Huawei Mate 10 Pro
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den bruna versionen av Huawei Mate 10 pro men den finns också som blå och frå.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Stillbildskameran
+ Vattentålig
Nackdelar
- Felkalibrerad skärm
- Saknar microSD-stöd
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar hörlusport
Kamera6.2
Skärm6
Batteri7.2
Kamera6.2
Skärm6
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Mate 10 Pro är en av marknadens bästa Android-smartphone tack vare en kraftfull processor, grym kamera, bra batteritid, stöd för dubbla SIM samt en gedigen och modern design. Skärmen är tyvärr ganska medioker med tanke på telefonens pris, det är synd att den saknar en hörlursport och även om Huaweis mjukvara blir allt bättre för varje år som går, har de fortfarande mycket att förbättra. Mate 10 Pro har alltså ett flertal olyckliga kompromisser som inte gör den dålig men som gör att konkurrensen med Samsung och Apple blir svår. Med ett lite lägre pris vid lanseringen är den ändå ett grymt bra alternativ för konsumenter som vill kunna spara några kronor.

 

Video

 

Hårdvarudesign

Huawei Mate 10 Pro fortsätter i de spår som den kinesiska tillverkaren har etablerat och visar återigen att Huawei är en av marknadens ledare när det gäller hårdvarudesign. Den nya modellen kombinerar metall och glas på ett sätt som troligen kan göra Mate 10 Pro till en telefon med en ganska tidlös design. Med vattentätning lyckas den också äntligen täppa till en av Huaweis historiskt största svaghet.

Läs mer om hårdvaran

Mate 10 Pro har en hel del gemensamt med sin föregångare, Mate 9 Pro, men det är samtidigt uppenbart att Huawei har tagit sig in i en ny generation med sin nya modell. Företaget har till exempel introducerat glas till baksidan av Mate-serien för första gången. Mate 10 Pro har en baksida av rundat glas som ger telefonen ett lyxigt utseende. Vi föredrar inte nödvändigtvis glas framför metall men det ger den i alla fall en annan känsla i handen och ett lite annorlunda utseende. Det som är lite tråkigt med baksidan är att många konkurrenter använder glasets transparenta egenskaper för trådlös ladddning på baksidan. Mate 10 Pro har inget stöd för trådlös laddning och ligger därför efter konkurrenter så som Samsung Galaxy Note 8 när det gäller just den funktionen.

Unik färg

En ganska uppenbar egenskap av glas är dess skörhet. Medan Mate 9 Pro bara hade en framsida som riskerade att gå sönder har Mate 10 Pro också en baksida som kan få problem om telefonen ramlar i backen. Under glaset på Mate 10 Pro finns i alla fall en färg som ger telefonen ett unikt utseende. Vi har testat den bruna versionen som verkligen sticker ut från mängden på smartphonemarknaden. Huruvida färgen är snygg är givetvis en fråga om tycke och smak. Vi gillar den i alla fall och vi gillar även det lite olikfärgade band som ramar in telefonens kameror. Bandet sträcker sig över bredden av telefonen och drar blicken till de delar som Huawei troligen är mest stolta över.

Som vanligt, när det gäller Huaweis flaggskeppsmobiler, så har Huawei Mate 10 Pro två kameror som sticker ut en knapp millimeter från baksidan. Kamerorna omringas av små polerade metallramar och kantas av en Leica-logga, två LED-lampor, ett par sensorer och en text som berättar mer om kamerornas objektiv. Strax under kamerorna sitter en fingeravtrycksläsare som är lite nedsänkt i baksidan av telefonen. Den är snabb, pålitlig och lätt att hitta med pekfingret.

Styr stereon med mobilen

Glaset på baksidan möts av metall längs sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som sticker ut tillräckligt mycket för att vara enkla att hitta och ge bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare som kan användas för att styra TV-apparater, ljudsystem och liknande. Längs vänster sida finns en SIM-kortläsare som har stöd för dubbla SIM-kort men som saknar stöd för microSD-kort.

På undersidan finns en högtalare, mikrofon och en USB Typ-C-port. USB-porten har fullt stöd för USB 3, USB On-The-Go och video ut. Det särskiljer den från många andra Android-telefoner som ofta saknar möjlighet att skicka ut video och ibland är begränsade till USB 2. USB-porten är dock också den enda porten på hela telefonen. Huawei har valt att inte inkludera  någon traditionell hörlursport. Som plåster på såret inkluderar Huawei ett par USB Typ-C-hörlurar och en USB Typ-C till 3,5 mm hörlursadapter med telefonen. Det betyder att äldre hörlurar är kompatibla men att det inte går att använda hörlurar och ladda telefonen samtidigt utan ännu en adapter.

Avlång skärm

På framsidan av Huawei Mate 10 Pro sitter en riktigt stor skärm. Den mäter sex tum och har ett avlångt 18:9-format. Det gör den 0,5 tum större än skärmen som användes av Mate 9 Pro. Likt många andra nya konkurrenter har också den nya skärmen relativt tunna skärmramar. Till skillnad från Samsungs mobiler är dock skärmen inte rundad längs sidorna. De tunna ramarna gör att telefonens fingeravtrycksläsare inte får plats på framsidan. En hörlur, några sensorer och en frontmonterad kamera får i alla fall plats strax ovanför skärmen. Hörluren kan också agera som en typ av sekundär högtalare.

Eftersom Mate 10 Pro inte har en rundad skärmen är den inte riktigt lika smal som Samsungs mobiler. I jämförelse med Samsung Galaxy S8+ har Mate 10 Pro en 0,2 tum mindre skärm men den är ändå en dryg millimeter bredare. Det tar dock Huawei igen med stor marginal. Eftersom Samsungs skärmar är mer avlånga än Huaweis är Mate 10 Pro en halv centimeter kortare än Galaxy S8+.

Stäng

 

Skärm

Huawei Mate 10 Pro Test

Huawei Mate 10 Pro har en sex tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160. På pappret är skärmen identisk med den betydligt billigare OnePlus 5T. Det betyder tyvärr att skärmen har problem med detaljrikedom. Skärmens PenTile-struktur ger en lite suddigare bild än vad många konkurrenter kan erbjuda. Den har dock en styrka som OnePlus 5T saknar. Den är mycket ljusstark och kan nå över 600 nits, vilket gör den lättläslig även utomhus. Den är dock också helt felaktigt kalibrerad. Skärmen är alldeles för blå och kall och Huaweis inbyggda mjukvara för vitbalans kan inte rätta till problemet. I skärmläget ”Varm” får skärmen en grön ton och när vi försöker ändra vitbalansen manuellt kommer den bara ner till 7000K, där 6500K är korrekt. Som standard ligger den över 8000K. Färgåtergivningen kommer inte heller i närheten av den exakthet som både Apple och Samsung kan erbjuda.

 

Högtalare

Mate 10 Pro Test

Mate 10 Pro har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen och en sekundär högtalare i hörluren. Den sekundära högtalaren är tyvärr hopplöst dålig och tyst. Det hade inte varit ett problem om Huawei inte hade valt att placera den vänstra respektive högra ljudkanalen i hörluren när telefonen används i landskapsläge. Det förstör nämligen den ena ljudkanalen, vilket kan bli problematiskt med vissa inspelningar. Det positiva är i alla fall att huvudhögtalaren är mycket högljudd och presterar riktigt bra. Den är bättre än Samsungs alternativ men sämre än iPhone X och Sony Xperia XZ1 som kan erbjuda bättre stereoliknande ljud.

 

Batteri

Huawei Mate 10 Pro har ett batteri som mäter 4 000 mAh. Det gör det större än nästan alla stora konkurrenter på marknaden. I praktiken ger det normala användare en batteritid som räcker för en dag med cirka 40 batteriprocents marginal. Det betyder att den kan klara sig genom två dagar vid lätt användning men att de flesta användare ändå bör ladda varje natt. Även vid hård användning klarar sig batteriet bra. Batteriet klarar sig genom långa dagar med ett tiotal batteriprocents marginal. Det betyder alltså att Mate 10 Pro har bättre batteritid än de flesta konkurrenter i prisklassen men att den inte riktigt når upp till de nivåer av batteritid som Mate-serien kunder erbjuda förut. Till skillnad från äldre Mate-telefoner har dock Mate 10 Pro stöd för riktigt bra snabbladdning med den inkluderade Huawei Super Charge-laddaren. Någon trådlös laddning finns dock inte.

 

Kamera

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro är utan tvekan Huaweis bästa kameramobil någonsin. Den ligger till och med på vår lista över marknadens bästa kameratelefoner. Huawei har äntligen gjort ett kamerasystem som är bra i mörka miljöer. Det är bara synd att företaget fortfarande ligger en bra bit efter konkurrenterna när det gäller video.

Läs mer om kameran

Huawei Mate 10 Pro är först ut på marknaden i Sverige med ett kamerasystem som har dubbla kameror med bländarvärden på f/1,6. Marknadens andra ledare har bländarvärden på f/1,7. Det betyder att Huaweis objektiv kan fånga mer ljus. Likt tidigare Huawei-kameror sägs objektiven vara utvecklade i samarbete med den tyska kamera- och objektivtillverkaren Leica.

Innan vi går in på kamerans prestanda är det dags att studera ljusa miljöer. Här syns inte några större skillnader i jämförelse med tidigare Huawei-telefoner. Företagets kameror har alltid varit riktigt bra i ljusa miljöer. och det fortsätter de att vara. Huaweis autoinställningar prioriterar att fånga så mycket detaljer som möjligt. Det är både bra och dåligt. I jämförelse med iPhone X är Huaweis bilder ofta lite gråare och plattare. De erbjuder inte samma dynamik, kontrast eller färgrikhet. Huaweis kamera har därför lättare att behålla den dynamiska kontrasten medan iPhone X ibland kan överexponera delar av bilden eller öka kontrasten så att mörka delar av bilder är nära på att förlora detaljer.

Porträtt i vid vinkel

Kamerans porträttläge fortsätter att vara riktigt bra och till skillnad från flera konkurrenter kan Mate 10 Pro ta bilder med utsuddad bakgrund och med ett traditionellt vidvinkligt perspektiv. Likt iPhone X, och alla andra telefoner på marknaden, kan den dock fortfarande ha problem med hår och andra detaljer i förgrunden.

Det är som sagt i mörka miljöer som Huawei har gjort stora framsteg. Mate 10 Pro har nya objektiv och ett nytt bildstabiliseringssystem som ska hjälpa till. Det ger bra resultat. Huawei Mate 10 Pro är en stor uppgradering för företaget när det gäller mörka miljöer. Samsung fortsätter att hålla i ledningen men nu kan Huawei till och med konkurrera med iPhone X. Likt Apple prioriterar Huawei naturligt brus framför artificiell brusreducering. Det skapar stora mängder synligt brus i mycket mörka miljöer men utan att detaljrikedom påverkas avsevärt. Nu har Huawei äntligen en kamera som kan fånga användbara bilder i mörka miljöer. Det är troligen en stor lättnad för Huawei som har haft samma akilleshäl i sina smartphonekameror i många år.

Huawei har länge legat efter konkurrenterna när det gäller video. Mate 10 Pro är tyvärr inget undantag. Inte ens Samsung kan visserligen fånga så bra video som iPhone 8/8 Plus och iPhone X men Huawei har tyvärr svårt att konkurrera med Samsung. Mate 10 Pro har stöd för inspelning i 4K UHD-upplösning. Vid inspelning i Full HD-upplösning märks det dock att Huawei inte har samma typ av hantering av video. Det ger användare märkbart sämre videokvalitet med lägre detaljrikedom. Skillnaderna är inte stora men på den nivå av kvalitet som Mate 10 Pro:s kamera annars ligger på är det lite tråkigt att Huawei fortfarande har problem med videokvalitet.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei har länge varit kända för att sälja smartphones med kraftigt anpassad mjukvara. Anpassningarna har ofta stjälpt snarare än hjälpt. Företaget fortsätter med sina anpassningar i Mate 10 Pro men är på väg i rätt riktning och denna gången är de relativt tidiga med Googles senaste operativsystem.

Läs mer om mjukvaran

Att säga att Huawei är tidiga med Googles senaste operativsystem kanske låter lite konstigt med tanke på att Android 8 Oreo lanserades för mer än tre månader sedan. I Android-världen är det dock faktiskt en bedrift att lansera en ny telefon med så hårt anpassad mjukvara som Mate 10 Pro har, med den senaste Android-versionen. När vi publicerar detta testet är den dock inte uppdaterad med den senaste säkerhetsuppdateringen. Den är kvar på en uppdatering från oktober månad nu i början av december. Det betyder till exempel att den är sårbarhet i Wi-Fi-protokollet som fixades i Android november-uppdatering finns kvar. Vi förväntar oss en uppdatering inom kort men faktumet att Huawei lanserar en mobil med en så allvarlig sårbarhet visar tyvärr att företaget fortfarande har mycket att förbättra när det gäller prioritering av användares säkerhet.

Småproblem

Det är EMUI 8.0 som ligger ovanpå Android 8.0. Huawei har ändrat sina versionsnamn för att stämma överens med Androids versionsnummer. Den nya versionen av EMUI är mer avskalad än tidigare. Det gör att mjukvaran också har färre problem och onödiga irritationsmoment. Det betyder dock inte att mjukvaran är fri från problem. Den svenska översättningen är fortfarande bristande i vissa menyer och ett flera år gammalt problem med menyer som går att bläddra, trots att det inte finns något att bläddra till, finns fortfarande kvar.

Reglage?

Ännu ett onödigt problem som Huawei har i sin mjukvara har att göra med är företagets hantering av Androids inbyggda system för att skala användargränssnitt. Användare kan nämligen ändra operativsystemets visningsstorlek för att öka eller minska densiteten på skärmen. Vissa tillverkare har fem och vissa, så som Huawei, har tre inställningsalternativ. Inställningen påverkar operativsystemet och alla appar. Konstigt nog påverkar den dock inte snabbgenvägar, systemikoner eller notiser. Oberoende på hur inställningen ändras vägrar bara den delen av gränssnittet skala som det borde. Det är inte ett stort problem men det får gränssnittet att se lite konstigt ut och det sätter käpparna i hjulen för användare som vill kunna se så mycket som möjligt på skärmen.

Artificiell Intelligens?

Ikonen nere till vänster i bilden indikerar att appen har identifierat motivet.

En stor del av marknadsföringen kring Mate 10 Pro fokuserar på telefonens stöd för ”AI”, Artificiell Intelligens. Vi skulle kunna skriva spaltmeter om vad definitionen av AI borde vara i dagens teknikvärld och varför Huawei inte har någon AI i sin smartphone men istället kan vi fokusera på vad telefonen kan göra som den inte kunnat tidigare.

Den mest uppenbara funktionen som Huawei har i sin nya mobil finns i kameraappen. Appen använder sig av en speciell del av processorn för att snabbare känna igen objekt och miljöer. I teorin kan den känna igen husdjur, blommor, människor, mat och mycket mer. Därefter kan den ändra sina inställningar för att optimeras för motivet. Appen fungerar som tänkt och är ganska snabb på att känna igen många olika typer av motiv. Det är dock svårt att se hur stor skillnad det gör i praktiken och varför kameran inte kan ta bra bilder utan att veta att det är just en blomma som står i förgrunden.

18:9-skärmen

Android är inte särskilt väl optimerat för avlånga skärmar. Huawei har lagt in ett flertal anpassningar för att hantera det problemet. För det första har Huawei ändrat operativsystemets hantering av multitasking. Det gör det till exempel möjligt att se två appar och ett fullt tangentbord på skärmen samtidigt. Appar som inte är anpassade för den avlånga skärmen kan också expanderas med ett enkelt klick. Telefonen visar en ”Helskärm”-knapp i det tomma utrymme som dåligt optimerade appar inte fyller ut. Ett klick på knappen och telefonen gör sitt bästa för att fylla appen över hela skärmen. I de flesta fall fungerar det utan problem.

Huawei har lyckats med optimeringen av mjukvaran för telefonens kraftfulla processor. Under vår långa testperiod har vi inte sett ett spår av prestandaproblem. Även om mjukvaran har många andra konstigheter för sig är prestandan riktigt bra och det gör Mate 10 Pro till en fröjd att använda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei Mate 10 Pro

Huawei fortsätter att leda Android-marknaden med ett otroligt kraftfullt chipset. Utöver en dedikerad processorenhet för maskininlärning, AI, har nya HiSilicon Kirin 970 traditionella processorer som är några av branschens mest kraftfulla. Som vanligt är det Huaweis CPU som imponerar med drygt 10 procent högre prestanda än Qualcomm Snapdragon 835, enligt våra tester. Samtidigt ligger dock Huawei strax efter Qualcomm när det gäller grafikprestanda. På det stora hela är det med andra ord svårt att se någon större skillnaden mellan Huawei och Qualcomm. Med 6 GB RAM har Mate 10 Pro också mer än tillräckligt mycket arbetsminne för att hantera alla typer av situationer. Samma gäller med lagring. 128 GB lagringsutrymme bör vara mer än tillräckligt för det flesta. Det tråkiga är dock att Mate 10 Pro saknar stöd för microSD-kort så användare som vill ha mer lagring har tyvärr inget annat val än att nöja sig med den interna lagringen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 154,2 × 74,5 × 7,9 mm
Vikt 178 gram
Kamera 12 MP, 20 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig >Ja, IP67
Processor HiSilicon Kirin 970, 2,36 GHz
Lagring 256 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =