Huawei Honor 5X
2.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Huawei Honor 5X har stöd för ett microSD-kort och dubbla SIM-kort som är installerade samtidigt.
Fördelar
+ Metallkonstruktion
+ Fingeravtrycksläsare
+ Dubbelt SIM-kortstöd
+ Skärmen
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Dålig högtalare
- Gammal mjukvara
- Saknar Wi-Fi 5GHz-stöd
Kamera3.3
Skärm3.3
Batteri5
Kamera3.3
Skärm3.3
Batteri5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Honor 5X är en billig smartphone som har många bra funktioner och en unik metalldesign för sitt pris. Den lider dock av bristande stöd för både Wi-Fi över 5GHz-bandet och för NFC-teknik samt av relativt gammal mjukvara och en medelmåttig batteritid. För dig som letar efter en telefon som kan användas med dubbla SIM-kort och ett microSD-kort samtidigt är Honor 5X är en av få modeller på marknaden men om det inte är en viktig funktion för dig finns det bättre alternativ.

 

Hårdvarudesign

Huawei Honor 5X Recension forstaHuawei har gjort ett tappert försök att introducera en billig smartphone som erbjuder hårdvarudesign och premiumkänsla som tidigare tillhört smartphones med betydligt högre priser. Även om företaget kan skryta med sin telefons metallkonstruktion erbjuder den inte mycket högre kvalitetskänsla än konkurrenterna och stora ramar runt en redan stor skärm gör Honor 5X till en stor och klumpig telefon.

Läs mer om hårdvaran

Huawei kan beskrivas som en av smartphonemarknadens ledare när det gäller hårdvarudesign i smartphonemarknadens lägre segment. Företaget har om och om igen lanserat produkter som inte kostar så mycket men som ändå erbjuder imponerande material och byggkvalitet. Honor 5X är inget undantag. Trots att telefonen kostar mindre än 3 000 kronor i svenska butiker i dag täcks stora delar av dess baksida och dess sidor av metall. Metallkonstruktionen känns inte lika stabil som exempelvis Nexus 6P eller Mate 8 men den är lite bättre än vissa plastiga konkurrenter.

Huawei Honor 5X Recension baksidaPå den övre halvan av telefonens baksida sitter två komponenter: en fingeravtrycksläsare och en kamera. Fingeravtrycksläsaren ligger en knapp millimeter under resten av telefonens kropp, vilket gör den lättare att känna sig fram till, och kameran sticker ut runt en millimeter från baksidan. Till vänster om kameran sitter en LED-lampa, inte två som på många konkurrerande telefoner.

På telefonens ovansida sitter ett 3,5 millimeter hörlursuttag samt en sekundär mikrofon och på undersidan hittar vi en monohögtalare, en mikrofon och en microUSB-port. På telefonens vänstra sida finns en kombinerad nano-SIM och microSD-kortläsare samt en microSIM-kortläsare. Detta betyder att två SIM-kort och ett microSD-kort kan sitta i telefonen samtidigt, en unik egenskap för en telefon som säljs i Sverige. Slutligen på telefonens högra sida sitter en på/av-knapp samt knappar för volymkontroll. Knapparna är väl separerade och lätta att använda.

Huawei Honor 5X Recension knapparEn stor glasskiva täcker hela framsidan av Honor 5X. Glasskivan har dock inte de egenskaper som vi är vana vid att se från dagens smartphones. Glaset sägs inte vara så reptåligt som många andra smartphoneglas och det är inte lika lätt att hålla rent från smuts och fett. Glaset säljs med ett förinstallerat skärmskydd men det gör tyvärr inte användarupplevelsen bättre. Kanterna på skärmskyddet syns tydligt och det ger ändå inte samma känsla av stryktålighet och kvalitet som ett bättre glas hade.

Honor 5X har en 5,5 tum skärm. Runt den ganska stora skärmen sitter en relativt bred ram. Ramens bredd betyder att Honor 5X är en av marknadens största telefon som har en 5,5 tum skärm. Även om Honor 5X väger lite mindre och är lite tunnare än Motorola Moto X Play känns Honor 5X större i handen eftersom konkurrenten har ett kraftigare rundat bakstycke och mindre yttermått på både bredden och längden.

Stäng

 

Skärm

Huawei Honor 5X Recension framsidaHonor 5X har en 5,5 tum Full HD-upplöst skärm som är baserad på LCD-teknik. Skärmens upplösning är mer än tillräcklig för att ge en detaljrik bild. Skärmens färgåtergivning är helt acceptabel, även om den inte når upp till konkurrenten Motorola Moto X Play:s imponerande färgprestanda. Likt många andra LCD-baserade skärmar har Honor 5X problem med att återge djup svärta. Skärmen kan inte heller konkurrera med Apple och Samsungs skärmar när det gäller ljusstyrka, vilket gör den svårare att se utomhus en solig dag. Med det sagt är skärmen ganska bra med tanke på telefonens relativt låga pris.

 

Högtalare

Huawei Honor 5X Recension undersidaHuawei Honor 5X har en högtalare placerad på telefonens undersida. Även om vi är glada av att den inte sitter på telefonens baksida har konkurrenten Motorola Moto X Play en stor fördel framför Honor 5X eftersom dess högtalare sitter på framsidan av telefonen. Motorolas telefon har dessutom en betydligt bättre högtalare som erbjuder ett tydligare mellanregister och bättre täckning bland de lägre frekvenserna. Den lägre halvan av Honor 5X:s mellanregister låter burkig och otydlig och den övre halvan kan uppfattas som skärande.

 

Batteri

Huawei Honor 5X Recension honorVi har tidigare kommenterat att Honor 5X är en stor telefon. Trots sin storlek har telefonen inte ett särskilt stort batteri. Motorola Moto X Play som är ungefär lika stor som Honor 5X har ett batteri som mäter 3 630 mAh. Honor 5X har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Eftersom de två telefonerna använder samma processor och har liknande skärmar bör med andra ord Honor 5X ha en betydligt kortare batteritid. Surfas tester av Honor 5X:s batteri bekräftar detta. Telefonens batteritid är inte mer än medelmåttig men bör kunna ta normala användare genom normala dagar. Användare med högre krav riskerar dock att se batteriet nå noll timmar innan dagens slut.

 

Mjukvara

EMUI31Det har nu gått mer än ett halvår sedan lanseringen av Android 6.0 Marshmallow men Honor 5X drivs fortfarande av det nu mer än ett år gamla operativsystemet Android 5.1.1. Ovanpå Android ligger Huaweis gamla överliggande användargränssnitt, EMUI 3.1. Vi har skrivit mycket om EMUI 3 under det senaste året så vi kommer inte gå in på detalj om det i denna recensionen men vi kommer att beskriva hur det skiljer sig från andra telefoners mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

För det första ska det noteras att EMUI skiljer sig från så gott som alla andra anpassade versioner av Android från andra smartphonetillverkare. Hemskärmen på en Huawei-telefon har exempelvis inget stöd för den så kallade appskärmen som vanligen används av Android. Detta betyder att alla appar som är installerade på telefonen måste ligga på hemskärmen, om de inte aktivt döljs manuellt, och det finns ingen automatisk alfabetisk sortering av appar på hemskärmen. Det går att installera andra launchers från Google Play som ersätter Huaweis hemskärm men Huawei har blockerat Androids vanliga system för att välja launcher så för att göra det behöver du ta dig in i en undermeny till appinställningarna i Inställningspanelen.

EMUI inkluderar också ett flertal system för att hantera appars användning av data och bakgrundsdrift. Dessa system kan återkomma med irriterande notiser, kan vara svåra att hantera och kan orsaka fel i vissa appar. Appar som måste köras i bakgrunden, som exempelvis joggingappar som använder GPS, kan i vissa fall stängas av i bakgrunden och sluta fungera på grund av Huaweis system. Användare kan lägga till undantag för vissa appar, för att se till att de inte stängs av Huaweis system, men det är orimligt att ställa sådana krav på normala användare.

Huawei gör det onödigt svårt för användare att använda Honor 5X som en vanlig Android-telefon. Även om EMUI innehåller vissa bra funktioner, så som fingeravtrycksstöd i Android 5.1.1, så erbjuder många konkurrenter betydligt bättre och nyare mjukvara för pengarna.

skyddade appar

Stäng

 

Kamera

Huawei Honor 5X Recension kameraHonor 5X har en bra kamera som presterar särskilt väl i ljusa miljöer. När mängden ljus minskar, sjunker dock också kvalitén markant och med endast en LED-lampa som stöd är bristande ljus Honor 5X:s akilleshäl.

Läs mer om kameran

Honor 5X har en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0 som saknar optisk bildstabilisering. För att testa kamerans prestanda har vi jämfört bilder tagna med Honor 5X och med ett flertal andra smartphones. Vi har inkluderat exempelbilder tagna med Honor 5X och med dess närmsta konkurrent Motorola Moto X Play nedan.

Huaweis telefon tar bra bilder i ljusa miljöer. Den erbjuder hög detaljrikedom, bra skärpa och bra färgåtergivning. I HDR-läget fångar den också bilder med ett brett dynamiskt omfång. Den kan givetvis inte konkurrera med telefoner så som LG G4 när det gäller dynamiskt omfång men den presterar minst lika bra som Moto X Play i dynamiskt svåra miljöer. I mörka miljöer faller kamerans prestanda. Moto X Play lyckas upprätthålla detaljrikedom även i mörka miljöer och lyckas betydligt bättre med att visa både korrekt och rik färg. Även om Motorolas bilder innehåller mer brus ger den högre detaljrikedomen och bättre färgåtergivningen i bilderna ett betydligt bättre helhetsintryck.

I kamerans videoläge presterar Honor 5X helt acceptabelt men den kan inte fånga video i högre upplösning än Full HD och det finns inget slowmotionläge som det gör i Motorola Moto X Play.

Stäng

 

Wi-Fi

Huawei Honor 5X Recension wifiHonor 5X har inget stöd för 5GHz-bandet över Wi-Fi. Det betyder att telefonen inte kan ansluta till nätverk som inte använder det mer belastade 2,4GHz-bandet. För dig som exempelvis bor i en lägenhet med många omkringliggande nätverk kan detta bli ett stort problem. I vissa hem och på vissa offentliga platser kan 2,4GHz-bandet vara så överbelastat att det är svårt att använda, medan 5GHz-bandet fungerar bra. Trots Honor 5X:s låga pris tycker vi att det oacceptabelt att inte ha stöd för 5GHz-bandet i en telefon som lanseras år 2016.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − tolv =