Huawei Mate 40 Pro
6.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,76 tum
Bra att veta:Huawei Mate 40 Pro saknar många appar. Appar kan inte laddas ner från Google Play.
Fördelar
+ Mycket bra kamera
+ Ansiktsigenkänning
+ Bra skärm
+ Bra högtalare
Nackdelar
- Saknar Google-appar och Google Play Butik
- Klumpig kameramodul
- Saknar hörlursport
Kamera9.1
Skärm8.8
Batteri7.9
Kamera9.1
Skärm8.8
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Mate 40 Pro hade kanske varit 2020 års bästa smartphone om det inte hade varit för en sak: mjukvara. Huawei är tyvärr chanslösa när de försöker lansera en mobil utan stöd för Googles appar och tjänster. Kameran är den bästa vi har använt, skärmen är riktigt bra, processorn är en snabb världsnyhet, designen är påkostad och batteritiden är bra. Mate 40 Pro är ett av världens bästa flaggskepp på i princip alla sätt. Om du mot all förmodan skulle kunna leva utan allt som Google erbjuder, är Mate 40 Pro en helt otrolig smartphone med teknik som få konkurrenter kommer nära.

 

Hårdvarudesign

Huawei Mate 40 Pro är en gigant som använder sin storlek för att trycka in så mycket teknik som möjligt. Designen är futuristisk med de kraftigt rundade sidorna men mer pragmatisk än föregångaren med nya fysiska knappar. Mate 40 Pro skryter gärna med sin teknik och lyx. Det kan avskräcka vissa och locka andra.

Läs mer om hårdvaran

Huawei Mate 40 Pro är Huaweis första nya Mate-mobil i Sverige på två år. Den lanseras som Huaweis första prestandamobil efter de amerikanska handelsproblemen. Den har mycket gemensamt med Mate 30 Pro, som aldrig nådde svenska gränser. Den hämtar samtidigt mycket inspiration från P40 Pro. Det inkluderar till exempel skärmen. Framsidan bjuder nämligen på en 6,76 tum skärm med tunna skärmramar och ovanligt rundade sidor. Rundningen ger ett utseende som får skärmen att se ut att sakna ramar längs både höger och vänster sida. Det är en design som vi har sett med Motorolas Edge-mobiler men som var först ut med Mate 30 Pro. Skärmen inkluderar också ett kamerasystem som lånas från P40 Pro. I skärmens övre vänstra hörn finns flera kameror i ett avlångt hål i skärmen. Systemet har ansiktsigenkänning för att snabbt låsa upp mobilen utan användarens fingeravtryck.

Ansiktsigenkänningen fungerar bra men fingeravtrycksläsaren är minst lika pålitlig. Den verkar ha samma sensor som P40 Pro och har därmed ett märkbart större läsområde än många konkurrenter. Det gör den mer förlåtande när vi råkar sätta fingret lite utanför det angivna området. Tillsammans erbjuder ansiktsigenkänningen och fingeravtrycksläsaren en av marknaden mest kompletta och lättanvända biometri-system. Med systemets direktupplåsning behöver vi sällan göra något alls. Telefonen låses upp direkt och tar oss förbi låsskärmen automatiskt.

Fysiska knappar, igen

Mate 30 Pro drog nytta av sin rundade skärm för att ha virtuella knappar, simulerade av mjukvaran. I år har Huawei valt en lite mer pragmatiska väg och har återintroducerat fysiska knappar. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna sitter lite mot baksidan av telefonen men sticker ut tillräckligt för att vara enkla att känna och använda. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon, en IR-sändare och en högtalare. Undersidan har ännu en högtalare, en mikrofon, en USB Typ C-port och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett nanoSD-kort. De dubbla högtalarna är en minst sagt ovanlig funktion för en modern smartphone, som oftast förlitar sig på bra hörlurar för att stödja huvudhögtalaren.

Kameratung

Baksidan av Huawei Mate 40 Pro domineras av en stor kameramodul. Med en diameter på drygt fyra centimeter är den en av de största vi sett i en smartphone. Den sticker ut knappt två millimeter, ungefär lika mycket som de flesta flagskepps-konkurrenterna. I modulen finns tre kameror och ett lasersystem för autofokus. I mitten av modulen skryter Huawei med den tyska kameratillverkaren Leicas varumärke. Baksidan täcks i övrigt av glas. Vårt svarta exemplar har en spegelblank finish som är en fingeravtrycksmagnet.

Mate 40 Pro är en stor smartphone. Den är inte störst men konkurrerar med giganter såsom Samsung Galaxy Note 20 Ultra om platsen som marknadens största mobil. Den väger också mycket men likt Huawei P40 Pro erbjuder den en imponerande byggkvalitet. Det är uppenbart att Huawei har prioriterat dyra material och en stadig konstruktion. Huawei har dessutom skyddat telefonen från vatten med en IP68-certifiering som gör den vattentät i grunt vatten.

Trådlös laddning finns givetvis också på baksidan av mobilen. Huawei erbjuder nu trådlös laddning på upp till 50 watt med en egenutvecklad laddare. Det ökar stödet från P40 Pro+, som kunde nå 40 watt.

Stäng

 

Skärm

Huawei Mate 40 Pro är en stor uppgradering för Huawei när det gäller skärmkvalitet. Företaget har tidigare legat efter konkurrenterna, nu är de nära toppen. Den nya skärmen mäter 6,76 tum och har en upplösning på 1 344 x 2 772. Det ger en pixeldensitet på 456 pixlar per tum. Det är på gränsen men också precis tillräckligt för att ta Mate 40 Pro till den nivå av detaljrikedom som vi förväntar oss från marknadens bästa smartphones. Utöver förbättrad detaljrikedom, i jämförelse med P40 Pro, har Mate 40 Pro förbättrat föregångarens ljusstyrka genom att nå 811 nits och 930 nits i HDR-material. I kombination med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och nära perfekt färgåtergivning efter justerad vitbalans, har Mate 40 Pro en oerhört bra skärm.

 

Högtalare

Huawei Mate 40 Pro har fått en ordentlig ljuduppgradering i jämförelse med P40 Pro. På ovansidan finns nu en dedikerad sekundär högtalare, utöver den normala på undersidan. Tillsammans ger de en väl balanserad stereobild som är mycket ovanlig på marknaden. Utöver att högtalarna har dubblerats i antal, har deras ljudprestanda förbättrats markant. Mate 40 Pro producerar en imponerande bas samt ett detaljrikt mellanregister som undviker problem med distorsion, trots hög ljudvolym. Mate 40 Pro har kort sagt några av de bästa mobilhögtalarna vi har hört.

 

Batteri

Huawei möter en mer högupplöst skärm och en mer kraftfull men effektiv processor med ett lite större batteri än som fanns i P40 Pro. Det är förändringar som verkar vara perfekt balanserade för att också ge oss en nära oförändrad batteritid. Det ger en helt okej batteritid för klassen. 90 Hz-skärmen hjälper att leverera bättre batteritid än flera 120 Hz-konkurrenter. Krävande användare kan vänta sig en marginal på runt 40 procent vid slutet av dagen medan normala användare kan klara sig genom två dagar utan problem. Även om batteriet skulle ta slut inkluderar Huawei en närmast löjlig 66 watts-laddare, som är lika snabb som den är stor. Med stöd för väldigt snabb trådlös laddning behöver ingen som har ett eluttag i närheten någonsin oroa sig.

 

Kamera

Huawei Mate 40 Pro har ett kamerasystem som på flera sätt är identiskt med kameran i P40 Pro och P40 Pro+. Det gäller specifikt huvudkameran, som är så gott som oförändrad. Huvudkameran var den bästa vi har testat när vi använde den i P40 Pro och det fortsätter den att vara i Mate 40 Pro. Huawei fortsätter dessutom att förbättra de övriga kamerorna och håller kort sagt kvar vid sin ganska stora ledning som företaget bakom marknadens bästa kameramobiler.

Läs mer om kameran

Mate 40 Pro har tre kameror, tillsammans med ett lasersystem för fokus. Huvudkameran har en 50 megapixelsensor med ett stort format, ett effektivt stabiliseringsystem och bra optik. I kombination med effektiv bildbehandling är det inte överraskande att Huawei slår konkurrenterna på fingrarna i de flesta situationer. Huvudkameran erbjuder mycket hög detaljrikedom och ett imponerande dynamiskt omfång i ljusa miljöer. Systemet undviker de problem med fokus som vi ser med vissa andra stora kamerasensorer och bilderna från huvudkameran har branschens mest effektiva brusreducering.

I mörka miljöer håller Huawei fast vid sitt stora försprång med ofta häpnadsväckande bra prestanda. Vi ser inga betydande förbättringar i jämförelse med P40 Pro+ men det behövs inte heller. Huawei har ett nästan pinsamt stort försprång. Med det sagt ska det noteras att ny mjukvara gärna byter till vidvinkelkameran när vi kommer nära ett motiv, även om motivet är väldigt mörkt. För just vårt vanliga mörkermotiv fungerar därför Mate 40 Pro ovanligt dåligt. Vi förstår att mörkerfoto på korta avstånd är ett relativt ovanligt användningsområde men det är ett problem som Huawei lätt kan rätta till.

Ny vidvinkel gör skillnad

Vidvinkelkameran har förbättrats sedan P40 Pro med en ny sensor. Den halverar sin upplösning från 40 till 20 megapixel. I autoläget betyder det, ironiskt nog, att detaljrikedomen är betydligt högre med den nya och mer lågupplösta sensorn. Det beror på att P40 Pro sparade 10 MP-bilder som standard. Oberoende på de tekniska anledningarna har Huawei förlängt sitt försprång när det gäller detaljrikedom från vidvinkelkameran. Skillnaden mot Galaxy S20 Ultra är gigantisk. Samsung erbjuder samtidigt ett bredare perspektiv som vissa användare kan föredra. Även bortom upplösningen erbjuder dock Huawei bättre skärpa tack vare bättre optik.

Den nya vidvinkelkameran fungerar för övrigt nu som en kompetent makrokamera. Den kommer inte riktigt lika nära sina motiv som vissa dedikerade makrokameror med den tar bra bilder, något som inte kan sägas om de flesta makrokameror.

Huawei Mate 40 Pro, makrofoto med vidvinkelkamera.

Zoomkameran är oförändrad sedan P40 Pro (här i jämförelse med 3x-kameran från P40 Pro+). Det är alltså en telefotokamera med fem gånger zoom i relation till huvudkameran. Precis som vi har sagt tidigare så är Huaweis perioskop-kamera mycket bra. Den saknar dock det stora försprång som de andra kamerorna har. I jämförelse med Galaxy S20 Ultra föredrar vi generellt Mate 40 Pro, som ofta lyckas ge en gnutta bättre skärpa.

HDR som inte är HDR

Vidvinkelkameran fortsätter att vara Huaweis standardval för video. Den har mycket effektiv bildstabilisering som gör även skakiga händer stadiga i videoform. Den nya kameran har ett nytt HDR-läge som aktiveras i Full HD-upplösning och som ger betydligt bredare dynamiskt omfång än vi sett från någon annan mobil. Notera att detta görs med SDR-video. Det är alltså inte HDR som visas med högre ljusstyrka på till exempel HDR-TV-apparater. Huaweis speciella HDR-funktion kan vara användbart för små format, såsom sociala medier. Videons låga upplösning betyder dock att det saknas detaljrikedom för större format. Utan stöd för varken 8K-inspelning eller HDR-format, ligger Huawei efter konkurrenterna på flera sätt när det gäller video.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran i Mate 40 Pro är det enskilt viktigaste för konsumenter att känna till. Den är inte bra för de allra flesta. Den är så dålig att Mate 40 Pro med stor sannolikhet är ett dåligt val för dig. Utan stöd för Googles appar, inklusive Google Play Butik, fungerar Mate 40 Pro helt enkelt inte bra. Många viktiga appar saknas fortfarande och de sätt som Huawei föreslår att konsumenter hämtar nya appar på är dåliga och ibland farliga. Mate 40 Pro är därför svår att rekommendera, oberoende på hårdvaran.

Läs mer om mjukvaran

Vi har redan skrivit tusentals ord om Huaweis problem med mjukvara i P40-serien. Vi har skrivit om livet utan Google, om hur Huawei AppGallery växer lite för långsamt och om Huaweis många dåliga alternativ för att täppa till de saknade apparna. Nu kommer vi inte att gå igenom alla dessa delar igen, eftersom mycket är helt oförändrat. Här har du helt enkelt en länk där du kan läsa mer om vad vi redan hr konstaterat om Huaweis mjukvara.

Test: Huawei P40 Pro+ – en haltande kamerakung

Petal Search fortsatt viktig lösning

Låt oss istället diskutera vad som har förändrats sedan P40-serien. En nyhet sedan den initiala lanseringen av P40-serien är Petal Search. Vi skrev om den i vårt test av P40 Pro+ och konstaterade att appen gav oss enklare sätt att hitta till appar som saknas i Huawei AppGallery. Petal Search har utvecklats sedan dess och innehåller nu fler appar men också fler funktioner. I flera fall fungerar Petal Search faktiskt bättre än Huawei App Gallery med bättre översättningar och anpassningar för svenska tjänster och appar. Det finns dock mycket kvar att förbättra. Vi stör oss till exempel på att uppdateringar av appar som har hämtats från Petal Search är helt separata från App Gallery. Det vore praktiskt att ha alla uppdateringar på ett ställe.

Vår kritik mot Petal Search är för övrigt oförändrad i grunden. För det mesta ger den rekommendationer om nedladdningar från källor som vi inte kan rekommendera till normala konsumenter. Vi är rädda att rekommendationerna utsätter konsumenter för större risker än vad som är motiverat.

Multitasking med EMUI 11

EMUI 11 är ny för Mate 40 Pro. Den nya mjukvaran baseras fortfarande på Android 10 men förbättrar mjukvaran med nya funktioner. Det inkluderar ett förnyat fokus på multitasking. Sveper vi in från sidan av skärmen och håller kvar fingret en sekund, öppnas en vy över snabbgenvägar för appar. Härifrån kan vi öppna appar i flytande fönster på skärmen. Det är funktionalitet som fanns i EMUI 10.1 men som nu har förbättrats med ett bubbel-gränssnitt som påminner om de nya konversationsbubblorna i Android 11. När vi minimerar en flytande app visas den som en flytande ikon på skärmen. Det gör det enkelt att snabbt öppna appen med ett klick. Det är perfekt om vi till exempel vill ha snabb tillgång till en hemsida, bilder eller liknande medan vi gör research eller skriver i ett dokument.

På samma sätt har Huawei förbättrat anslutningen till datorer. Nu går det att ansluta Mate 40 Pro till en Windows-dator för att visa och använda flera appar från telefonen i full vy på datorn. Tre separata appar kan visas samtidigt, vilket visar prov på Mate 40 Pros imponerande prestanda.

Huawei gör flera förändringar bakom kulisserna för att utveckla sin egen plattform för appar. Det betyder förhoppningsvis att appar som utvecklas för Huawei kan bli mer avancerade. Förändringarna gör att visas appar fungerar bättre och att andra fungerar sämre med Huaweis nya mjukvara. Det betyder att vissa appar som fungerade med P40 pro har slutat fungera med Mate 40 Pro. Oberoende på exakt vilka appar som har börjat eller slutat fungera går det inte att komma undan faktumet att apputbudet är för dåligt för många svenska konsumenter. I nuläget har vi svårt att se hur det kan förändras.

Stäng

 

Prestanda och lagring

På grund av bristande mjukvarustöd är det inte helt enkelt att utvärdera prestandan som Huawei erbjuder med Mate 40 Pro. Den nya Kirin 9000-processorn är i alla fall först i Android-världen med fem nanometer-teknik, som ska kunna öka prestanda och energieffektivitet. I de få tester vi lyckats köra kan vi se varierande resultat. Grafikkretsen är imponerande och lyckas leverera runt 40 procent högre prestanda än Qualcomm Snapdragon 865 i något enstaka fall. Rykande kraftfullt. Vi ser dock att prestandan faller snabbt. Kylningen räcker inte till. Efter 20 minuter har prestandan sjunkit med mer än 20 procent. Det ger oss stabil prestanda som ligger i linje med väl kylda Qualcomm Snapdragon 865-enheter. Det gör den inte långsam men det ger inte det prestandalyfta som vi hade hoppats på. Med 256 GB lagring och 8 GB RAM bör i alla fall inte processorn begränsas av datatillgång.

 

5G

Huawei Mate 40 Pro har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Huawei Mate 40 Pro kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,76 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 344 x 2 772
Storlek 162,9 × 75,5 × 9,1 mm
Vikt 212 gram
Kamera 50 MP, 12 MP, 20 MP
Främre kamera 13 MP, ToF
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor HiSilicon Kirin 9000, 3,13 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

  1. Inte för att vara kinkig men P30 Pro har dubbla högtalare också, en sitter under skärmen.
    Men inget att skryta om direkt

    • Helt rätt. De flesta konkurrenter använder hörluren som en sekundär högtalare. Det ovanliga med Mate 40 Pro är att den har två dedikerade högtalare. P30 Pro använder sin hörlur som sekundär högtalare.

      ”De dubbla högtalarna är en minst sagt ovanlig funktion för en modern smartphone, som oftast förlitar sig på bra hörlurar för att stödja huvudhögtalaren.”

  2. Samt ni skriver obrukbar. Det är inga större problem att få nästan samtliga Google appar till även denna mobil.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + fem =