Huawei Mate 8
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Det är viktigt att notera att Huawei Mate 8 är betydligt större än många andra smartphones.
Fördelar
+ Batteritid
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ Prestanda
+ Fingeravtrycksläsaren
Nackdelar
- Huaweis mjukvara
- Ingen UHD-inspelning
- Icke utbytbart batteri
- Stor och klumpig
Kamera4.8
Skärm6
Batteri8.1
Kamera4.8
Skärm6
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Mate 8 har stor chans att bli en av årets största höjdpunkt när det gäller stora smartphones, trots att vi har 10 månader kvar. Mate 8 kombinerar nämligen en utmärkt hårdvarudesign med en bra kamera, bra högtalare, bra skärm, rekordsättande batteritid och imponerande prestanda. Vi gillar inte Huaweis hårt anpassade mjukvara men utöver det har vi svårt att hitta några stora fel med Mate 8. Huaweis senaste flaggskepp erbjuder kort sagt en finslipad användarupplevelse som bara ett fåtal andra telefoner kan konkurrera med.

 

Introduktion

Under de senaste åren har Huawei satsat på att utveckla och sälja produkter som riktar sig allt mer till marknadens övre marknadssegment. Den Huawei-tillverkade telefonen Nexus 6P som är Bäst i test i Svenska Smartphoneguiden just nu är ett utmärkt exempel på detta. Ett annat exempel är företagets senaste flaggskeppstelefon, Mate 8. Vi har testat Mate 8 sedan den presenterades på CES-mässan i början av januari och nu är det alltså dags för vår recension.

 

Hårdvarudesign

Huawei Mate 8 Recension i handHuawei imponerar med en marknadsledande hårdvarudesign som kombinerar ergonomi med en stilren och praktisk design. Mate 8 är dock en riktigt stor och klumpig telefon, större än många andra stora telefoner på marknaden i dag. Om du kan se förbi det har Mate 8 mycket att erbjuda.

Läs mer om hårdvaran

Under de senaste åren har Huawei tydligt visat att de vet hur man tillverkar väl byggda smartphones. Mate 8 är ännu en modell från företaget som tydligt visar att Huawei är en av branschens bästa företag när det gäller hårdvarudesign.

Mate 8 är nästan helt byggd av två material: aluminium och glas. Telefonens baksida samt dess sidor täcks nästan helt av ett stycke aluminium som ger modellen en imponerande känsla av kvalitet. De enda undantagen när det gäller telefonens metall- och glasdesign är två plastfönster som sitter längst upp och längst ner på telefonens baksida.

Huawei Mate 8 Recension baksidaLikt många andra telefoner från Huawei har också Mate 8 en fingeravtrycksläsare på telefonens baksida, strax under huvudkameran. Läsaren är rund, lätt att känna sig fram till och lätt att använda. Läsaren kan användas för att låsa upp telefonen även när skärmen är avstängd, har stöd för Androids inbyggda fingeravtryckssystem, är pålitlig och snabb, helt enkelt en av branschens bästa.

På telefonens högra sida finns Mate 8:s enda fysiska knappar. Kontroller för volym upp och ner är kombinerade i en knapp på telefonens högra sida, strax ovanför en mindre på/av-knapp. Knapparna är lätta att känna sig fram till men vi hade önskat att de kunde ge lite mer fysisk återkoppling. Likt många andra knappar i Huaweis telefoner är knapparna i Mate 8 också lite för lätta att trycka in. Det är inte ovanligt att knapparna trycks in oavsiktligt när telefonen ligger i fickan eller i en väska.

Huawei Mate 8 Recension knapparMate 8 är en av få flaggskeppsprodukter på smartphonemarknaden som säljs i Sverige med dubbla SIM-kortläsare. Huaweis modell kommer utrustad med två kortplatser där den ena kan användas för antingen microSD-kort eller nanoSIM-kort och den andra bara kan användas för nanoSIM-kort. Det betyder att telefonen kan använda dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort samtidigt.

Telefonens microUSB-port och 3,5 millimeter hörlursuttag är separerade från varandra med USB-porten på telefonens undersida och hörlursuttaget på ovansidan. Utöver horlursporten bjuder ovansidan också på en sekundär mikrofon som används för att eliminera bakgrundsbrus och för att rikta mikrofonen när telefonen används som högtalartelefon.

Huawei Mate 8 Recension microUSBHuawei Mate 8 är en riktigt stor telefon, det går inte att säga annat. Även om ramen runt telefonens skärm är relativt liten så är Mate 8 ändå en av marknadens största telefon. Den är ungefär lika lång som Apples iPhone 6S Plus men är betydligt bredare och känns därför större än Apples och nästan alla andra telefoner på marknaden. Du som konsument bör kort sagt vara medveten om att Mate 8 är en stor och klumpig telefon, större än många andra stora smartphones. Med det sagt erbjuder Mate 8 en hårdvarudesign som är imponerande på egentligen alla sätt.

Stäng

 

Skärm

Huawei Mate 8 Recension skarmTrots betydligt lägre pixeltäthet än många konkurrenter skärmar lyckas Mate 8 erbjuda en LCD-upplevelse med acceptabel svärta, hög ljusstyrka och bra färgåtergivning.

Läs mer om skärmen

Likt sin knappt två år gamla föregångare, Ascend Mate 7, har även Mate 8 en sex tum skärm med Full HD-upplösning. I jämförelse med många andra flaggskeppstelefoner på marknaden har skärmen ingen imponerande pixeltäthet men antalet pixlar är mer än tillräckliga för att ge användare en detaljrik bildupplevelse.

Trots att skärmens upplösning och storlek är oförändrad sedan Ascend Mate 7 producerar skärmen i Mate 8 betydligt bättre färgåtergivning och högre maximal ljusstyrka än föregångaren. Skärmen är inte marknadens bästa på något sätt men ligger på topp 10-listan över skärmar med bäst färgåtergivning.

Eftersom skärmen är baserad på LCD-teknik har den problem med att återge riktigt djup svärta men den lyckas samtidigt bättre än många andra LCD-skärmar på marknaden. Med det sagt har skärmen ingen chans mot AMOLED-baserade skärmar som exempelvis används av Nexus 6P.

Stäng

 

Högtalare

Huawei Mate 8 Recension undersidaMate 8 har en högtalare som är monterad på telefonens undersida. Högtalaren har svårt att konkurrera med Nexus 6P:s dubbla frontmonterade högtalare men är förvånansvärt bra för att vara en mono-högtalare. Högtalaren har god täckning bland de lägre frekvenserna men har lite svårt att hantera den nedre halvan av mellanregistret som låter grumligt och otydligt.

 

Batteri

Huawei Mate 8 har ett stort 4 000 mAh-batteri som tyvärr inte är utbytbart men som erbjuder rekordlång batteritid för så gott som alla situationer. När denna recensionen skrivs finns det ingen annan telefon på marknaden som erbjuder bättre batteritid än Mate 8.

Läs mer om batteriet

Ascend Mate 7 rekommenderades i Svenska Smartphoneguiden under en lång tid, dels tack vare sitt stora batteri. Mate 8 lyckas erbjuda en imponerande batteriupplevelse, ännu en gång. Denna gången slår Mate 8 alla rekord som tidigare satts i Svenska Smartphoneguiden. I Surfas eget webbläsarbaserade test klarar telefonen 9 timmar och 43 minuter aktiv surftid, vilket är ett rekord med marginal. På andraplats ligger nu Motorola Moto X Play med 9 timmar och 30 minuter och på tredjeplats ligger Huawei Honor 7 med 7 timmar och 32 minuter aktiv tid.

Även vid vardaglig användning imponerar Mate 8 när det gäller batteritid. Telefonen klarar två dagars användning utan problem vid normal användning och det är svårt att ta den under 30 procent under en dags hård användning. Mate 8 kan med andra ord beskrivas som smått omöjlig att döda innan dagens slut.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei Mate 8 Recension mjukvaraHuawei använder en av de senaste versionerna av Googles operativsystem men ovanpå ligger anpassningar som i vissa fall är rent estetiska men som i många fall förändrar och förstör Androids välpolerade användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Huawei har fått mycket kritik för sin mjukvara i sina Android-telefoner. Anledningen är att företagets EMUI-gränssnitt anpassar Android till en grad som gör att operativsystemet är svårt att känna igen.

EMUI:s startsida är det bästa exemplet på företagets anpassningar av sin mjukvara. Troligen i ett försök att likna Apples iOS har Huawei valt att tvinga användare att lägga alla appikoner på telefonens startskärm. Det finns helt enkelt ingen appskärm som samlar alla appar på ett ställe. Det enda sättet att bli av med problemet är att gå till Google Play och hämta en sekundär launcher för operativsystemet.

Huaweis anpassningar går tyvärr längre än till bara startskärmen. Företaget har anpassat så gott som alla aspekter av sin mjukvara. Många anpassningar är helt och hållet estetiska medan andra förändrar hur Android fungerar. Dessa anpassningar kan göra det svårt för vana Android-användare att känna igen sig i telefonen. Vissa aspekter av Huaweis anpassningar försämrar upplevelsen av att använda Android. Telefonen klagar exempelvis ständigt på appar som körs i bakgrunden och vissa menyer, så som menyn för volymkontroller, flyttas ibland vertikalt när volym en ska justeras åt höger eller vänster. Detta är ett problem som vi aldrig sett i någon annan tillverkares mjukvara och det är ett problem som redan är löst i Googles Android.

Under Huaweis överliggande gränssnitt hittar vi Android 6.0. Även om det inte är den senaste versionen av Android verkar Huawei hålla operativsystemet uppdaterat. I skrivande stund använder telefonen Googles senaste säkerhetsuppdatering som lanserades för några veckor sedan, vilket är en stor och positiv förändring av beteende i jämförelse med hur Huawei tidigare hanterat viktiga uppdateringar av sina Android-telefoner.

För dig som vet hur man installerar en sekundär launcher från Google Play är inte EMUI något stort problem. Med det sagt hade vi önskat oss en renare version av operativsystemet som inte har de många små och onödiga problem som Mate 8 tyvärr lider av.

Stäng

 

Kamera

Huawei Mate 8 Recension kamera 5Mate 8 är knappast marknadsledande men kan fånga bilder av helt klart acceptabel kvalitet i de flesta miljöer. Den bör inte vara kameraentusiastens första val men vara acceptabel för de flesta.

Läs mer om kameran

Huawei Mate 8 har en 16 megapixelkamera som saknar optisk bildstabilisering och som använder ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. På pappret känns det troligt att kameran har svårt att konkurrera på den hårda marknaden men i verkligheten fungerar kameran ganska bra. I jämförelse med andra flaggskeppstelefoner har Mate 8 ett mer begränsat dynamiskt omfång som gör att telefonen har svårt att visa både ljusa och mörka delar av vissa bilder. Kamerans skärpa och detaljrikedom i ljusa miljöer kan dock konkurrera med marknadens bästa kameror.

I mörka miljöer prioriterar Mate 8:s kamera korta slutartider framför låga ISO-tal, vilket ofta resulterar i skarpa men gryniga bilder. Eftersom Mate 8 saknar optisk bildstabilisering har den svårt att konkurrera med många andra kameror i mörka miljöer men med tanke på dess specifikationer är vi nöjda med bilderna som den tar.

Trots en kraftfull processor och en högupplöst kamerasensor har Mate 8 ingen möjlighet att fånga video som har högre än Full HD-upplösning. När så gott som alla konkurrenter på marknaden i dag har möjlighet att fånga video i UHD 4K-upplösning ligger Mate 8 långt bakom konkurrenterna när det gäller video.

Stäng

 

Prestanda

Huawei Mate 8 Recension baksidaHuaweis egna mobila chipsets har sällan varit särskilt imponerande men Kirin 950 är ett stort undantag. Med bra prestanda, energieffektivitet och värmehantering finns det inte många i branschen som kan konkurrera.

Läs mer om prestanda

Huawei Mate 8 använder ett nytt chipset från Huawei-ägda HiSilicin som kallas Kirin 950 – ett chipset som kombinerar fyra Cortex-A53-kärnor klockade till 1,8 gigahertz med fyra Cortex-A72-kärnor klockade till 2,3 gigahertz. Kirin 950 i Mate 8 förlitar sig på 3GB LPDDR4-minne och dess grafik drivs av ARM:s nya Mali-T880 MP4-enhet. Tillsammans erbjuder Mate 8:s komponenter mobil prestanda som vi aldrig tidigare skådat. Även om de individuella Cortex-A72-kärnorna inte kan konkurrera med Apples senaste processorkärnor lyckas processorkärnorna erbjuda otrolig prestanda som gör Mate 8 till en telefon som är så gott som omöjlig att rubba med något spel eller någon krävande app i Android.

Mate 8 lyckas också kombinera sin imponerande prestanda med både energieffektivitet och bra värmehantering. Telefonen blir nästan aldrig varm och Surfas batteritest visar att telefonen kan erbjuda imponerande batteritider, även när processorn belastas.

Stäng

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fem =