Honor View 20
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Det finns en röd, blå och svart version samt versioner med 128 eller 256 GB lagring.
Fördelar
+ Batteritid
+ Hörlursport
+ Kameran
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Överflödiga appar
- Saknar microSD-stöd
- Skör glasbaksida
Kamera6.2
Skärm6.4
Batteri8
Kamera6.2
Skärm6.4
Batteri8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Honor View 20 är en comeback för Honor. Den visar att Huaweis varumärke är redo att slåss i det heta undre flaggskeppssegmentet. Det är synd att Honor View 20 har en ganska medioker skärm och att Huaweis mjukvara fortfarande är lite krånglig. Det är samtidigt en fröjd att se en riktigt bra smartphone med två dagars batteritid, en kraftfull processor och en bra kamera för sitt pris. Den färgglada baksidan får Honor View 20 att sticka ut och lyckas erbjuda en unik identitet. Med en hörlursport är den dessutom ett ovanligt alternativ för användare som vill hålla sig till den analoga världen.

 

Hårdvarudesign

Huawei Honor View 20

Honor View 20 är en färgglad mobil av glas och metall med hög byggkvalitet. Den har en praktisk fingeravtrycksläsare på baksidan och en skärm med ett lite ovanligt hål på framsidan. Den ovanliga designen på baksidan och analoga hörlursporten gör den än mer ovanlig.

Läs mer om hårdvaran

Honor View är ännu en glas- och metallmobil. Precis som alla andra nya smartphones på marknaden i dag. Huawei har ändå gjort ett bra jobb med att få den att sticka ut från mängden. Glasbaksidan är färgglatt blå, röd (eller svart) och har ett annorlunda V-format mönster som pekar ner över baksidan. Längst ner på baksidan finns de vanliga myndighetsmärkningarna men också Huaweis Honor-logga.

Längre upp på baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är snabb, pålitlig och praktiskt placerad. Längst upp sitter ett kamerasystem med två kameror och en tillhörande LED-lampa. Lampan sitter i samma kameramodul som den sekundära kameran. Det ger associationer till Huawei P20 Pro som har tre kameror. P20 Pro har visserligen vertikalt orienterade kameror så liknelsen är inte perfekt. Det är ändå inget snack om att Honor View 20 försöker associeras med Huaweis dyrare kameramobiler.

Skinande och glatt

Glaset på baksidan är rundat längs sidorna. Det gör att telefonen ligger bekvämt i handen. Det bidrar också till att göra telefonen lite hal. Det kan vara särskilt problematiskt för personer med torra händer. Glaset ger i alla fall en känsla av kvalitet, även om det också skapar ytterligare en yta som riskerar att spricka om telefonen tappas i marken.

Honor View 20

Honor View 20 har ett metallband som sträcker sig längs sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en hörlursport och en IR-sändare som kan användas för att till exempel styra en TV. Både hörlursporten och IR-sändaren är funktioner som är ovanliga i prisklassen. Fler funktioner uppskattas alltid.

På vänster sida finns en kortplats med plats för dubbla nanoSIM-kort. Det finns dock inget utrymme för ett microSD-kort. På undersidan finns en USB Typ-C-port, en mikrofon och en högtalare.

Hål i skärmen

Det mest intressanta med en smartphone finns givetvis på framsidan, skärmen. Huawei Honor 20 har en 6,4 tum skärm med rundade hörn och ett avlångt 19,25:9-format. Istället för att ha en flärp, som blivit så populärt de senaste åren, har dock Honor View 20 ett hål i skärmen. Hålet ger plats för en frontmonterad kamera. Det är en intressant lösning som annars hade krävt till exempel en skärmflärp. Vi kan återkomma till hur mjukvaran hanterar hålet men det finns i alla fall här uppe i det vänstra övre hörnet.

Stäng

 

Skärm

Test Huawei Honor View 20

Bildskärmen är en av Honor View 20:s största svaghet. Den mäter 6,4 tum, är LCD-baserad och har en upplösning på 1 080 x 2 310. Det ger den hög detaljrikedom. Bortom det presterar den dock ganska mediokert för sin klass. Med en maximal ljusstyrka på 443 nits är den inte lika lättanvänd utomhus som konkurrenter som kan nå över 600 nits. Skärmen är inte heller särskilt färgexakt, i något av de tillgängliga skärmlägena. Med ganska medioker svärta är skärmen helt klart den sämsta delen av Honor View 20. Den bör inte nödvändigtvis vara en dealbreaker för många men den är definitivt en tydlig förbättringspunkt för Huawei framöver.

 

Högtalare

Honor View 20 har en högtalare på sin undersida. Den kan inte riktigt komma upp till de volymer som många konkurrenter kan. Den ligger cirka två decibel under konkurrenter så som OnePlus 6T i vårt test. Det ljud den kan producera erbjuder dock ganska hög detaljrikedom och den undviker de problem med obehagligt skärande ljud bland högre frekvenser som många billigare mobiler kan ha.

 

Batteri

Test Honor View 20

Honro View 2 imponerar på pappret med ett batteri på 4 000 mAh. I praktiken är det nästan ännu bättre. Våra tester visar att View 20 till och med ligger steget förre flaggskeppet Huawei Mate 20 Pro när det gäller batteritid. Det betyder att normala användare kan vänta sig två hela dagars batteritid och att även mycket krävande användare kan vänta sig en marginal på minst 40 batteriprocent vid slutet av en lång dag. Det eliminerar all oro för dålig batteritid och det är en tydlig styrka för View 20. Med Huaweis SuperCharge-laddare är laddning riktigt snabb men det finns inget stöd för trådlös laddning.

 

Kamera

Honor View 20 har en riktigt bra kamera som imponerar i många olika typer av miljöer, särskilt för sin prisklass. Den hittar ofta en bättre balans än Huawei P20 när det gäller kontrast och färg men P20 ligger fortfarande steget före när det gäller brushantering, särskilt i ljusa miljöer.

Läs mer om kameran

Honor View 20 har en halv tum 48 megapixelsensor med ett bländarvärde på f/1,8. I ljusa miljöer erbjuder kameran hög detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång. I jämförelse med Huawei P20 är det fortfarande uppenbart att den äldre modellen är bättre på att hantera brus och optiska artefakter i bilden. Vi gillar dock den lite mer nertonade kontrast som Huawei bakat in i sin senaste mjukvara.

Andra prioriteringar

I mörka miljöer fortsätter kameran att erbjuda ett brett dynamiskt omfång som behåller detaljer i både ljusa och mörka delar av bilden. Kameran erbjuder hög detaljrikedom men Huawei P20 fortsätter att ligga steget före när det gäller hantering av brus.

I mycket mörka miljöer prioriterar View 20 en ljus exponering framför brushantering. Den väljer ofta ett betydligt högre ISO-tal än P20. Det ger ofta bättre exponeringar men det gör också vissa bilder väldigt gryniga. OnePlus 6T kan i jämförelse inte hantera samma breda dynamiska omfång som View 20 men hittar istället en bra balans mellan känslighet och exponering i mycket mörka miljöer.

Honor View 20 presterar bra i sitt videoläge men Huawei saknar fortfarande stöd för 4K UHD-inspelning med 60 bilder per sekund. Det är ett klart minus. Det finns inte heller något stöd för HDR-inspelning. Det är värt att nämna, även om det fortfarande är ganska ovanligt i klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Honor View 20 drivs av mjukvara som skiljer sig mycket från Android 9 som det ser ut från Google. På vissa sätt är det till Huaweis fördel. På många sätt är det definitivt inte till Huaweis fördel. Huawei brottas till exempel med pinsamt dåliga översättningar och buggar samt ett överflöd av onödiga appar. Med lite användar-anpassning kan Magic UI 2 ändå erbjuda en bra användarupplevelse för många.

Läs mer om mjukvaran

Honor View 20 använder Android 9 och Magic UI 2. Huaweis speciella mjukvara är en nära kopia av EMUI, som används av Huawei-märkta mobiler. Magic UI 2 motsvarar EMIUI 9. Det betyder att Honor View 2 har nästan exakt samma mjukvara som Mate 20 Pro.

Huaweis mjukvara är en ganska kraftigt anpassad version av Android. Anpassningarna går från att vara estetiska till att vara fundamentalt viktiga för operativsystemet. Många förändringar känns överflödiga och gör inte mycket mer än att skapa en onödigt ovanlig användarupplevelse. I andra fall är förändringarna bra. Vi gillar till exempel att Huawei har behållit möjligheten att snabbt starta multitasking-läget i Android genom att hålla in knappen för Senaste appar. Vi gillar också att Huawei ha behållit Inställningar-knappen bredvid snabbgenvägarna, vilken annars tagits bort i Android 9.

App-överflöd

Det finns samtidigt mycket att inte gilla med Huaweis mjukvara. Företagets hårda resurshantering gör att vissa appar helt enkelt inte funkar som de ska. Telefonen är också full av onödiga appar. Huawei har till exempel en egen appbutik kallad AppGallery som försöker, och misslyckas, med att konkurrera med Google Play-butiken. I Honor-telefoner finns dessutom en Honor-app som tar användare till företagets hemsida. AppGallery och Honor-appen är dock bara två av ett tiotal Huawei-appar, plus en översättningsapp från Microsoft och en reklamapp från Amazon. Alla förinstallerade appar är inte dåliga. Smart fjärr-appen är till exempel tacksam att ha för att den inbyggda IR-sändaren ska fungera.

Huawei forsätter också med pinsamt dåliga översättningar spridda över operativsystemet. I Inställningar finns till exempel fortfarande en inställning för ”Digitalt saldo”, en felöversättning från ”Digital balance” som borde skrivas som något i stil med ”Digital balans”. Huaweis maskinöversättning får inställningen att se ut som någon typ av betalfunktion när den egentligen låter användaren får information om sin egen användning och hitta en bättre digital balans i sitt liv. En lite pinsam bugg gör också att Honor View 20:s navigeringsknappar hamnar på sniskan med ojämna mellanrum. Det är knappast ett stort problem men det är definitivt ett tecken på delvis pinsamt dålig mjukvara.

Vad hände här?

Styr runt hålet

Honor View 20 är Huaweis första mobil som har ett hål i sin skärm. Hålet är till för den frontmonterade kameran. Hålet hanteras på ett ganska enkelt sätt i mjukvaran. Alla ikoner som vanligen visas i hålets plats i systemfältet är flyttade till höger. När videos spelas upp i skärmens fulla storlek finns det helt enkelt ett hål där. När det gäller appar gör Huawei inget försök att hantera den saknade delen av skärmen. Det gör inte heller särskilt mycket. Hålet är relativt litet och är främst placerat på ett sätt som gör att det inte stör särskilt många appar. För användare som ändå stör sig på hålet går det att gömma hålet helt genom att göra hela systemfältet svart i mjukvaran.

Huaweis mjukvara har kritiserats i många år och det finns många saker kvar att klaga på. Det  visar förhoppningsvis detta testet. Faktum är samtidigt att Magic UI 2/EMUI 9 är den bästa versionen av Huaweis mjukvara hittills och att den baseras på ett av världens bästa och mest populära operativsystem. Även om vi har en hel del att klaga på erbjuder Honor 20 View en bra och stabil användarupplevelse. Vi föredrar den renare och enklare mjukvaran från tillverkare så som OnePlus men Huaweis mjukvara fungerar för det mesta minst lika bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

HiSilicon Kirin 980 är motorn som driver Honor View 20. Tillsammans med 6 GB RAM erbjuder den världsledande prestanda som överskrider vad konkurrenter som OnePlus 6T kan erbjuda. Honor View 20 kan hantera alla tänkbara Android-appar och spel. Med 128 GB lagring finns det gott om utrymme för högupplösta videos och stora appar. Utan en microSD-kortläsare finns det dock ingen möjlighet att expandera lagringen i framtiden.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 310
Storlek 156,9 × 75,4 × 8,1 mm
Vikt 180 gram
Kamera 48 MP + ToF-kamera
Främre kamera 25 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 980, 2,6 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × ett =