Google Nexus 6P
5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Den har ingen microSD-läsare men det finns versioner med mer lagring om du skulle önska.
Fördelar
+ Bra kamera
+ Dubbla högtalare
+ Stadig konstruktion
+ Fingeravtrycksläsaren
Nackdelar
- Stor och klumpig
- Medelmåttig batteri
- Inget microSD-stöd
- Icke utbytbart batteri
Kamera5.8
Skärm5.7
Batteri5.5
Kamera5.8
Skärm5.7
Batteri5.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

På pappret ser den ut som vilket annat flaggskepp som helst. I verkligheten är den dock något utöver det vanliga. Nexus 6P är en utmärkt kombination av väl fungerande komponenter och en stabil och funktionsrik mjukvara. Även om många konkurrenter kan skryta med liknande specfikationer lyckas Nexus 6P använda dem på ett sätt som får dem att skina. Med en bra skärm, kamer och fingeravtrycksläsare finns det inte mycket att klaga. Telefonens batteritid skulle kunna vara bättre och modellens desig gör den ganska stor och klumpig men utöver det erbjuder Nexus 6P en riktigt bra användarupplevelse.

 

Hårdvara:

Under det senaste året har den kinesiska elektroniktillverkaren Huawei visat att de vet hur man tillverkar smartphones av hög kvalitet. En av företagets nya specialitet är att skapa produkter som är riktigt väl byggda. Så gott som alla de senaste smartphone-modellerna från företaget har varit konstruerade av aluminium och erbjudit stilrena utseenden och imponerade byggkvalitet. Nexus 6P är inget undantag. Den nya telefonen som är det första resultatet av ett samarbete mellan Google och Huawei är Nexus-serien bäst dyggda telefon hittills. Beroende på tycke och smak är den kanske också en av seriens snyggaste.

Läs mer om hårdvaran

Telefonens baksida täcks av ett stycke aluminium. Metallen gör bara ett fåtal undantag för att ge plats åt antenner och andra komponenter som inte gillar metall. Längst ner på telefonens baksida finns ett litet plastfönster och längst upp finns en del som täcks av glas. De två öppningarna ger telefonen möjlighet att kommunicera med omvärlden. NFC-kretsen sitter exempelvis längst upp på telefonen, bredvid kameran, istället för på mitten av telefonens baksida som den gör på många andra konkurrenter.

Strax ovanför mitten av telefonens baksida finns en fingeravtrycksläsare. Läsaren ligger insjunken en millimeter under resten av kroppen, vilket gör att den är lätt att lokalisera med känsel. Fingeravtrycksläsaren är stor och likt tidigare Huawei-läsare är den enklare att använda än många konkurrenters läsare. Till skillnad från andra tillverkares läsare kräver inte Huawei att någon knapp trycks in innan ett finger vilas på läsaren. Även när skärmen är avstängd räcker det med att lite snabbt vila fingret på läsaren för att hela telefonen ska låsas upp.

Strax ovanför läsaren finns telefonens sekundära mikrofon och ovanför den hittar vi kamerahuset och dess dubbla LED-lampor. Kamerans storlek betyder att den övre delen av telefonen sticker ut lite från resten av kroppen. Telefonens design påminner om Motorola Razr som också hade en tunn design men en utstickande kameramodul.

Telefonens baksida har lätt rundade sidor men de är inte tillräckligt rundade för att göra telefonen helt bekväm att hålla i handen. Det finns flera konkurrenter på marknaden, så som LG G4, som erbjuder en betydligt mer ergonomisk design.

Även telefonens sidor är tillverkade av samma stycke aluminium som telefonens baksida täcks av. På högersidan finns tre gråa knappar. På/av-knappen sitter strax ovanför volymknapparna och på/av-knappen har en räfflad design medan volymknapparna är helt blanka. Alla knappar lider tyvärr av samma problem som Huawei Mate S. De sticker inte ut så mycket från telefonens kropp som de borde och de är lite för lätta att trycka in. Detta betyder att knapparna inte alltid är så lätt att känna sig fram till och att de ger en relativt begränsad fysisk respons som gör att det inte alltid är så lätt att veta om de har tryckts in eller inte.

På telefonens undersida finns en USB Typ-C-port. Porten har fullt stöd för att skicka ut video, data och till och med ström till andra enheter. Den har även stöd för standardiserad snabbladdning och använder den smått magiska design som gör det möjligt att koppla in kabeln åt valfritt håll.

USB Typ-C-porten ger användare tillgång till en av marknadens mest kraftfulla fysiska gränssnitt som med all säkerhet är framtiden för de allra flesta smartphones, surfplattor och datorer. I nuläget är dock omvärldens stöd för standarden relativt begränsat och livet blir inte enklare av de dumma tillbehör som Huawei och Google har skickat med Nexus 6P. Den laddare som skickas med i lådan har ingen fullstor USB-port utan en USB Typ-C-port, vilket betyder att laddaren inte kan användas med Iphones eller micro-USB-telefoner utan en speciell adapter. Istället får konsumenter en kabel med USB Typ-C-hanar på kabelns båda ändar. Visst finns det en poäng med det. Kabeln kan användas för att koppla samman USB Typ-C-enheter men den gör också laddning krånglig i många situationer. Som ett plåster på såret hänger en USB Typ-C till USB Typ-A-kabel med i lådan men den är alldeles för kort för att vara praktisk.

USB Typ-C är kort sagt en bra standard med stor potential men det är lite tråkigt att Huawei skickar med tillbehör som gör det svårt för användare att använda andra laddare eller låna ut Nexus 6P-laddaren till andra USB-drivna enheter.

3,5 millimeter hörlursuttaget sitter på telefonens ovansida, vilket kan ses som lite krångligt för användare som exempelvis vill kunna ladda sin telefon och lyssna på musik samtidigt.

Huawei_Nexus_6P_Recension_horlursuttagTrots att vi snart närmar oss dess ettårsjubileum är det fortfarande Qualcomm Snapdragon 810 som är den amerikanska chipsettillverkarens mest kraftfulla processor på marknaden. Processorn som har fått stark kritik för värmeproblem under det senaste året driver också Googles senaste Nexus-telefon. Snapdragon 810 får assistans av tre gigabyte arbetsminne och tillgång till 32 eller 64 gigabyte lagringsutrymme. Det finns även en 128 gigabyte-modell men när detta testet publiceras finns den inte tillgänglig i svenska butiker.

Nexus 6P har en stor 5,7 tum skärm som har hög upplösning, 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmen och telefonens kraftfulla processor får sin energi från ett batteri som mäter 3 450 milliamperetimmar. Det stora batteriet borde i teorin kunna driva telefonen under många långa dagar.

Huawei_Nexus_6P_Recension_baksidaFör att avrunda hårdvarudelen av detta test tänkte vi nu skriva lite om telefonens storlek. Storlek har ju faktiskt stor betydelse i smartphonevärlden. Stora telefoner har ofta stora skärmar som gör det enklare att surfa på webben och använda appar som gynnas av att kunna visa mycket information samtidigt. Stora telefoner kan dock också vara klumpiga och svåra att få plats med i fickan. Nexus 6P kan minst sagt beskrivas som stor och klumpig. Den är betydligt större än telefoner så som LG G4 och Samsung Galaxy S6 och är till och med längre än exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+, som har en lika stor skärm som Nexus 6P.

Nexus 6P är kort sagt en av marknadens största smartphones. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak men det är en detalj som alla som är intresserade av att köpa den bör känna till.

Stäng

 

Mjukvara:

När detta testet skrivs drivs Nexus 6P av Android 6.0.1 – ett funktionellt, stabilt och optimerat operativsystem. Visst finns det fortfarande många stora problem med Googles operativsystem men Android 6.0.1 är den helt klart bästa versionen hittills.

Läs mer om mjukvaran

I Svenska smartphoneguiden finns det redan flera Android-baserade smartphones som erbjuder riktigt imponerande mjukvaruupplevelser. Vår största favorit är Motorola Moto X Play som levererar en relativt ren tolkning av Android 5.1.1 men som förbättrar operativsystemet med ett fåtal praktiska funktioner och appar som gör telefonen lättare och roligare att använda.

Flera Android-tillverkare försöker ”förbättra” Android, och bland är anpassningarna så stora att det blir svårt att se något spår av det underliggande operativsystemet. Huawei är en av de tillverkare som anpassar Android mest, med sitt eget gränssnitt EMUI. Av den anledningen är det lite extra intressant att se en Huawei-tillverkad smartphone drivas av Googles rena tolkning av sitt senaste operativsystem.

Den senaste versionen av Googles operativsystem är en markant uppdatering av Android 5.1.1. Operativsystemet som kallas Marshmallow sägs bland annat förbättra operativsystemets energieffektivitet och skeppas med en lång rad nya funktioner.

En av operativsystemets största nyheter är inbyggt stöd för fingeravtrycksläsare. Det nya stödet gör det möjligt för användare att använda sitt finger för att ladda ner appar från Google Play, bekräfta köp eller logga in i appar. Eftersom stödet för fingeravtryck är inbyggt i operativsystemet kommer det förhoppningsvis fungera likadant på alla Android-telefoner i framtiden. Detta betyder att fler apputvecklare kan lägga energi på att utveckla stöd för systemet och inte bara utveckla appar som har stöd för exempelvis Samsungs fingeravtrycksläsare.

En annan stor nyhet i Android 6 Marshmallow är ett nytt system för behörigheter. Istället för att kräva att alla användare godkänner att appar får tillgång till alla delar av telefonen, innan appen installeras, kan appar nu fråga om tillgång till exempelvis kameran när den faktiskt behöver det. Användare kan sedan manuellt gå in i inställningspanelen för appar och stänga av vissa appars behörighet till olika delar av systemet.

Android 6 Marshmallow är kort sagt ett utmärkt operativsystem som gör Android till en bättre mjukvaruupplevelse än någonsin och med Googles rena tolkning av operativsystemet är det inte mycket som saknas i Nexus 6P. Vi föredrar fortfarande Motorolas tolkning av operativsystemet men skillnaderna är små och framtiden när det gäller uppdateringar är troligen betydligt ljusare för Nexus 6P än för Motorola-tillverkade konkurrenter.

Stäng

 

Kamera

Huawei Nexus 6P använder en 12,2 megapixelsensor som mäter 1/2,3 tum. Sensorn har nästan samma upplösning som Apples senaste smartphonekameror men är betydligt större än Apples 1/3 tum-sensorer. Enligt Google ska sensorns relativt låga upplösning och stora format hjälpa kameran att ta bättre bilder i mörka miljöer, vilket kan behövas med tanke på att kameran saknar optisk bildstabilisering.

Läs mer om kameran

Vi har jämfört Huawei Nexus 6P:s kamera med några av marknadens bästa smartphones: LG G4, Samsung Galaxy S6 Edge+ och Apple iPhone 6S Plus. Vi har tagit ett flertal bilder och presenterar här tre exempelbilder som är tänkta att demonstrera tre olika typer av miljöer: normal utomhusmiljö, utomhusmiljö med hög kontrast samt en bild tagen inomhus med låg belysning.

I det första bildexemplet ser vi att det inte finns mycket som skiljer de olika konkurrenterna från varandra. De största skillnaderna mellan de olika modellerna är kamerornas brännvidd. Nexus 6P har en motsvarande brännvidd på 26,6 millimeter medan exempelvis LG G4 har en motsvarande brännvidd på 31,8 millimeter. Detta betyder att Nexus 6P får med mer i bild när den fotograferar från som samma plats som LG G4.

I det andra bildexemplet kan vi se LG G4:s effektiva HDR-läge, som fångar detaljer i båda mörka och ljusa delar av bilden. Apple misslyckas totalt med att fånga detaljer i de ljusaste delarna av bilden och även Nexus 6P har problem. Samsung Galaxy S6 Edge+ är en gnutta bättre än Apple och Huawei men skillnaderna är små.

I det tredje bildexemplet ser vi hur de olika kamerorna beter sig i en mörk inomhusmiljö. LG G4 utnyttjar sin marknadsledande bildstabilisering och lyckas få till en imponerande skärpa men introducerar tyvärr en hel del brus. Apple använder en betydligt längre slutartid för att få in mycket ljus och tar också till en hel del brusreducering för att göra bilden mjuk. Bilden ser bra ut på avstånd men en närmare titt avslöjar dess bristande detaljrikedom. Samsung lyckas riktigt väl med bara små spår av brus och hög detaljrikedom. Nexus 6P lyckas minst lika bra. Telefonen återskapar rikare färger och minst lika imponerande detaljrikedom som Samsung.

Google Nexus 6P:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Apple iPhone 6S Plus:

LG G4:

Även när det gäller video presterar Nexus 6P på högsta nivå. Det är svårt att se någon som helst skillnad mellan video från Nexus 6P, Samsung Galaxy S6 Edge+ och Apple Iphone 6S Plus. Det betyder att det finns tydliga skillnader mellan Nexus 6P och LG G4 i kamerans UHD-läge. Nexus 6P presterar betydligt bättre i det högupplösta läget.

På pappret är Nexus 6P:s kamera inget märkvärdigt och med tanke på Nexus-seriens medelmåttiga kamerahistoria hade vi inte heller förväntat oss mycket av den. Trots det lyckas Nexus 6P visa sig vara en av smartphonebranschens bästa kameratelefon.

Stäng

 

Ljud och bild

Huawei Nexus 6P har en 5,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440. Skärmens upplösning är mer än tillräcklig för att ge en detaljerad bild i alla tänkbara situationer och eftersom skärmen är baserad på AMOLED-teknik kan den också leverera oändligt djup svärta

Läs mer om ljud och bild

AMOLED-tekniken ger Nexus 6P ett försprång framför många LCD-baserade konkurrenter. I jämförelse med den AMOLED-baserade Samsung Galaxy S6 Edge+ märks det dock att Huaweis skärm inte riktigt är helt fri från fel. Likt Galaxy S6 lider telefonen av underliga färgproblem vid extrema betraktningsvinklar och skärmens ljusstyrka når inte upp till Samsungs nivåer. Med det det sagt är det svårt att klaga på den färgrika, bäcksvarta och högupplösta skärmen.

Nexus 6P har dubbla frontmonterade högtalare som skickar sitt ljud rakt mot användaren. Högtalarna är inte bara rätt placerade utan låter också riktigt bra. De kan producera ljud med hög volym och lyckas återskapa bas och den nedre halvan av mellanregistret bättre än någon annan telefon som vi har testat. Högre frekvenser skär sig på högsta volym men ett par steg nedanför det och hela ljudbilden är mjuk och behaglig, bra mycket trevligare än exempelvis Sony Xperia Z5 Compact som tidigare erbjudit smartphoneguidens bästa högtalarupplevelse men som var lite skarp vid höga frekvenser.

Stäng

 

Batteritid

I hårdvarudelen av detta testet nämnde vi Nexus 6P:s stora 3 450 milliamperetimmar-batteri som, i teorin, borde ta telefonen genom även de längsta av dagar. I praktiken fallerar dock löftet om en bra batteritid.

Läs mer om batteriet

Av någon anledning verkar Nexus 6P dra mer ström än nästan någon annan telefon vi testat. Trots sitt gigantiska batteri lyckas Nexus 6P inte uppnå mer än medelmåttiga resultat i våra syntetiska batteritester och vid vardaglig användning är det inte ovanligt att dagen slutar med ett helt dött batteri. Telefonens batteritid är inte dålig i jämförelse med många konkurrenter men med tanke på att telefonen inte erbjuder något utbytbart batteri, som exempelvis LG G4, så finns det inte mycket som kan få oss att acceptera den medelmåttiga batteritiden. Batteriproblemen verkar inte heller vara något mjukvaruproblem eftersom vi genomförde alla batteritest med Android 6.0.1 – en ny version av Googles operativsystem som borde fixat tidiga batteriproblem om det fanns några med Nexus 6P.

Batteritiden är troligen ingen deal breaker för de flesta användare eftersom telefonen bör kunna ta dem genom en hel dags användning. För de användare som har höga krav på sin smartphone och som verkligen måste ha en telefon som garanterat klarar sig genom en hel dag är dock Apple Iphone 6S Plus och Motorola Moto X Play bättre alternativ.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − seven =