Google Nexus 5X
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi rekommenderar den lite dyrare 32 GB-versionen av Nexus 5X eftersom den saknar microSD-stöd.
Fördelar
+ Skärm
+ Mjukvaruupplevelse
+ Kamera
+ Fingeravtrycksläsare
Nackdelar
- Högtalare
- Arbetsminne
- Batteritid
- Inget microSD-stöd
Kamera8.8
Skärm8.2
Batteri5.1
Kamera8.8
Skärm8.2
Batteri5.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

LG Nexus 5X är en imponerande telefon med tanke på sitt låga pris. Telefonens kamera är särskilt imponerande då den är den bästa i sin prisklass. Utöver det erbjuder Nexus 5X en ren och enkel mjukvaruupplevelse som ständigt uppdateras men med det sagt har Nexus 5X också ett flertal problem. Batteritiden är inte vad den borde, batteriet är inte utbytbart, högtalaren är inte så bra, arbetsminnet är begränsat och den saknar microSD-kortläsare. I nuläget är Nexus 5X med andra ord en bra telefon som tyvärr brister på vissa punkter och som har svårt att konkurrera på den hårda telefonmarknaden.

 

Introduktion

Nexus-familjen har länge varit en produktfamilj från Google som har visat telefontillverkare hur en bra Android-telefon ska fungera. Den har också gett konsumenter och apputvecklare exempel på telefoner som alltid använder den senaste versionen av Googles mjukvara och som är fri från anpassningar utanför vad Google anser vara hur Android ska se ut. Nexus 5X som tillverkas av LG är en av två nya modeller i den växande Nexus-familjen. Nu är det dags för oss att ställa oss frågan om Nexus 5X kan nå upp till de höga förväntningarna och se om den nya modellen kan konkurrera med telefoner så som LG G4.

 

Hårdvarudesign:

Nexus 5X är en betydligt mindre telefon än många andra smartphones på marknaden i dag. I kombination med rundade sidor och ett behagligt matt plastmaterial på baksidan ligger telefonen stabilt i handen. Vi gillar dess utseende och känsla i handen men med en baksida av plast hade vi hoppats på ett utbytbart batteri och en microSD-kortläsare bakom ett avtagbart bakstycke.

Läs mer om hårdvaran

LG Nexus 5X är en smartphone som inte riktar sig till marknadens högsta segment utan snarare försöker erbjuda kvalitet till ett lägre pris. Detta återspeglas i telefonens design. Till skillnad från den välbyggda Google Nexus 6P har Nexus 5X en hårdvarudesign som känns lite plastig och billig. Telefonens baksida täcks av ett stort plaststycke som har en mattsvart finish. Materialet ger användare ett bra grepp runt telefonen.

Bakstycket definieras av en kant som sträcker sig runt alla sidor av telefonen och som får bakstycket att se utbytbart ut. Googles tradition säger dock att utbytbara batterier är en del av historien och att bakstycket därför måste sitta fast på telefonens baksida.

På baksidan finns även en Nexus-logotyp, en LG-logotyp, en fingeravtrycksläsare och en utstickande kamera med dubbla lampor och ett laserfokussystem. Fingeravtrycksläsaren fungerar lika bra som den gör på Nexus 6P, vilket betyder att den är en av branschens bästa. Läsaren kan användas för att låsa upp telefonen, även när skärmen är släckt och den är integrerad i Android och har därför stöd för flera Android-appar.

LG Nexus 5X Recension fingeravtryckPå telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar. De tre knapparna har samma svarta färg som resten av telefonen och är därför lite svåra att se. Knapparna sticker inte heller ut särskilt mycket och ger inte en så kraftig fysisk återkoppling som hade varit bra för att göra det lätt att känna när de tryckts ner.

På telefonens undersida finns en USB Typ-C-port och ett 3,5 millimeter hörlursuttag. Faktumet att de två portarna sitter på samma sida av telefonen gör att Nexus 5X är lite mer praktisk än Nexus 6P för de användare som vill använda de två portarna samtidigt.

LG Nexus 5X Recension undersidaFramsidan täcks av en stor skiva glas med en svart bakgrund. På framsidans ovan- och undersida finns högtalare och en hörlur men till skillnad från Nexus 6P hittar vi bara en högtalare bakom de två högtalargallren.

Stäng

 

Skärm

LG Nexus 5X Recension mjukvaraLG Nexus 5X har en Full HD-upplöst LCD-skärm som mäter 5,2 tum på diagonalen. Skärmen har inte lika hög upplösning som många dyrare konkurrenters skärmar men upplösningen är ändå mer än tillräcklig för att kunna erbjuda en detaljrik bild. Skärmen kan inte nå ner till den svärta som Nexus 6P kan erbjuda men den visar istället en bild som återger färger på ett mer naturligt sätt. Med undantag för Motorola Moto X Play har LG Nexus 5X en av branschens absolut bästa LCD-skärm i sin prisklass.

 

Högtalare

LG Nexus 5X Recension hogtalareLG Nexus 5X har till synes samma uppsättning av dubbla högtalare som Nexus 6P men faktum är att det bara finns en högtalare bakom de två gallren på telefonens framsida. LG:s högtalare skiljer sig också markant från högtalaren i den Huawei-tillverkade Nexus 6P.

Högtalaren i Nexus 5X sitter visserligen på rätt sida av telefonen, på framsidan, men den är ganska medioker i jämförelse med den marknadsledande Nexus 6P men även den stora konkurrenten LG G4. Högtalaren i Nexus 5X kan inte producera ljud i samma volym, har inte samma täckning bland de lägre frekvenserna som konkurrenterna och har stora problem med att hantera delar av mellanregistret. Detta betyder att musik som spelas upp av högtalaren kan uppfattas som obehaglig och skärande vid höga volymer, en beskrivning som står i stark kontrast till de underbart imponerande Nexus 6P-högtalarna.

 

Batteri

LG Nexus 5X Recension lg

Google Nexus 5X lämnar oss besvikna när det gäller batteri. Batteritiden som telefonens 2 700 mAh-batteri kan krama ut gör det svårt för oss att ta oss genom långa och hårda dagar och även vanliga användare kan stöta på patrull.

Läs mer om batteriet

Nexus 5X har ett batteri som mäter 2 700 mAh. Batteriet är med andra ord stort men mindre än exempelvis LG G4:s 3 000 mAh-batteri. Till skillnad från LG G4 har inte heller Nexus 5X något utbytbart batteri. Det betyder att batteriet är svårt att byta ut när det slits sönder och att det inte går att ta med ett extrabatteri på långa resor.

Faktumet att batteriet inte är utbytbart hade varit okej om telefonens batteritid också varit bra. Nexus 5X imponerar dock inte i Surfas eget webbläsarbaserade batteritest och klarar inte heller av långa och hårda vardagar. Likt Nexus 6P har även Nexus 5X svårt att hålla uppe sin energieffektivitet vilket betyder att telefonens batterinivå sjunker mycket snabbare än vi skulle önska. Användare med höga krav på sin smartphone kan vänta sig en tom telefon innan läggdags och även normala användare kan tvingas oroas över låga batterinivåer innan dagens slut.

Stäng

 

Mjukvara

mjukvara_1Mjukvaran i Nexus 5X är en av Android-marknadens bästa. Vi gillar vissa anpassningar som exempelvis Motorola har integrerat i sin mjukvara men det är svårt att klaga på den rena och uppdaterade mjukvaruupplevelse som Nexus 5X kan erbjuda.

Läs mer om mjukvaran

Vi har redan skrivit en hel del om Android 6.0 i vår recension av Google Nexus 6P så vi kommer bara att ta upp de viktigaste mjukvarudetaljerna i denna recensionen.

Nexus 5X drivs i skrivande stund av Android 6.0.1. Det är den senaste versionen av Googles operativsystem. Eftersom telefonen inte har någon speciellt eller anpassad mjukvara kommer uppdateringar till telefonen flera månader innan många konkurrenter får dem. Detta betyder att användare av Nexus-telefoner kan använda mjukvara som har de senaste funktionerna och de senaste uppdateringarna för att ge den högsta möjliga säkerheten. Eftersom mjukvaran är från från speciella anpassningar är den också enkel att använda och fungerar bra.

Eftersom Google har utvecklat både mjukvara och delar av hårdvaran fungerar de två delarna också bra ihop. Telefonens fingeravtrycksläsare fungerar exempelvis utmärkt ihop med Android nya inbyggda stöd för fingeravtrycksläsare, vilket ger användare att inte bara låsa upp telefonen utan också vissa appar med sitt fingeravtryck.

Stäng

 

Kamera

LG Nexus 5X Recension kamera

Om vi ska nämna någon egenskap som får Nexus 5X att sticka ut på marknaden så är det telefonens utmärkta kamera. Den saknar visserligen vissa funktioner men tar otroligt bra bilder med tanke på sitt låga pris.

Läs mer om kameran

Denna delen av recensionen har många likheter med vår recension av Nexus 6P eftersom de två kamerorna använder samma sensorer. Exempelbilderna nedan är tagna med Nexus 6P men skiljer sig inte från bilder som skulle tas av Nexus 5X.

Vi har jämfört Huawei Nexus 5X:s kamera med några av marknadens bästa smartphones: LG G4, Samsung Galaxy S6 Edge+ och Apple iPhone 6S Plus. Vi har tagit ett flertal bilder och presenterar här tre exempelbilder som är tänkta att demonstrera tre olika typer av miljöer: normal utomhusmiljö, utomhusmiljö med hög kontrast samt en bild tagen inomhus med låg belysning.

I det första bildexemplet ser vi att det inte finns mycket som skiljer de olika konkurrenterna från varandra. De största skillnaderna mellan de olika modellerna är kamerornas brännvidd. Nexus 5X har en motsvarande brännvidd på 26,6 millimeter medan exempelvis LG G4 har en motsvarande brännvidd på 31,8 millimeter. Detta betyder att Nexus 5X får med mer i bild när den fotograferar från som samma plats som LG G4.

I det andra bildexemplet kan vi se LG G4:s effektiva HDR-läge, som fångar detaljer i båda mörka och ljusa delar av bilden. Apple misslyckas totalt med att fånga detaljer i de ljusaste delarna av bilden och även Nexus 5X har problem. Samsung Galaxy S6 Edge+ är en gnutta bättre än Apple och Huawei men skillnaderna är små.

I det tredje bildexemplet ser vi hur de olika kamerorna beter sig i en mörk inomhusmiljö. LG G4 utnyttjar sin marknadsledande bildstabilisering och lyckas få till en imponerande skärpa men introducerar tyvärr en hel del brus. Apple använder en betydligt längre slutartid för att få in mycket ljus och tar också till en hel del brusreducering för att göra bilden mjuk. Bilden ser bra ut på avstånd men en närmare titt avslöjar dess bristande detaljrikedom. Samsung lyckas riktigt väl med bara små spår av brus och hög detaljrikedom. Nexus 5X lyckas minst lika bra. Telefonen återskapar rikare färger och minst lika imponerande detaljrikedom som Samsung.

När det gäller telefonens frontmonterade kamera skiljer den sig lite från kameran i Nexus 6P. Istället för en åtta megapixelsensor använder Nexus 5X en fem megapixelsensor. Det betyder att Nexus 5X i teorin tar bilder mer lägre detaljrikedom än Nexus 6P. I praktiken är dock skillnaderna tillräckligt små att de kan beskrivas som försumbara. Nexus 5X har en frontmonterad kamera som erbjuder acceptabel prestanda i mörka miljöer och imponerande detaljrikedom i ljusa miljöer, med tanke på sin relativt låga upplösning.

Stäng

 

Prestanda

LG Nexus 5X Recension lgBatteritid är en av Nexus 5X:s största svaga punkt och samma gäller tyvärr prestanda i vardagen. Telefonens Qualcomm Snapdragon 808-chipset är mer än tillräcklig i de flesta vardagssituationer men även vid normal användning märker vi av faktumet att Nexus 5X bara har två gigabyte arbetsminne.

LG G4 som också har ett Qualcomm Snapdragon 808-chipset har tre gigabyte arbetsminne och skillnaden i vissa appar och särskilt vid byten mellan appar är uppenbar. Nexus 5X behöver ladda mer data från sitt interna lagringsutrymme och är därför märkbart långsammare i många situationer. Med tanke på LG:s prissättning på G4 i dagens läge är det svårt att skylla den lilla mängden arbetsminne i Nexus 5X på prissättning. Vi kan därför inte göra något annat än påpeka att Nexus 5X tyvärr inte erbjuder en lika snabb användarupplevelse som vissa konkurrenter.

 

Tillbaka till sammanfattningen

 

7 KOMMENTARER

 1. Den här telefonen är gammal och alla andra tekniksajter recenserade den i höstas. Det låter på er artikel som att den är ny. Hur tänkte ni där?

  • Just det, en grej till. Ni snackar om att 5X har lite minne jämfört med G4 och att det är konstigt med tanke på att de ligger nära varandra i pris? G4:an kostade 6.500 kr när den släpptes i Maj förra året. Att den är lika billig som X5:an nu beror på att de snart släpper G5:an och därför säljer ut de sista lagertelefonerna. Det blir lätt lite knasigt när man recenserar gamla grejer.

   • Tack för dina kommentarer!
    På Surfa har vi målet att testa alla viktiga modeller på marknaden för att kunna ge våra läsare en bra jämförelse av hela marknaden. Eftersom vi bara har funnits på webben i två veckor håller vi fortfarande på att komma ikapp lite för att se till att vi inkluderar alla viktiga modeller. Nexus 5X är dock en av Googles senaste Nexus-telefon så att säga att den är ny tycker jag inte är så konstigt men det är givetvis ändå vårt mål att testa alla produkter så snart vi fått en bra uppfattning om hur bra de är. Nexus 5X har testats i vårt testlabb under cirka en månads tid.

    Det stämmer att LG G4 kostade mer pengar, i dag är det dock dagens prissättning som har betydelse för konsumenter. Svenska Smartphoneguiden är unik i Sverige på det sättet att den alltid återkommer till alla modeller som tidigare testats och utvärderar dem baserat på deras nuvarande prissättning och plats på marknaden. LG G4 är i nuläget en bättre produkt i sin prisklass än alla andra modeller som vi har testat.

 2. Dåligt batteri? Den här telefonen har bland det bästa batteritiden jag sett. Jag kan inte döda den på en dag och SOT är dubbelt så bra som med min gamla Note 4 med större batteri och AMOLED-skärm.

  När det kommer till RAM duger det alldeles utmärkt med 2GB. Det här är ingen high-end-gaming-telefon, det är en Nexus, typ en lite mer ‘vuxen’ telefon för utvecklare och nördar. Du behöver inte 3GB RAM för att surfa eller lyssna på musik.

  Men ska du spela senaste värstingspelen kommer den givetvis att skrika rakt ut med 2GB RAM, men det är som sagt fel målgrupp också. Man_måste_ komma ihåg vilken målgrupp det handlar om och bedöma produkten utifrån det, oavsett om det gäller telefoner eller något annat.

  • Tack för kommentaren Hund!

   Jag kan inte förklara varför du uppfattar din batteritid som lång men jag kan stå för de testresultat vi fått. I jämförelse med många andra modeller på marknaden i dag har Nexus 5X en ganska dålig batteritid. Detta har vi kommit fram till genom vardagliga tester men även genom ett flertal objektiva tester som är likadana för alla telefoner.

   När det gäller RAM-mängd ser vi betydande skillnader mellan Nexus 5X och konkurrenter med mer arbetsminne. Vi har sett samma fenomen i billigare telefoner så som Motorola Moto X Play och dyrare telefoner med mer kraftfulla processorer så som Sony Xperia Z5 Compact. Android och många moderna appar kräver tyvärr mycket arbetsminne i dagsläget. Vi ser även skillnader när vi inte spelar värstingspel utan bara ska byta mellan två appar, navigera i operativsystemets menyer och göra många andra vardagliga saker. Om ett problem bara uppstår för väldigt få personer som kräver extra mycket från sin telefon skriver vi givetvis ut det. Med tanke på telefoner så som LG G4, som har 50 procent mer arbetsminne, tycker vi dock att mängden arbetsminne är ett problem i Nexus 5X för alla konsumenter som letar efter en telefon i den prisklassen.

 3. Har haft min mobil i ca 1,5 år och den har används väldigt flitigt men gick i graven igår tråkigt nog. Jag ÄLSKAR kameran i denna! vilken mobil skulle du rekommendera som har motsvarande kamera till ett vettigt pris? Gärna under 3500:- om det går att hitta..

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here