Huawei Honor 8 Lite
3.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Honor 8 Lite säljs i färgerna svart, vit, guld och blå. Vi har testat den svarta varianten.
Fördelar
+ Kameran
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra batteritid
+ Plastskal ingår
Nackdelar
- Icke reptålig skärm
- Reklamappar
- Skör glasbaksida
- Högtalaren
Kamera4
Skärm4.7
Batteri6.4
Kamera4
Skärm4.7
Batteri6.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Honor 8 Lite är en av Huaweis bästa budgettelefoner hittills. Den har en ljusstark skärm, kraftfull processor, bra batteritid och en bra kamera. Mjukvaran är bättre än den varit från Huawei tidigare men den har fortfarande problem. Den har bland annat svårt att utnyttja processorns kraft på ett sätt som ger användare en snabb och smidig användarupplevelse. Huawei Honor 8 Lite är också lidande av sin billiga skärm. Skärmen är inte reptålig och saknar det smutsavstötande lager som finns på konkurrenterna. Det gör skärmen svår att hålla ren och fri från repor. Med sina många andra goda sidor kan Huawei Honor 8 Lite ändå erbjuda en bra användarupplevelse för många, till ett lågt pris.

 

Hårdvarudesign

Huawei Honor 8 blev en mycket populär smartphone när den lanserades i Sverige under hösten 2016. Huawei Honor 8 Lite ser nästan ut som sitt dyrare syskon och har en hel del gemensamt men när vi tittare närmare på telefonens design är det uppenbart att Huawei har sparat för att erbjuda ett lägre pris. Telefonens största designproblem är skyddsglaset framför skärmen som varken är reptåligt eller behandlat för att hålla borta smuts.

Läs mer om hårdvaran

Likt sitt dyrare syskon täcks baksidan av Huawei Honor 8 Lite också av glas. Materialet gör telefonen hal och skör men det ger också den ett lyxigt utseende. På mitten av den övre halvan av telefonen sitter en fingeravtrycksläsare. Den är inte riktigt lika snabb som fingeravtrycksläsare i många dyrare smartphones men den är pålitlig och tillräckligt snabb för att vara praktisk att använda.

Längst upp, i baksidans övre vänstra hörn, sitter telefonens kamera och assisterande LED-lampa. Här finns alltså bara en kamera, inte två som det gör i Honor 8. Kameran sticker inte ut och skyddas av samma glas som resten av baksidan.

Längs telefonens sidor har Huawei gått från aluminium i Honor 8 till plast i Honor 8 Lite. Materialbytet gör att Honor 8 Lite inte känns som en lika välbyggd och dyr produkt som Honor 8. Det är inte så konstigt med tanke på telefonens prissättning. För dig som trodde att Honor 8 Lite kan erbjuda samma gedigna design som sitt dyrare syskon har vi dock alltså tråkiga nyheter. En lite positiv nyhet är att Huawei inkluderar ett transparent plastskal som täcker baksidan samt telefonens sidor.

Dubbla SIM eller microSD

På höger sida sitter tre fysiska knappar. En på/av-knapp och två kombinerade knappar för volym upp och ner. Knapparna är enkla att känna och ger god fysisk återkoppling. På vänster sida finns en korthållare som har plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort. Telefonen har alltså stöd för dubbla SIM-kort. För att använda båda SIm-korten samtidigt måste konsumenter dock klara sig på telefonens 16 GB interna lagringsutrymme.

På undersidan av Huawei Honor 8 Lite finns en microUSB-port, en mikrofon och en högtalare. MicroUSB-porten har inte stöd för USB On-The-Go och kan inte skicka ut video. Den kan alltså bara användas för laddning och dataöverföring till en dator.

På framsidan av Huawei Honor 8 Lite sitter en 5,2 tum Full HD-upplöst skärm. Skärmen täcks av ett skyddsglas som skiljer sig avsevärt från andra skyddsglas på marknaden. Det är nämligen inte gjort för att vara reptåligt på samma sätt som många konkurrenter. Det betyder att användare måste vara försiktiga för att inte riskera att få tydliga repor på skärmen. Det betyder också att skärmen inte har samma yta som många konkurrenter. Glaset har inget smutsavstötande lager som många konkurrenter. Friktionen mellan skärmen och fingret är därför större än med många andra skärmar. Glasets bristande skydd mot repor och underliga friktion gör det nästan till ett krav att använda ett skärmskydd på Huawei Honor 8 Lite.

Honor 8 Lite har lite bredare ramar runt skärmen än Honor 8. Det ger hela telefonen både bredare och längre, trots att skärmen är exakt lika stor. Honor 8 Lite är dock fortfarande relativt tunn med sina 7,6 mm. Om du letar efter en ännu mer kompakt telefon med en 5,2 tum skärm i ungefär samma prisklass kan dock Samsung Galaxy A5 (2016) vara ett bättre alternativ.

Stäng

 

Skärm

Huawei Honor 8 Lite har en Full HD-upplöst 5,2 tum LCD-skärm. På pappret är skärmen så gott som identisk med skärmen som används av Honor 8. Den mest uppenbara skillnaden är faktumet att Honor 8 Lite har en underligt kalibrerad skärm som har en underlig vitbalans. Problemet går att lösa i inställningarna för färgtemperatur i telefonen men det är synd att Honor 8 Lite säljs med en så underligt kalibrerad skärm. På den positiva sidan kan vi dock nämna att skärmen ser bra ut när färgtemperaturen är åtgärdad i mjukvaran. Den levererar hög prestanda vid höga betraktningsvinklar och når, imponerande nog, hela 540 nits i sitt ljusaste läge. Det gör den lätt att använda utomhus, även på soliga dagar.

 

Batteri

Huawei Honor 8 Lite har bra batteritid. Trots att telefonen har ett batteri som är identiskt med batteriet i Honor 8 kan Lite-versionen erbjuda märkbart längre batteritid. Även vid hård användning är telefonen svår att köra i botten på en dag. Vid normal användning kan många användare vänta sig runt 40 batteriprocent kvar vid slutet av dagen. Det gör Huawei Honor 8 Lite till en ganska bekväm telefon att använda när det gäller batteri. Även om den inte har något utbytbart batteri är det inbyggda batteriet tillräckligt bra för att ge användare en bra upplevelse under batteriets livstid. Få användare behöver oroa sig för att batteriet inte ska kunna ta dem genom en dag.

 

Högtalare

Huawei Honor 8 Lite har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den kan producera ljud med samma volym som konkurrenten Lenovo Moto G4 Plus men konkurrenten har fördel av att ha sin högtalare monterad på framsidan. Huawei kan inte heller skryta med samma ljudkvalitet som sin konkurrent. Även om Lenovo Moto G4 Plus inte är ett skinande exempel på hög ljudkvalitet i en smartphone är Huawei Honor 8 Lite tyvärr ännu sämre. Huaweis nya telefon har nästan ingen täckning bland de lägre frekvenserna. Det får musik att låta burkigt och ibland skärande. Högtalaren är helt okej för röstsamtal men är inte bra för mycket mer än det.

 

Kamera

En av de största säljargumenten för Huawei Honor 8 var telefonens dubbla kameror. Huawei Honor 8 Lite har inte samma uppsättning kameror men den behåller en av två 12 megapixelkameror och erbjuder förvånansvärt imponerande prestanda, trots sitt låga pris.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer erbjuder Huawei Honor 8 riktigt bra prestanda för sin prisklass. I sitt HDR-läge kan kameran erbjuda brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Kamerans autofokussystem fungerar bra och är snabbt och kameran är allmänt pålitlig och snabb i många situationer. I ljusa miljöer är Huawei Honor 8 Lite en av de bästa i sin prisklass.

Även i mörka miljöer är Huawei Honor 8 Lite en helt okej kameramobil. Den har problem med vinjettering i hörnen av bilden men lyckas hantera brus på ett naturligt sätt, samtidigt som den framhäver detaljrikedom i bilden. Det enda problemet vi har stött på med Honor 8 Lite är kamerans bristande och opålitliga vitbalans i mörka miljöer. Den sista exempelbilden nedan visar ett tydligt exempel på hur kamerans vitbalans inte alltid hittar rätt i mörka miljöer.

När det gäller video sticker inte Honor 8 Lite ut ur mängden. Kameran på telefonens baksida kan fånga video i Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Videons kvalitet är varken bra eller dålig och ligger på samma nivå som många konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei Honor 8 Lite är den första riktiga budgettelefonen från Huawei som har lanserats med Android 7 och EMUI 5. Det betyder att Honor 8 Lite kan erbjuda en betydligt mer välpolerad användarupplevelse än många tidigare budgettelefoner från Huawei. Den är dock långt ifrån lika enkel som många konkurrenters mjukvara och den har gott om onödiga förinstallerade funktioner och appar.

Läs mer om mjukvaran

EMUI 5 är alltså namnet på Huaweis senaste mjukvara för Android-telefoner. EMUI 5 används av alla Huaweis senaste smartphones. Även Honor 8 har uppdaterats till EMUI 5 sedan telefonens lansering. I stora drag är mjukvaran i Huawei Honor 8 Lite identisk med mjukvaran i Honor 8 med EMUI 5. Likt Honor 8 kommer också Honor 8 Lite med ett flertal förinstallerade reklamappar och spel. Spider-Man: Ultimate Power, Top Games från Gameloft och Kingdom från Disney är några av de förinstallerade apparna. Apparna är fullständigt onödiga för många användare. Det enda positiva med dem är att de går att avinstallera. I EMUI 5 finns till och med en separat meny kallad Förinstallerade appar där flera appar kan avinstalleras samtidigt.

Vissa funktioner saknas fortfarande

EMUI 5 förändrar alla delar av operativsystemet både funktionellt och estetiskt. I jämförelse med EMUI 4 finns det i alla fall fler sätt för användare att återställa vissa grundläggande funktioner i Android. Det finns till exempel en inställning för att ta tillbaka den appskärm som Huawei länge tagit bort i sin tolkning av operativsystemet. Flera grundläggande funktioner så som Gästläge och Androids kraftfulla Stör ej-läge har antingen tagits bort eller försämrats avsevärt i EMUI 5.

Huawei har lagt till ett flertal extrafunktioner i EMUI 5 som inte finns i Android. Den extra funktionalitet som Huaweis mjukvara erbjuder är dock inte tillräcklig för att kompensera för den ökade komplexitet som företagets anpassningar innebär för användare. I Honor 8 Lite verkar Huawei inte heller riktigt ha lyckats med optimeringen av mjukvaran för telefonens relativt kraftfulla processor. Det gör inte Honor 8 Lite till en långsam telefon men den är inte heller så kvick i menyer och appar som vi hade önskat.

Stäng

 

Prestanda

Huawei Honor 8 Lite kommer utrustad med ett HiSilicon Kirin 655-chipset som har en processor klockad till 2,1 Ghz, på fyra kärnor, och 1,4 GHz på fyra mer energisnåla kärnor. Kirin 655 är ett förvånansvärt kraftfullt chipset som har mycket att erbjuda med tanke på telefonens låga pris. I teorin är Honor 8 Lite betydligt mer kraftfull än den betydligt dyrare telefonen Samsung Galaxy A5 (2016). Med hela 3 GB RAM har den dessutom potential att klara av en hel del mer avancerade uppgifter, trots sitt låga pris. I praktiken och i vardagen är dock Honor 8 Lite inte mycket bättre än konkurrenterna i samma prisklass. Appar laddar inte snabbare och vardagliga uppgifter färdigställs i samma tempo som exempelvis Lenovo Moto G4 Plus. Det är möjligt att Huawei kan förbättra telefonens prestanda genom uppdateringar i framtiden men i nuläget sitter Honor 8 Lite på prestanda som inte utnyttjas till fullo.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1080 x 1 920
Storlek 147,2 × 72,9 × 7,6 mm
Vikt 147 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 655 2,1 GHz
Lagring 16 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Bra! tack för informativ recension, ett tag sedan den kom ut, men skall köpa ett beg.ex nästa vecka (19sept-17) skall bli intressant, får den till bra pris tycker jag (1400) 4 mån. gammal, så tror batteriet fortf.är i bra skick, det är det enda som oroar med många av dagens telefoner där batteriet inte går att byta (själv) vilket verkar vara trenden, mvh, Levi

    • Hej Levi!
      Ja, det har du rätt i. Det är oerhört få telefoner som har utbytbara batterier nu för tiden.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − två =