Huawei Mate 10 Lite
4.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Mate 10 Lite men det finns också en blå och en guldfärgad.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra skärm för priset
+ Dubbla selfiekameror
Nackdelar
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC-stöd
- Ostabil mjukvara
- Dålig kamera i mörker
Kamera5.1
Skärm5.5
Batteri6.6
Kamera5.1
Skärm5.5
Batteri6.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Mate 10 Lite är en smartphone som har många bra egenskaper. Den har en ganska unik 5,9 tum skärm för sin prisklass, en unik uppsättning av totalt fyra kameror, stöd för dubbla SIM-kort och en stadig metallkonstruktion. På listan över nackdelar finns dock mjukvara som är ostabil och opålitligt långsam, ett skyddsglas som saknar ordentlig reptålighet samt avsaknad av både stöd för Wi-Fi 5 GHz och NFC – funktioner som borde vara obligatoriska i prisklassen. Mate 10 Lite är kort sagt en telefon med flera intressanta egenskaper som förstörs av onödiga kompromisser.

 

Hårdvarudesign

Huawei Mate 10 Lite är en väl konstruerad smartphone som har en stadig metallbaksida, bra fysiska knappar och en relativt kompakt design med tanke på sin stora skärm. Det enda som skvallrar om telefonens låga pris är den föråldrade microUSB-porten som sitter på undersidan.

Läs mer om hårdvaran

Det är lätt att bli förvirrad av Huawei och företagets många modeller. Huawei Mate 10 Lite är en telefon som har väldigt lite gemensamt med Mate 10 Pro, trots likheterna i namnet. Designen är en av många stora skillnader. Vi kan börja på baksidan. Medan Huawei Mate 10 Pro har en glasbaksida har nämligen Mate 10 Lite en baksida av metall. Det är dock inte nödvändigtvis något dåligt. Till skillnad från glas kan inte metall spricka. På det sättet kan vi till och med påstå att den billigare modellen har en fördel framför Huaweis flaggskepp.

Metallen på baksidan är gjord i ett stycke. Den täcker hela baksidan och sträcker sig runt sidorna av telefonen. Det finns två horisontella streck för att ge de interna antennerna möjlighet att nå ut till omvärlden men utöver det är det ostörd metall som gäller. Det ger telefonen stabilitet och en känsla av kvalitet i handen.

Utstickande kamera

På den övre delen av baksidan finns en kameramodul och en fingeravtrycksläsare. Läsaren är riktigt snabb och pålitlig. Mate 10 Lite visar ännu en gång att fingeravtrycksläsare är en av Huaweis många styrkor. Likt kameran på Mate 10 Pro sticker kameramodulen på Mate 10 Lite ut cirka en millimeter från baksidan av telefonen. Det utsätter tyvärr glaset framför linserna för större risk att repas. Här finns i alla fall två kameror som kan assisteras av en LED-lampa.

Metallen fortsätter från baksidan till vänster och höger sida av mobilen. På höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar som ger dra fysisk återkoppling och på vänster sida finns en kortläsare som har plats för antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. På ovansidan finns en sekundär mikrofon men ingen IR-sändare som på Mate 10 Pro. På undersidan finns slutligen en hörlursport, en mikrofon, en högtalare och en microUSB-port som har stöd för USB On-The-Go. Den gamla porten visar tydligt att Mate 10 Lite är en delvis föråldrad smartphone. Vi hade inte förväntat oss att få se en smartphone under slutet av 2017 som inte har den moderna USB Typ-C-porten.

På framsidan av Huawei Mate 10 Lite sitter en skärm som täcks av en skyddande glasskiva. När telefonen plockas upp ur sin förpackning skyddas den dock också av en plastfilm. Huawei har nämligen valt att förinstallera ett skärmskydd på telefonen. Varför? Till skillnad från alla konkurrenter i prisklassen saknar Mate 10 Lite ett skyddsglas som är tåligt mot repor. Gorilla Glass 3, 4 och 5 från Corning är standarden för stryktåliga skyddsglas i smartphones. Huawei har valt att inkludera något sådant glas. Det gör att Huawei Mate 10 Lite troligen är lättare att repa än många konkurrenter.

Ovanligt avlång

Under skyddsglaset finns i alla fall en avlång LCD-skärm. Den har ett 18:9-format som gör den unik i sin prisklass. Avlånga skärmar har blivit populära i dyra smartphones men har nu alltså letat sig ner i lägre prisklasser. Den avlånga skärmen gör att Huawei inte får plats med en fingeravtrycksläsare på framsidan. Ovanför skärmen finns i alla fall två frontmonterad kameror och en hörlur.

Eftersom Mate 10 Lite har en avlång skärm är den också lite mindre än dess 5,9 tum stora skärm indikerar. Skärmens totala yta är mindre på grund av dess avlånga format. Tack vare relativt smala skärmkanter är Mate 10 Lite en ganska kompakt mobil. Den är till exempel en millimeter smalare än Motorola Moto G5S Plus som har en 5,5 tum skärm med ett klassiskt 16:9-format.

Till skillnad från till exempel Motorola Moto X4 har Mate 10 Lite ingen vattentålighet att skryta med. Den har inte heller några andra hårdvarufunktioner så som trådlös laddning som får den att sticka ut.

Stäng

 

Skärm

Huawei Mate 10 Lite har en 5,9 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160. Det ger den en normal pixeltäthet som är jämförbar med en Full HD-upplöst skärm som mäter 5,5 tum. Den har också samma pixeltäthet som Huawei Mate 10 Pro. Eftersom Mate 10 Lite använder en skärm med LCD-teknik har den dock faktiskt fler subpixlar och erbjuder en mer detaljrik bild än Mate 10 Pro. Med det sagt har den samma problem som Mate 10 Pro i att den är lite för kall i sin ton. Till skillnad från Mate 10 Pro kan det felet åtgärdas genom att ändra färgtemperaturen i telefonens mjukvara. Utöver det beter den sig som en normal LCD-skärm med normal svärta och bra prestanda vid höga betraktningsvinklar. Med tanke på telefonens prisklass är skärmen en av höjdpunkterna med Mate 10 Lite.

 

Högtalare

Huawei Mate 10 Lite har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalaren är ganska medelmåttig i sin prestanda och det hjälper inte att den är lite dumt placerad. Det gör att till exempel Motorola Moto X4 är ett bättre alternativ eftersom den har en högtalare som riktar sitt ljud rakt mot användarens öron. Med det sagt är monohögtalaren i Mate 10 Lite inte dålig, bara inte mycket mer än medioker. Den har visserligen lite hjälp av hörluren som assisterar huvudhögtalaren. Hörluren är dock så tyst att den lika gärna hade kunnat vara avstängd. Vi är i alla fall glada att Huawei inte har placerat den ena stereokanalen i hörluren, som de gjorde med Mate 10 Pro och skapade en skev ljudbild.

 

Batteri

Huawei Mate 10 Lite har ett batteri som mäter 3 340 mAh. Det är relativt stort. Med det stora batteriet får också telefonen en ganska bra batteritid. Den är inte riktigt så bra som vi hade förväntat oss med tanke på batteriets storlek men det ger normala användare en marginal på runt 30 procent vid dagens slut och även hårda användare kan klara sig genom en dag utan större problem. Det går dock inte att förvänta sig en batteritid på mycket mer än ett dygn så en laddning om dagen är ett krav för de allra flesta. Det är då synd att Huawei inte inkluderar eller har stöd för någon snabbladdare.

 

Kamera

Huawei Mate 10 Lite har totalt fyra kameror, två på baksidan och två på framsidan. På baksidan finns en 16 och en 2 megapixelkamera och på framsidan finns en 13 och en 2 megapixelkamera. Tillsammans kan de ta bra bilder i ljusa miljöer. De har det dock svårare i mörka miljöer och med dåligt stöd för högupplöst videoinspelning ligger Huawei bakom konkurrenterna på flera sätt.

Läs mer om kameran

Huvudkameran som sitter på baksidan av Mate 10 Lite preseterar bra i vissa miljöer. I sitt HDR-läge har den ett brett dynamiskt omfång och lyckas erbjuda hög detaljrikedom. Den är märkbart bättre än konkurrenter så som Motorola Moto X4 och Moto Z2 Play när det gäller detaljrikedom i ljusa miljöer.

Likt många andra Huawei-mobiler fallerar den när ljuset tryter. Kamerans relativt höga bländarvärde, f/2,2, och avsaknad av ett optiskt bildstabiliseringssystem gör att kameran har svårt att fånga tillräckligt mycket ljus i mörka miljöer. Det gör att Mate 10 Lite inte riktigt kan fånga användbara bilder även när konkurrenterna kan få bra exponeringar.

Fyra kameror för utsuddad bakgrund

Huawei Mate 10 Lite har som sagt totalt fyra kameror som kan användas för att fånga bilder med utsuddad bakgrund. De två kamerorna på baksidan jobbar tillsammans för att fånga helt okej bilder. I jämförelse med Motorola Moto X4 är det dock uppenbart att Huawei har större problem med att hitta de exakta konturerna runt hår och detaljrika delar av bilden. Även om många bilder är användbara är Motorola bättre.

Med den främre kameran blir problemen ännu större. I vissa situationer kan effekten ge ett mer professionellt utseende men kameran har ofta stora problem som gör att stora delar av bakgrunden inte blir korrekt utsuddade. Det främre kamerasystemet kan med andra ord fånga ganska bra bilder när förutsättningarna är bra men är alltså allt annat än pålitligt.

Medan nästan alla konkurrenter i prisklassen har stöd för att filma video i 4K UHD-upplösning är Huawei Mate 10 Lite begränsad till Full HD-upplösning. Den kan inte ens fånga Full HD-upplöst video med 60 bilder per sekund. Det gör att Mate 10 Lite är en betydligt sämre smartphone för videoinspelning än till exempel Motorola Moto X4.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei Mate 10 Lite drivs av Android 7.1.1 med EMUI 5.1 ovanpå. Det betyder att den använder Huaweis äldre version av sin egen mjukvara. Den beprövade mjukvaran slår tyvärr slint i detta fallet och gör Mate 10 Lite opålitlig och ostabil.

Läs mer om mjukvaran

Huawei Mate 10 Pro lanserades med Android 8 som sitt förinstallerade operativsystem. Huawei Mate 10 Lite gör tyvärr inte samma sak utan stannar kvar på Android 7.1.1. När vi skriver detta testet har telefonen en säkerhetsuppdatering från september 2017. Det betyder att den saknar tre viktiga säkerhetsuppdateringar. Huawei är inte lika flitiga som till exempel Nokia eller Sony när det gäller att hålla sina enheter uppdaterade.

En av de potentiella förklaringarna till Huaweis svårigheter kring att hålla sina enheter uppdaterade kan vara att företagets mjukvara är relativt avancerad. Medan tillverkare så som Nokia, Sony, OnePlus och Motorola har relativt enkel mjukvara har Huawei anpassat Android på många sätt. Alla delar av operativsystemet påverkas av företagets ändringar och de flesta ändringar saknar någon tydlig fördel för användare.

Ostabil, i två månader

Vi har klagat på Huaweis mjukvara i många år och det är uppenbart att företaget har förbättrat sig den senaste tiden. Mate 10 Lite är dock ett exempel som sticker ut i företagets mjukvaruhistoria. Vi gissar att det beror på telefonens ovanligt avlånga skärm. Telefonen har varit ostabil under hela vår testperiod. Appar så som YouTube har varit så ostabila att hela telefonen slutat svara vid flera tillfällen. Dessa problem har varit återkommande men har varit svåra att reproducera. De uppkommer oftast när telefonen byter orientering och går från landskapsläge till porträttläge.

Vi har sett liknande problem i flera andra appar. Dessa problem har visats genom påtagligt försämrad prestanda med långa laddningstider för appar och dålig prestanda i till exempel Facebook-appen. Prestandaproblemen gör till exempel att animationer stannar upp när användaren bläddrar i nyhetsflödet i Facebook-appen. Den hoppar fram och är inte så responsiv som den borde vara.

Detta är problem som Huawei förhoppningsvis kan fixa i en kommande uppdatering. Av flera anledningar har dock vårt test av Huawei Mate 10 Lite blivit försenat. Vi har därför haft vårt testexemplar i knappt två månader. Under den perioden har Huawei skickat ut uppdateringar, utan att fixa problemen med prestanda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei Mate 10 Lite kommer utrustad med ett HiSilicon Kirin 659-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Mate 10 Lite är den första telefonen i Sverige som har Huaweis 659-chipset. Det är ett chipset som har CPU- och grafikprestanda som är jämförbar med Qualcomm Snapdragon 625. Det har svårt att konkurrera med Snapdragon 630 som används av till exempel Motorola Moto X4 eftersom det har cirka 100 procent högre grafikprestanda, enligt våra tester. När det gäller lagring ligger i alla fall Huawei Mate 10 Lite i linje med konkurrenterna då den erbjuder 64 GB intern lagring samt stöd för microSD-kortlagring.

 

Trådlös kommunikation

Wi-Fi är en av moderna smartphones viktigaste trådlösa kommunikationsteknik, möjligen efter 4G. Teknik använder två frekvensband: 2,4 och 5 GHz. Det andra bandet kan användas för att få högre prestanda och är essentiellt på platser med mycket radiostörningar. Mate 10 Lite saknar helt stöd för tekniken. Wi-Fi 5 GHz är en teknik som finns i telefoner som kostar mindre än hälften så mycket som Mate 10 Lite. Det är en onödig akilleshäl för Huawei. Utöver det har Mate 10 Lite inte heller stöd för NFC. Det gör att Mate 10 Lite till exempel har svårt att använda vissa mobila betalningssystem som väntas bli mer populära de kommande åren.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 156,2 × 75,2 × 7,5 mm
Vikt 164 gram
Kamera 16 MP, 2 MP
Främre kamera 13 MP, 2 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 659, 2,36 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 340 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre − 2 =