsning av användares fingrar.

Gamla microUSB-porten är kvar

På ovansidan av Asus ZenFone 3 Max sitter en 3,5 mm hörlursport. Vi är glada av att se porten men användare som vill ladda och lyssna på musik samtidigt kan störas av att porten sitt er på ovansidan. Telefonens microUSB-port sitter nämligen på andra sidan. Trots att stora delar av branschen har flyttat över till den symmetriska porten USB Typ-C fortsätter Asus ZenFone 3 Max använda den gamla och hederliga porten. I detta fallet har Asus också valt att vända porten upp och ner av någon anledning. Till höger om microUSB-porten sitter telefonens högtalare och till vänster finns telefonens mikrofon.

På vänster sida av ZenFone Max 3 finns en kortläsare. Den har stöd för ett microSIM-kort och ett nanoSIM-kort eller ett microSD-kort. Du har alltså möjlighet att välja mellan att använda ett extra SIM-kort eller använda ett microSD-kort.

På höger sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar. De ger god fysisk återkoppling och är lätta att använda. Det enda vi skulle kunna önska är tydligare mönster på knapparna som gör det lättare att känna skillnaden mellan dem.

På framsidan av telefonen sitter en 5,5 tum skärm. Skärmen har relativt tunna ramar. Telefonen är därför varken lika bred eller lika lång som konkurrenten Lenovo Moto G4 Plus. Trots ett batteri med den imponerande kapacitet 4 100 mAh är ZenFone 3 Max också relativt tunn. Den mäter 8,3 mm i jämförelse med Lenovo Moto G4 Plus som mäter 9,8 mm. Trots att ZenFone 3 Max är mindre på alla håll väger den dock betydligt mer än konkurrenten, 175 gram i jämförelse med 155 gram.

En viktig detalj som är värd att notera är att Asus ZenFone 3 Max, likt Lenovo Moto G4 Plus saknar NFC-stöd. Det betyder att telefonen kan användas för att enkelt parkopplas med kompatibla Bluetooth-enheter och användas för NFC-baserad mobil betalning.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone 3 Mac har en 5,5 tum Full HD-upplöst LCD-skärm. Skärmen har god färgåtergivning och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmens största problem är ljusa miljöer. Den kan som mest komma upp till 380 nits vid maximal ljusstyrka. Det är betydligt mindre än Lenovo Moto G4 Plus som kan komma upp till 530 nits. Det betyder att Moto G4 Plus är lättare att använda utomhus än Asus ZenFone 3 Max. I mörka miljöer lider skärmen dessutom av LCD-teknikens bristande svärta. Detta är den dock långt ifrån ensam om.

 

Högtalare

Asus ZenFone 3 Max har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. I jämförelse med Lenovo Moto G4 Plus, som har sin högtalare på framsidan av telefonen, har Asus ZenFone 3 Max en stor nackdel. ZenFone 3 Max har tyvärr också en betydligt sämre högtalare. Den kan hantera den övre halvan av mellanregistret helt okej men saknar helt täckning bland de lägre frekvenserna. Musik saknar bas och röster kan låta skärande ljusa och obehagliga vid höga volymer. Asus ZenFone 3 Max är kort sagt inte en telefon för dig som gillar att använda din mobils inbyggda högtalare för underhållning eller kommunikation.

 

Batteri

Asus ZenFone 3 Max är en gigant när det gäller batteritid. Den har längst batteritid av alla telefoner vi testat hittills. Vid normal användning kan många användare förvänta sig en batteritid på runt två hela dagar. Vid mycket hård användning är batteriet svårt, om inte omöjligt, att få ner under 40 procent på en dag. Även användare med mycket höga krav på sin smartphone kan förlita sig på ZenFone 3 Max. Den kan hantera även mycket krävande dagar och långa nätter. Det enda som saknas när det gäller batteri med ZenFone 3 Max är ordentlig snabladdning. Med den inkluderade laddaren tar det en timma att komma upp till 50 procent laddning. Det är knappt dubbelt så långsamt som många dyrare smartphones.

 

Kamera

Asus ZenFone 3 Max tar bra bilder i ljusa miljöer men har problem med motiv med stort dynamiskt omfång. Kamerans HDR-läge är också tyvärr ganska långsamt. I mörka miljöer lyckas kameran hålla borta brus effektivt men kamerans mörkerläge är tyvärr oanvändbart långsamt.

Läs mer om kameran

Asus ZenFone 3 Max har en 16 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran saknar tyvärr optisk bildstabilisering men kan få hjälp av en tvåtonad uppsättning LED-lampor i mörka miljöer. Kameran använder sig av ett laserassisterat autofokussystem som fungerar bra i ljusa miljöer men som är långsamt och oexakt i mörka miljöer.

Kameran presterar helt okej i ljusa miljöer. Kamerans största svaghet är dess bristande dynamiska omfång. Kameran har ett dedikerat HDR-läge men det är långsamt och opraktiskt att använda i många situationer. En bild kan ta två sekunder att fånga. Många konkurrenter gör samma sak på mindre än en halv sekund.

I mörka miljöer presterar kameran också helt okej. Kamerans mjukvara prioriterar att minska mängden brus, framför att göra bilden ljus. Det gör att bilder från ZenFone 3 Max ser mörka och tråkiga ut i jämförelse med bilder från exempelvis Lenovo Moto G4 Plus som prioriterar ljusstyrka i sina bilder. Om vi ignorerar skillnaderna i exponering och istället fokuserar på detaljrikedom är de två kamerorna väldigt lika varandra. Asus ZenFone 3 Max har dock en stor nackdel. Den är betydligt långsammare än sina konkurrenter. Kameran har ett extra dedikerat kameraläge för mörka miljöer som tyvärr gör saken ännu värre. En bild kan ta tre till fyra sekunder att fånga.

Asus ZenFone 3 Max kan fånga video i Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Kameran har ingen imponerande videokvalitet att bjuda på men presterar helt acceptabelt för sin prisklass. Video från ZenFone 3 Max ser så gott som identisk ut i jämförelse med video från Lenovo Moto G4 Plus.

Stäng

 

Mjukvara

Asus ZenFone 3 Max baseras på Android 6.0.1 och har Asus överliggande mjukvara ovanpå. Mjukvaran är snabb och väl optimerad men är full av anpassningar som kan vara irriterande. Asus har bland annat förinstallerat program som uppmanar användare att manuellt hantera systemresurser.

Läs mer om mjukvaran

Asus mjukvara för Android är en blandad kompott. Den erbjuder en helt okej upplevelse av operativsystemet. Asus har åtminstone inte tagit bort många funktioner från det. En av få funktioner som inte finns i Asus operativsystem är användarkonton och gästläge. Funktionen som är inbyggd i Android är borttagen av Asus.

Asus har gjort mycket för att få sin mjukvara att sticka ut ur mängden, rent estetiskt. Vissa estetiska förändringar är så omfattande att de också påverkar funktionalitet. Snabbgenvägarna ovanför notiserna är ett utmärkt exempel. De har en helt annan design är de motsvarande snabbgenvägarna i Android. Här finns snabbinställningar för Wi-Fi och Bluetooth men också snabbgenvägar för program som låter användare manuellt hantera telefonens systemresurser. Det finns till exempel en knapp kallad ”Ström och förstärkning” och en kallad ”Starta hanteraren automatiskt” som inte går att ta bort.

Uppmuntrar manuell hantering

Asus mobilhanterare är en app som kommer förinstallerad på telefonen och som sägs snabba upp telefonen och förbättra dess batteritid. Det låter ju bra men appen är tyvärr både missvisande, irriterande och kan i vissa fall förstöra för andra appar. Appen uppmanar användare att manuellt rensa telefonens arbetsminne för att ”snabba upp” telefonen. Detta resulterar dock oftast bara i att cachefiler raderas och att vissa appar laddas långsammare. Appen uppmanar alltså användare att lägga tid på något som kan ge det motsatta resultat än det som utlovas. Vi har skrivit om ämnet många gånger förut men vi tvingas alltså tyvärr göra det igen: systemresurser ska hanteras av systemet, inte av användaren. Vi ber alla tillverkare sluta installera appar och funktioner som uppmana användare att manuellt rensa telefonen. Det sprider myten om att användare själva måste hantera sin telefon för att den ska fungera och ödslar användares tid och uppmärksamhet.

Asus har också installerat ett flertal ”ZenFone”-appar som har olika syften. Det finns en app kallad ”ZenFone-omsorg” som är tänkt att svara på frågor om telefonen men som tyvärr bara finns på engelska. ZenCircle låter dig dela bilder på ett stängt typ av socialt nätverk och Fotokollage som låter användare skapa små kollage av bilder. Många av de förinstallerade apparna kanske har ett värde för vissa användare men kan vara överflödiga för andra och skulle lika gärna kunna installeras från Google Play.

Asus mjukvara är snabb och väl optimerad. Det tar några dagar att komma överens med mjukvaran, blockera irriterande notiser och se till att många av Asus anpassningar inte stör. När det är gjort kan den dock erbjuda en helt okej upplevelse av Android. Vi hade bara önskat att vi fick slippa många av Asus förändringar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Asus ZenFone 3 Max har en Qualcomm Snapdragon 430-processor klockad till 1,4 GHz. Processorn är en budgetprocessor som ändå kan prestera i klass med Qualcomm Snapdragon 615, som används av Lenovo Moto G4 Plus. Snapdragon 615 är tekniskt sett lite snabbare än Snapdragon 430, enligt våra tester, men den lilla prestandaskillnaden är obetydlig i vardagen. Telefonens mängd arbetsminne kan ha större betydelse. ZenFone 3 Max har 3 GB RAM-minne i kontrast till Moto G4 Plus som har 2 GB. Mängden arbetsminne kan ha betydelse för dig som använder många och/eller tunga appar. Utöver det har ZenFone 3 Max hela 32 GB lagringsutrymme och stöd för microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 151,4 × 76,2 × 8,3 mm
Vikt 175 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 430 1,4 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 100 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Läste på Asus hemsida för support att där släppt firmaware senast i december för förbättring av både kamera och ljukvalitet. Kan ni bekräfta att senaste firmware användes i ert testexemplar?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 4 =